Header

De senaste dagarna har vi med stigande oro följt utvecklingen i Chile.

2019-10-23

De senaste dagarna har vi med stigande oro följt utvecklingen i Chile.

Efter åratal av växande ekonomiska orättvisor har det chilenska folket fått nog. Människor över hela landet har utövat sina demokratiska rättigheter att demonstrera och kräva ett slut på den skenande ojämlikheten i samhället. Idag är Chile ett av världens mest ojämlika länder enligt OECD. Den rikaste procenten av befolkningen äger över 26 procent av tillgångarna i landet. Den fattigaste halvan äger omkring 2 procent. Denna situation är en direkt följd av att Chile fortfarande dras med en konstitution från 1980 underskriven av diktatorn Augusto Pinochet.

Nu när människor, ung som gammal, demonstrerar för ekonomisk och social rättvisa blir de bemött av övervåld och brutal repression. Högerregeringen under Sebastián Piñera, som själv har anknytningar till diktaturen, målar upp en bild i media av kaos för att kunna legitimera beslutet att ta in militären mot folket. För första gången sedan Pinochetdiktaturens fall 1990 patrullerar militärer gatorna i Chile.

Sveriges radio rapporterar att INDH, den nationella institutionen för mänskliga rättigheter i Chile, har dokumenterat att över 1400 personer har gripits, bland dem minst 181 barn och unga. 84 personer har fått skottskador.

Vi i Latinamerikakommittén i Luleå manar därför den svenska regeringen och utrikesministern Ann Linde, att säkerställa att demonstranternas grundläggande fri- och rättigheter respekteras i Chile samt att militären ska omedelbart beordras tillbaka till sina förläggningar.

Sverige har en lång tradition av att agera solidariskt med Chiles folk.
Vi får inte blunda nu när de behöver vårt stöd.
Internationell solidaritet med Chiles folk!

Latinamerikakommittén logga

LATINAMERIKAKOMMITTEN

laklule@gmail.com - www.latinamerka.info

Latinamerikakommittén i Luleå

Lak loggan