Recensioner:
Onsdag den 17 december 2008

Han beskriver hela Jesu liv
genom heliga Birgittas ögon

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan Luca Cesarini tog  cykeln och påbörjade den tre veckor långa färden från Rom till  Sverige.
Prästen i Öxabäcks församling är nu aktuell med sin femte bok.  Och den Heliga Birgitta speglas återigen, fast från ett nytt  perspektiv.

KUNGSBACKA. Heliga Birgitta har alltid fascinerat mig. Hon var orädd och sa  vad hon tyckte. Hon stod med båda fötterna på jorden och med  hjärtat vänt mot himlen, säger Luca Cesarini.
I sin femte bok har Luca Cesarini granskat 600 uppenbarelser som den  Heliga Birgitta haft. När han hittat en parallell till Nya  testamentet har han lyft ut det och lagt upp det i kronologisk  ordning. På så sätt har han kunnat beskriva hela Jesus liv sett med  den Heliga Birgittas ögon.

- Hon beskriver det utifrån ett kvinnligt perspektiv med en otrolig  detaljrikedom. Hon t.o.m. berättar om moderkakan när Jesus föddes. Och hon  berättar om hur Maria som mamma upplevde sin sorg när hennes son var  på väg att avrättas, berättar Luca Cesarini.
Första gången han kom i kontakt med den heliga Birgitta var som  litet barn hos Birgittasystrarna i Rom. Redan då fascinerades han av  det svenska helgonet. Men det var familjeband på närmare håll som  fick honom att den där dagen för 28 år sedan börja trampa mot  Sverige. Hans mamma är svenska och han tillbringade sin barndoms  somrar i det exotiska landet Sverige där allting var så vackert.
Med sig från Italien bar han ett stort intresse för teologi och så småningom fick han en  längtan efter att bli präst. Men som katolik blev det nödvändigt  att konvertera till Svenska kyrkan.
-Jag skulle inte vilja kalla det för konvertera. Jag gled över  till den Kristna kyrkan i Sverige. Jag skrev bara på ett papper,  berättar Luca Cesarini.
I 12 år var han präst i Fjärås kyrka. Och under denna period  gjorde han den lilla italienska byn Panicale i Umbrien känd för  svenskarna. Hans pappa härstammade från byn och tack vare Lucas bok, som  också översattes till engelska, började turisterna strömma till byn.
- Mamma har bott där i 58 år. Och hon satte igång med uthyrning av semesterlägenheter. Efter det har det blivit flera hotell och restauranger i Panicale, berättar  Luca Cesarini.


Ungefär samtidigt som boken kom ut började han arbeta som reseledare  och under årens lopp är det många grupper som fått delta i  vinskörden och olivskörden i november i Panicale. Resmålen har  också gått till många andra platser i Italien bland annat Rom,  Neapel och Milano.
Luca Cesarini har under årens lopp gett ut ytterligare tre böcker om  den Heliga Birgitta. Han följer henne i fotspåren och platser hon  besökt går som en röd tråd genom böckerna.

För fyra år sedan började han jobba som präst i Öxabäcks  församling. Och där trivs han.
- Det är väldigt bra människor. Det är okomplicerat och  samhörigheten mellan människorna och kyrkan känns självklar,  säger han.

Text&foto
Boel Töpel


 Internetpris 149:-
Frakt tillkommer med 40:- oavsett hur många böcker du beställerTillbaka till index