harmony
ARC Electronics  -  Video  -  Redigering

REDIGERING

Överföring till datorn

Om du överför videotagningar till datorn med analog kabel (helst S-video), har du möjlighet att justera briljans, kontrast, färgmättnad, färgton och ljudstyrka redan vid själva överföringen. I mitt system går jag i Movie Capture - Video Source. Medan jag justerar videoparametrar, kan jag se resultatet i realtid på PAL-monitor, som är ansluten till videokortets utgång. Det betyder att kortet även kan användas för att justera bildkvalitén, när man bara vill kopiera från band till band (utan att mellanlagra bilden på hårddisken). Sånt spar tid.

Tid spar du även genom att justera bildparametrar under själva digitaliseringen (överföringen av den analoga videon till hårddisken). Annars skulle du behöva (förutsatt att källmaterialet kräver det) använda digitala videofilter för att åstadkomma samma sak. Om inte video­redigerings­kortet har realtids­effekter, kan sådant ta flera timmar för datorn att uträtta. Dessutom försämras bildkvalitén något, varje gång bilden bearbetas digitalt. Dels pga avrundningsfel (vid kontrast­ökning minskar upplösningen) och dels pga att bilden rekomprimeras.

Om du redan i förväg vet, att du kommer behöva bearbeta bilden med någon mera avancerad effekt, än det som erbjuds i Video Source rutan, kan du minimera rekompressions­påverkan, genom att använda lägsta kompression vid digitaliseringen av källmaterialet (gäller ej DV som har fast kompressions­förhållande). Premiere har visat sig klara mycket bättre att spela in än att spela upp med låg kompression. Med det programmet bör det här alltså inte vara några direkta tekniska problem.

Ibland uppstår det dropped frames vid inspelning (digitalisering) av video med analogt kort. Dessa skulle kunna bero på en långsam dator. Men de kan också bero på problem med källmaterialet, eller på bugg i videokortets kompressor. Prova då att öka kompressionen en aning.

Bildspråk

Nu lämnar jag det tekniska och går över till innehållet av videofilmen. Genom att klippa ihop olika tagningar och eventuellt bearbeta dem, skapar du en bildberättelse. Inom kommersiell massmedia finns det ett långt utvecklat bildspråk (bildretorik eller kanske bildgramatik), som producenter använder för att på ett smidigare sätt uttrycka vissa saker. Antagligen har du sett många filmer och på ett omedvetet sätt redan lärt dig det etablerade bildspråket. Det är en uppsättning av regler. Många av dem bygger på sunt förnuft. Titta t.ex. i boken Filma med video. Nedan tar jag upp bara några få regler, som jag tror är mest värdefulla för ambitiösa amatörfilmare.

Kontinuitet

Ställ kameran på ett stativ och filma två tagningar (gärna med olika skådespelare) från exakt samma vinkel. Klipp sedan ihop tagningarna, så kommer du hoppa till. Om skådespelaren stod i första tagningen i bildens vänstra halva och i anda tagningen i bildens högra halva, då kommer det se ut som om skådespelaren hoppade väldigt fort mellan de två ställen. Orsaken ligger i att bakgrunden i båda tagningar blev lika (eller nästan lika).

Ett sätt att undvika felet är att infoga en mellanbild, s.k. klippbild, mellan de två tagningarna. (Se till att du har lämpliga klippbilder från inspelningsplatsen!) Ett annat, bättre sätt, är att ändra kameravinkeln, så att bakgrundsbilden skiljer sig tillräckligt mellan tagningarna.

I mina första revisioner av Köksglädje begick jag den här typen av fel redan i handlingens första tagning. Kameran behövde egentligen göra en svag zoom-out. Men eftersom jag var både kameraman och skådespelare, delade jag upp tagningen i två stycken och gjorde en rak klipp mellan dem. Klippet gav ett störande intryck. Hur ska man lösa det?

Insikten om felet inställde sig först efter att hyresvärden renoverat köksbänken. Att då göra en ny tagning från en annan vinkel, hade istället gett en annan typ av kontinuitetsfel. Publiken skulle undra, varför det plötsligt blev kakel på väggen. Att lägga in en klippbild, hade jag ingen lust, eftersom jag ville hålla inledningen så kort som möjligt. Så då gjorde jag istället en partiell klippbild, genom att släcka filmens titel precis i skarvet mellan de två tagningarna. På det viset förändrades bilden tillräckligt mycket för att hjärnan ska bemöda sig att göra en ny, fullständig avsökning av bilden (istället för en jämförelse med föregående).

"Kill your darlings"

Förr eller senare uppstår det en situation, då man frestas att använda en fantastiskt bra tagning. Men vid senare efter­granskning visas det, att den inte kommer tillföra något till filmens berättelse. Den kanske till och med kommer bryta upp den. Jag vet, hur tungt det kan kännas att begråta all den mödan som man har lagt på den f.ö. lyckade tagningen. Men skippa den ändå. För publikens skull.

 
Nästa kapitel: Filmmusik


kontakt: e-mail
copyright: Jiri Klokocka
skapad: 1999-10-16
reviderad: 2010-09-19
URL: http://privat.bahnhof.se/wb109311/arc/video/edit.htm