Kulturresa till Lugano/Milano
med italienska lektioner och vinskörd
23-30 september 2019

I den sydschweiziska staden Lugano, nära den italienska gränsen, ligger det vackra birgittinerklostrets gästhem Casa di Santa Birgitta som en gång var operasångerskan Luisa Tetrazzinis bostad. Omgivet av en magnifik park med palmer och granar möts syd och nord. Jag vill därför önska dig välkommen att med Lugano som bas delta i en åttadagars kulturresa till södra Schweiz och norra Italien. Genom att besöka kyrkor, monument, sevärdheter av olika slag samt uppleva folklivet kommer vi att lära känna traktens historia, geografi, konst och de klassiska maträtterna. Vi kommer dessutom att läsa italienska (frivilligt!) en timme om dagen under ledning av Marina Abate Harvey, erfaren språklärare på Medborgarskolan och Folkuniversitetet/ Pensionärsuniversitetet i Kungsbacka. Kursen är anpassad till alla nivåer och har som mål att kunna kommunicera med lokalbefolkningen. Till resans höjdpunkter hör en heldagsutflykt i abonnerad båt med cateringfirma som tar oss till friluftsmuséer och parker runtomkring Luganosjöns stränder samt deltagande i vinskörden på en liten familjeägd vingård, där vi får chans att skörda druvor och följa upp produktionen av det schweiziska vinet. Eftersom vi bor intill berget San Salvatore kommer vi att åka bergbana upp till dess topp och besöka sevärdheterna däruppe. I Milano kommer vi att få se Domkyrkan, den anrika operan La Scala och förhoppningsvis Leonardos Sista nattvard. Vi kommer även att besöka en schweizisk chokladfabrik samt en exklusiv skofabrik utanför Milano. Men först och främst kommer vi att bli ompysslade av Birgittasystrarna samt få njuta av den magnifika utsikten över Luganosjön från klostrets terrassPriset för resan är 15 700:- kr i vilket ingår:
* Reguljärflyg Göteborg – Milano t.o.r.
* Boende i dubbelrum med halvpension i Casa di Santa Birgitta i Lugano
* Abonnerad turistbuss, samt andra transporter enligt program (båt, bergbana mm.)
* Alla luncher och middagar (alltid trerätters inkl. dricka) som vi intar i samband med utflykterna på särskilt utvalda gourmetrestauranger
* Sakkunnig reseledning och lokala auktoriserade guider
* Förstärkt kaffe på båten
* Hörlurar i samband med guidningar
* Samtliga utflykter enl. program
* Inträdesavgifter
* Flyg- och lokala skatter

* Förberedande cirkel i Kungsbacka
* Deltagande i vinskörden
* Italienska lektionerProgram
Dag 1 Flyg till Milano och transfer till Lugano med inkvartering.
Dag 2 Heldag på Luganosjön i abonnerad båt med catering. Besök i Luganos centrala delar, Swiss Miniatur, Villa Scherrer och Tullmuseet.
Dag 3 Vi deltar i vinskörd och vinprovning på en vingård utanför Locarno.
Dag 4 Heldag i Milano med guidning på La Scala, Sforzaborgen, Domkyrkan och S:t Ambrosiuskyrkan. Om tillfälle ges får vi se Leonardos sista nattvard.
Dag 5 Vi beskådar villor och trädgårdar runt Comosjön och gör ett studiebesök på Brunates skofabrik där vi kan följa upp produktionen av kvalitetsskor.
Dag 6 Med bergbana åker vi upp på San Salvatoreberget med obeskrivbar 360° utsikt över Tessin. Fri eftermiddag.
Dag 7 Heldag i Milano, vi besöker de pampiga gravarna på Monumentala kyrkogården. Resten av förmiddagen kan man välja mellan att strosa på egen hand eller följa med på en typisk mässa som följer den lokala ambrosianska riten.
Dag 8 Efter utcheckningen blir det studiebesök på chokladfabriken Alprose i Caslano innan bussen tar oss vidare till flygplatsen för vidare färd hemåt.
Varje morgon inleder vi med en timmes italienska lektioner.
Varje kväll, efter middagen, finns det möjlighet att avsluta dagen på birgittasystrarnas terrass för att sammanfatta dagens upplevelser och njuta av utsikten över Luganosjön och San Salvatoreberget. 
Hur man anmäler sig:
Anmälan görs genom att betala in anmälningsavgiften på 4 000:- kr per person till bankgironummer 651-7718 (Birgittiana). Självklart finns resegarantin hos Kammarkollegiet. Resevillkoren finns på: www.birgittiana.se/villkor. Meddela för- och efternamn (samma stavning som i passet!), adress, ev. önskemål om specialkost m.m. Meddela också om du vill bo i dubbelrum (i så fall vem du vill dela rum med) eller enkelrum (enkelrumstillägg 2 000:- kr). Antalet rum på klostret är begränsat. Här gäller principen först till kvarn… Dock är sista anmälningsdatum är 15 mars 2019.  Resten av summan skall vara inbetald senast en månad före avresan. Vi kommer att träffas två gånger inför resan för en förberedande cirkel. För frågor och funderingar om italienskakursen kontakta marina.abate@outlook.com och meddela om du redan har baskunskaper i italienska. Undrar du över något, ring eller skriv. Välkommen till en lärorik och annorlunda mat, kultur och språkresa!
 


Luca Cesarini
tel. +46702765295
(även WhatsApp)
e-post luca@one.se

 

www.birgittiana.se