harmony
ARC Electronics  -  Video  -  Inspelning

INSPELNING

Inspelningsrummets akustik

Många människor tänker inte på akustiken, när de vistas i ett vanligt kök. Först när ljudet i köket spelas in, kan de i bästa fall notera att det låter lite instängt. (För mycket efterklang.) Man kan i och för sig tycka att det bara är en detalj. Men i verkligheten påverkar detaljerna publikens intryck. Det sker till stor del på en omedveten nivå.

Efterklangsmängden kan du påverka på flera sätt:

1. anpassa mikrofonens avstånd till ljudkällan
2. välja lämplig mikrofonkarakteristik
3. dämpa inspelningsrummet
4. använda efterklangsprocessor vid ljud­redigeringen

Ju kortare avstånd mellan ljudkällan (talaren/musikern) och mikrofonen, desto svagare blir den inspelade efterklangen. Dessutom får du ner bakgrundsbuller och elektronikens brus. Genom att välja en mikrofon med riktverkan, kan du också få ner rummets efterklang.

Vid inspelning av Köksglädje valde jag dels mikrofon med riktverkan och dessutom dämpade jag rummet med ett antal ljud­absorbatorer. Jag gjorde några prov­inspelningar för att ta reda på hur mycket dämpning som behövdes. Ljud­absorbatorer har jag beskrivit i kapitlet om utrustning.

Ibland kan efterklangen istället vara för svag eller för kort. Säg att du spelar in ett musik­fram­trädande i stan. Du kanske var tvungen att sätta upp mikrofonen väldigt nära musikern för att reducera bullret från biltrafiken. Då kan du delvis återställa reflektioner från husen genom att lägga på efterklang och/eller eko i efterhand. På det viset framträder musiken i den bullriga miljön tydligare utan att låta för torrt.

Helst bör man spela in i det rummet, där ljudet är tänkt att låta. Då får man rummets naturliga akustik. Jag menar alltså det rummet eller den miljön som filmen visar på TV-skärmen.

Studio

I ett dämpat studiorum kan man uppnå större dynamik, tack vare mycket lågt bakgrunds­buller. Samtidigt ställer rummet hårdare krav på mikrofon­placering. Man måste ta större hänsyn till instrumentens strålnings­karakteristik. Kvaliteten på klangen från ett musik­instrument varierar mellan olika riktningar. Det finns böcker som beskriver optimala mikrofonplaceringar, instrument för instrument.

Sen ska man också undvika reflekterande ytor nära mikrofonen och/eller instrumentet. Sådant kan ge upphov till en "burkig" karaktär hos klangen.

Den hopplöst djupa tystnaden i studion kan för en ovan människa kännas som störande. Men samtidigt ger tystnaden ett större utrymme till att lägga märke till oönskvärda missljud. Det kan vara till exempel rassel från en lös sträng eller akustiskt brum från en transformator i en förstärkare.

Inspelningsnivå

Vad är den kanske väsentligaste skillnaden mellan proffsljud och konsumentljud? - När det gäller videokameror, är svaret automatisk nivåreglering. - Stäng av den, om det går. I regel går det tyvärr inte och då får man banda ljudet samtidigt på en separat DAT-spelare (eller MD-spelare). Även ett kassettdäck (för korta sekvenser) kan överträffa kamerans ljud. Detta tack vare dess manuella inställningsmöjligheter. Se då bara till att ljudnivån är korrekt inställd.

Steg 1: Skruva inte upp inspelningsnivån (input level) mer, än att mikrofonbruset maskerar maskinens och mediets eget brus.

Steg 2: Notera nivån på det absolut starkaste ljudet som under inspelningen kan förekomma och sänk vid behov inspelningsnivån så att det starkaste ljudet ger ett ustlag på ca -10 dB. Då ligger du på den säkra sidan.

Engångsföreteelser

Sådant, som inte går att upprepa, kan vara bra att spela in på flera maskiner samtidigt. Då ökar chansen att åtminstone en av maskinerna ger en lyckad inspelning.

Miljöljud

När du filmar ute i fältet, se alltid till att du har extra inspelat miljöns bakgrundsljud. Alltså ljud som hörs, när det inte händer något speciellt. Sånt kan vara värdefullt att ha vid redigeringen. Spela in ljudet även om du tycker att det inte hörs något. Det finns många olika sorters tystnader och det går inte att bara byta ut dem mot den absoluta, digitala tystnaden, för då kommer publiken känna att något är fel.

Media för inspelning

För seriösa analoga inspelningar använd nytt, oanvänt band. Annars riskerar du drop-outs och rester av gamla inspelningar kan med tiden komma att höras.

När det gäller viktiga inspelningar, testa helst kassetten i maskinen innan du ger dig ut i fältet. Framför allt undvik en kassett med helt ny modellbeteckning (som du ännu inte hunnit testa).

Arkivering av media

Både kassetter och CD bör stå på höjd. Då blir påfrestningen pga jordens gravitationskraft minimal. Temperaturen ska vara jämn. Undvik sol, fukt damm och magnetiska fält. Observera att en TV-apparat har en avmagnetiseringsspole runt bildskärmen. Varje gång du sätter på TV:n, avmagnetiseras bildröret. Håll därför magnetband på betryggande avstånd från skärmen.

När du behöver långtidsarkivera stora mängder av digitalt audio material, kan det vara intressant att kolla programmet PACK.EXE som ger förlustfri kompression av mono WAV-filer och mono/stereo filer från tripleDAT program.

 
Nästa kapitel: Redigering


kontakt: e-mail
copyright: Jiri Klokocka
skapad: 1999-10-15
reviderad: 2010-09-19
URL: http://privat.bahnhof.se/wb109311/arc/video/inspeln.htm