Nyår i Neapel

28 december 2019 - 4 januari 2020

OBS! Endast för mat-, kultur- och språkintresserade!


På Camaldolis kulle, med en sagolik utsikt över Neapel, Neapelbukten och Vesuvius, ligger Eremo del SS Salvatore; det vackra Camaldoliklostret från slutet av 1500-talet. Sedan 1998 drivs det av de driftiga Birgittasystrarna som har inrättat ett gästhem i huvudbyggnaden och eremitagen. Med bas hos Birgittasystrarna vill jag önska dig varmt välkommen att delta i en åttadagars lång nyårsresa till Neapel med omnejd. Genom att besöka kyrkor, monument, sevärdheter av olika slag samt att få uppleva folklivet, kommer vi i kontakt med det genuina Neapel. Till det hör att lära känna de lokala helgonen och den fromhet som präglar staden och att vandra i de klassiska kvarteren i innerstaden, bland annat på den omtalade gatan S. Gregorio Armeno, känd för sina julkrubbsverkstäder. Där kommer vi även att få tillträde till San Severokapellet för att beskåda den mytomspunna Beslöjade Kristus: Cristo velato. Det blir besök på anrika Operan S. Carlo och om möjligt delta i nyårsföreställningen.

Vi kommer även att besöka Capri, den romerska staden Hercolaneum och vandra på vulkanen Vesuvius. Vi går in i S. Gennarokatakomberna och den mytomspunna grottan Le Fontanelle där camorran förlade sina hemliga möten på 1800-talet. I Pestum kommer vi att besöka de välbehållna grekiska templen samt det intilliggande museum.

Det blir studiebesök på en av traktens buffelfarmar där mozzarellaosten produceras, på anrika caméfabriken Donadio där vi får uppleva hur snäckor och koraller förvandlas till värdefulla smycken och på vingården Le Cantine del Vesuvio där vi får prova den berömda Lacrima Cristi. Naturligtvis besöker vi restauranger och pizzerior där vi får chans att njuta av det klassiska neapolitanska köket med bland annat den äkta Margheritapizzan. Men först och främst kommer vi att bli ompysslade av Birgittasystrarna och från klostrets terrass njuta av den magnifika utsikten över Neapel, Neapelbukten och Vesuvius.
Höjdpunkten på resan blir nyårsfirandet i klostret med en klassisk nyårsmiddag. Efter att ha tittat på ”Grevinnan och betjänten” i konferenssalen, i likhet med den lokala traditionen väntar in 12-slaget med att spela neapolitansk tombola och från terrassen beskåda fyrverkeripjäserna som skjuts från de neapolitanska hemmen.
Med andra ord: ett oförglömligt nyårsfirande på en fascinerande ort.
Utsikt från klostret: solen går upp bakom Vesuvius

Sfinxen på Axel Muntes villa blickar ner över Capris   hamn

Birgittasystrar deltar i firandet med tomtebloss

Vingården Cantina del Vesuvio

Poseidontemplet i Paestum

Affärsgata i Hercolaneum

 

 


Kostnad för resan är Skr. 15 400:- kr i vilket ingår:
* Reguljärflyg Göteborg-Neapel tur och retur
* Sju övernattningar hos Birgittasystrarna med halvpension
* Alla måltider utanför klostret enl. programmet
* Dricka i samband med måltiderna
* Abonnerad turistbuss samt övriga transporter
* Vinprovning på vingården Le Cantine del Vesuvio
* Reseledning och lokala guider
* Inträdesavgifter
* Nyårsmiddag och nyårsvaka
* Cirkel inför resan i Göteborg
* En och annan överraskning


Hur man anmäler sig
Anmälan görs genom att betala in anmälningsavgiften på 4 000:- kr per person till bankgironummer 651-7718 (Birgittiana). Självklart finns resegarantin hos Kammarkollegiet. Resevillkoren finns på: www.birgittiana.se/villkor. Meddela för- och efternamn (samma stavning som i passet!), adress, ev. önskemål om specialkost m.m. Meddela också om du vill bo i dubbelrum (i så fall vem du vill dela rum med) eller enkelrum (enkelrumstillägg 2 000:- kr). Antalet rum på klostret är begränsat. Här gäller principen först till kvarn… Dock är sista anmälningsdatum: 15 maj 2019. Anmälan är bindande. Resten av summan skall vara inbetald senast en månad före avresan. Vi kommer att träffas två gånger inför resan för en förberedande cirkel i Göteborg. Undrar du över något, ring eller skriv.


Luca Cesarini/ Birgittiana
Tel: +46702765295
e-post: luca@one.se
www.birgittiana.se


 

e-post: luca@one.se

 

www.birgittiana.se