Recensioner:
Torsdag den 11 december 2008

Markpräst om evangeliet enligt Birgitta


Luca Cesarini, präst i Öxabäck, vars bok ”Evangeliet enligt Birgitta” kom ut förra veckan.

Vad handlar din bok om?

– Det är min fjärde Birgittabok och den här gången handlar det om hennes uppenbarelser. Hon tog emot cirka 600 uppenbarelse om olika saker, bland annat såg hon hela Jesu födelse spelas upp framför sig när hon var i Palestina.

Hur är boken upplagd?

– Den första delen är en introduktion där jag skriver om bakgrunden till hennes uppenbarelser. Andra delen handlar om uppenbarelserna och där har jag jobbat med att få språket lättillgängligt.

Vad är det som fascinerar dig med den heliga Birgitta?

– Hon står med fötterna på jorden men har hjärtat vänt mot himmelen. Hon är trofast och rak och hon kunde kritisera makthavare och påvar utan att vara rädd. Hon var en sanningssägare och det behövs även i vår kyrka. Vi saknar ledare som vågar gå mot strömmen.

Varför har du skrivit den här boken?

– Jag vill lyfta fram det tidlösa i uppenbarelserna. De är aktuella än i dag. Titeln kan verka utmanande och man kan tro att det kommit till ett nytt evangelium. Men det här är mer ett komplement till de andra evangelierna.

Vad har du skrivit för andra böcker?

– Jag har även skrivit en guidebok om Rom och en om Panicale, en liten by i mellersta Italien.


  Maria Lundin

Tisdag den 13 januari 2009
 
Luca Cesarini, präst i Svenska kyrkan och uppvuxen i den katolska, har inga problem med att röra sig mellan olika samfund utan ser kyrkan som en enda.

I heliga Birgittas fotspår

När Luca Cesarini kom i kontakt med den heliga Birgittas 600 uppenbarelser insåg han att där fanns oumbärlig information för resor i Rom.  – De blev en guidebok om Rom, säger han.
Nu har han skrivit en ny bok, Evangeliet enligt Birgitta.

<>Uppenbarelserna är paralleller till det som beskrivs i Nya testamentet, exempelvis till det som handlar om Jesu födelse och de tre vise männen. Här ägnas också mycket utrymme ägnat åt Jesu lidande. Luca Cesarini har lyft ut parallellställena till Nya testamentet och lagt dem i kronologisk ordning i boken, som därför fick den titel den har.

Luca betonar att hans bok inte ska klassas som ett evangelium. Inte heller har han menat den som en bibelbok, utan vill att man ska se den som nyttig bredvidläsning. Han har modernisterat det ålderdomliga språk på vilket de fyra tjocka banden med uppenbarelser är skrivna, han ville lätta upp det utan att tappa bort substansen. Sex lokala recensenter har alla varit positiva.
– Nu väntar jag på dräpande kritik, säger han leende, det skulle väcka debatt. Och jag tål all kritik som är saklig.

Luca Cesarini föddes och växte upp i Rom med en italiensk far och en svensk mor. Som 20-åring kom han till Sverige och började läsa konstvetenskap. Sedan blev det teologistudier i Uppsala. Han tycker det är svårt att beskriva den kallelse han fick att bli präst.
– Det var något jag gled in i mer och mer, jag kände att längtan till yrket blev allt tydligare.

Besökte Svenska kyrkan i Rom
Numera är han präst i Torestorps pastorat som också omfattar Öxabäck och Älekulla.

FAKTA

Luca Cesarini
Ålder:
49 år
Familj: Hustru Lisa, barnen Chiara, Marco, Andreas, Anna och Sofia.
Bor: I villa i Kungsbacka.
Intressen: Läsa (har flera böcker på gång samtidigt), skriva, laga mat, gärna italiensk.
Aktuell: Har nyss kommit ut med boken Evangeliet enligt Birgitta.

<>I Italien blev Luca både döpt och konfirmerad i den katolska kyrkan, där han deltog mycket aktivt redan som barn. Att sedan bli präst i Svenska kyrkan kändes enbart naturligt, säger han. Redan i Rom besökte han ofta Svenska kyrkan där.
– Jag rör mig mellan de olika samfunden utan problem. Kyrkan är en enda, fastän delad i olika grenar, menar han.

Han tycker att de olika samfunden har mycket gemensamt.
– Skiljelinjen går inte mellan samfunden utan genom dem, säger han. Läran är inte homogen inom ett samfund, samtidigt som man kan hitta mycket gemensamt mellan exempelvis pingstvänner och katoliker.

Att hans bok handlar om Birgitta är ingen tillfällighet. Luca ser henne som en förebild och som en form av identifikation.
– Hon var mycket målmedveten och bestämd, ibland gick hon nog fram som en ångvält, när hon gav sig in i sina omöjliga uppdrag. Hennes envishet gjorde att hon väntade i Rom i 17 år på att påven skulle komma tillbaka från sin landsflykt i Frankrike och godkänna hennes klosterregel. Och hon lyckades få detta godkännande!

Agerar för det som är rätt
Liksom Birgitta agerade för det hon ansåg vara rätt, försöker Luca Cesarini göra detta. Det innebär till exempel att han dagen efter vårt möte ska vara med vid en rättegång i Mariestad. Den handlar om ett romskt par som av Vara kommun förvägras rätten att ta hand om sitt barn, medan Marks kommun låtit dem ta hand om sitt andra barn som är fött där.

Luca berättar engagerat om det han betraktar som orimligt i Vara kommuns beslut.
Hans italienska ursprung har gjort att han ordnar resor till Panicale, Milano, Rom och Neapel, gärna i Birgittas fotspår.
– Jag hjälper till att lägga upp programmet som kan betyda att man bor i kloster, jag ordnar bussar och jag bokar restaurangbesök och lokala guider.

I detta planeringsarbete får han ofta köpslå och förhandla, vilket han inte alls har något emot, han verkar se sådant som en utmaning.
Luca berättar gärna om den italiens-ka matfilosofin.
– Man ska äta så mycket som möjligt och må så bra som möjligt, säger han. Det vill säga äta de olika maträtterna i rätt ordning. Men man ska aldrig avsluta måltiden med en cappuccino, den blockerar matsmältningen.

Hur hinner han skriva böcker när han både arbetar heltid som präst och ordnar gruppresor till Italien?
– Förra boken kom ut 2002. Den senaste fick ta sex år, utslaget blir det kanske en timme per vecka. Men det är klart, när jag blir inspirerad kan jag arbeta många timmar i sträck. Det gäller att organisera tillvaron ordentligt och vara strukturerad.


  Yvonne Gunneriusson

Internetpris 149:-
Frakt tillkommer med 40:- oavsett hur många böcker du beställerTillbaka till index