Header

Information om Loppis

”Först stipendium från kommunen - sen krav på vite.”

Angående Luleås äldsta och största solidaritetsrörelse - LatinamerikakommitténLatinamerikakommittén startade insamlingar till Luleås vänort i Nicaragua-Puerto Cabezas 1985. Det blev 31 stora containers med material från skolor och sjukhus samt 2 sjukvårdstransportbåtar, 2000 m2 takplåt, en traktor och mycket, mycket mera. SVT berättade om detta i Norra Magasinet 1988.

1996 startade vi en loppis därför att fraktkostnaderna för materialsändningarna blev för dyra. Intäkterna skickades till olika projekt i vänorten och Latinamerika. Med tillägg från SIDA har det blivit nära en miljon per år till solidaritet med folkrörelserna i Latinamerika.

Vi har under våra 45 års verksamhet ordnat massor av kulturarrangemang och studiecirklar. För detta uppmärksammades vi av Kommunen genom ett kulturstipendium 2008.

Vi har också varit drivande för Fairtrade-handel i Luleå. Vårt medborgarförslag 2007 om att Luleå ska bli en Fairtrade-City antogs av kommunfullmäktige. Vi fick kommunens första Fairtrade-stipendium nu i somras.

Men nu verkar kommunens välvilja tagit slut. Den kommunägda lokalen på Kronan som vi har nyttjat i ca 13 år är vi vräkta ifrån. Inte nog med det, vi måste betala 14000 kr i vite för varje vecka, om vi inte hinner tömma den i tid.
Internationell solidaritet verkar inte längre vara någon stor angelägenhet för de som sitter i dagens kommunledningen. Vi minns Sven Köhler som drev igenom att Luleå fick en vänort i Nicaragua. Gustaf Sundström och framförallt Sigfrid Andersson som hade solidariteten i sitt högsäte.

Latinamerikakommitténs styrelse
Anna-Greta Wallmark
Carina Diaz
Ingemar Nilsson
Jan-Olov Perä
Rolf Viklund
Siv Andersson

Kontaktperson:
Rolf Viklund
tel: 070-3039815
e.post: rolfbviklund@gmail.com

Varför slåss de i Venezuela?

Loppisbild
Kommunstyrelsens vice ordf Margareta Lindbäck invigde Latinamerikakommitténs nya Loppis 28 jan 2006.