PORTUGAL
8-15 februari 2020
OBS! Endast för mat- och kulturintresserade!


 

Portugal är det lilla landet i väster som alltför ofta hamnat i skuggan av Spanien, men som har profilerat sig genom sina enorma kulturskatter, vackra natur, ärorika historia präglad av stolt kämparanda. I samarbete med incomingresebyrån Argon, med säte i Lissabon och Portugalexpert, vill jag bjuda in dig att delta i en åttadagars annorlunda mat- och kulturresa till de centrala delarna av Portugal. Vid sidan av det vanliga turiststråket ska vi besöka de viktigaste kulturskatterna, lära känna det kristna kulturarvet, prova de klassiska lokala maträtterna och vinerna, på nära håll få se produktionen av de lokala produkterna och inte minst uppleva folklivet.

Vi bor på fina hotell och åker i abonnerad buss. Under ledning av svensktalande auktoriserad guide som är med oss hela veckan, kommer vi att besöka huvudstaden Lissabon med bl.a. Hjeronymus kloster, St Antoniuskyrkan, Belemtornet. Med Fatima som utgångspunkt kommer vi att besöka de omgivande städerna, Tomar: tempelriddarnas exceptionella klosterkyrka som också är ett UNESCOs världsarv, Coimbra som var Portugals huvudstad 1139-1260 med landets äldsta u
niversitet, Caldas da Rainha med en välkänd keramik museum.

Vi kommer att ägna en hel dag åt staden Fatima som vuxit fram i modern tid på grund av de uppenbarelser som tre herdebarn fick ta emot där år 1917 och som förändrade Portugals historia. Muséer, kyrkor, vandringsstigar och barnens hemby Aljustrel kretsar kring uppenbarelserna som satte Fatima på världskartan genom att den har blivit världens största kristna vallfartsort.

Flera andra besök kommer att ske i kloster och borgar med anor tillbaka i tiden för Portugals självständighet och återkristnandet på 1100- och 1200-talet.


Stor del av programmet ägnas åt studiebesök hos lokala hantverkare och producenter: i Azeitão besöker vi en keramikfabrik som tillverkar det klassiska kaklet målat på portugisiskt vis, efter det moriska mönstret. I samma stad får vi besöka ett mejeri som producerar lokala ostar. I Courche besöker vi hantverkare som producerar varor i kork som om det vore läder. Självklart kommer vi också till en familjeägd vingård, där vi äter lunch och
deltar i vinprovning, samt ett olivoljemuseum, eftersom olivoljan är en av Portugals basvaror. Den portugisiska maten kommer att ges stort utrymme. Med trerätters middag två gånger om dagen på särskilt utvalda restauranger får vi ett spektrum över de portugisiska klassiska maträtterna där närheten av havet gör att fisk- och skaldjurs rätter intar en central plats. Vi kommer att prova bland annat den berömda Bacalhau, Azeitão-osten och Pastéis de Belém. Slutligen får vi inte glömma den klassiska portugisiska musikgenre Fado som vi får uppleva redan första kvällen i Lissabon.

Det blir med andra ord, en personlig och mycket annorlunda resa präglad av landets kultur, där historia, konst, natur och lokala produkter lyfts fram på ett alldeles särskilt sätt.Pris för resan är kr 15 900:- i vilket ingår:

* Reguljärflyg med Air France Landvetter - Lissabon tur och retur
* Tre övernattningar i Lissabon på 4*hotell i tvåbäddsrum med halvpension inkl. vin och vatten
* Fyra övernattningar i Fatima på 4*hotell i tvåbäddsrum med halvpension inkl. vin och vatten
* Alla måltider enl. programmet
inkl. vin och vatten, dvs. helpension
* Rundresa i abonnerad turistbuss
* Reseledare och lokala auktoriserade guider hela veckan
* Alla inträdesavgifter och hörlurar

* Besök på vingård och ostfabrik samt lokala hantverkare
* Eu moms och lokala skatter
* Cirkel inför resan i Göteborg

  

HUR MAN ANMÄLER SIG
Anmälan görs genom att snarast betala in anmälningsavgiften på 4 000:- kr per person till bankgironummer 651-7718 (Birgittiana). Självklart finns resegarantin hos Kammarkollegiet. Resevillkoren finns på: www.birgittiana.se/villkor. Meddela för- och efternamn (samma stavning som i passet!), adress, ev. önskemål om specialkost m.m. Meddela också om du vill bo i dubbelrum (i så fall vem du vill dela rum med) eller enkelrum (enkelrumstillägg 2 900:- kr). Här gäller principen först till kvarn… Dock är sista anmälningsdatum: 15 september 2019. Anmälan är bindande. Resten av summan skall vara inbetald senast en månad före avresan. Vi kommer att träffas två gånger inför resan för en förberedande cirkel. Undrar du över något, ring eller skriv.
Välkommen att delta i en lärorik och annorlunda kulturresa!   


Luca Cesarini/ Birgittiana
tel. +46702765295
e-post luca@one.se

www.birgittiana.se

  © Birgittiana- 2019. All rights reserved. All eftertryck förbjuden utan företagets medgivande. info@birgittiana.se