Jiri  -  Hälsa  -  Danskurs  -  Sammankomster
 
uppdaterad 2010-09-19     mitt i dansen
intuitiv dans
 
kursanteckningar för dansgruppen i Upplands Väsby
av Jiri Klokocka

2003-08-14
2003-08-21
2003-08-28
2003-09-04

2003-09-09
2003-09-16
2003-09-23
2003-09-30

2003-10-07
2003-10-28
2003-11-04

Jiri Klokocka
Quantcast

Lektion 1
 
2003-08-14 träffades vi med brak och dunder för första gången under denna rubrik. Kanske var det åskvädret och regnstormen, som gjorde att bara hälften av gruppen kom. I vilket fall som helst blev mötet väldigt lyckat. I alla fall till den graden att mina ärade danselever frivilligt (!) frågade efter hemläxa.

Till utomstående vill jag nämna att tjejer i den här gruppen var väl förberedda för intuitiv dans och egentligen redan såg ut att behärska den. Varför de anmälde sig, är en gåta för mig. Kanske för att mygla till sig lite orientalisk dansträning? Eller bara därför att det kan bli gräsligt roligt, när vi är tillsammans? Jo, det är lika bra att avslöja. När tjejerna börjar busa, så ansluter jag mig och busar med, för då kan ingen skälla ut någon. Det blir ett slags busmeditation. Eftersom ABF's lokaler för övrigt var tomma (de flesta kurser börjar först nästa månad), så blev det lite extra högt i taket. Vi lyckades uppnå den nivå av spontanitet, som jag bäst minns från lekskolan. Och visst, det är en viktig förutsättning för att kunna dansa intuitivt.

Inget oväntat, att jag i slutet av lektionen tappade hakan, när jag såg mina kära dansvänner (helt oplannerat) spela upp ett mimiskt drama för mig. Någon sorts teckenspråksdans. Det här vill jag återkomma till, vid kursens avslutning. I åratals har jag nämligen planerat en sorts non-sens-fest och jag tror att det här kan bli rätt tillfälle. Med vår tidigare danslärare brukade vi ha koreograferade dansuppvisningar blandade med småprat vid fikabordet. Urmysigt. Men tänk, att istället göra en fest, där ingen säger något vettigt! Endast kroppsspråk och icke verbala läten skulle vi använda för att göra oss förstådda. Lika bra att redan nu fundera på vilka du vill bjuda in. Men först ska vi ha en omröstning kring frågan.

Ett annat alternativ vore (det kanske vi kan kombinera ihop) att den som vill, förbereder egen, personlig koreografi, med hjälp av vilken den berättar något laddat om sig själv eller ur sitt liv. Någon sorts berättande dansuppvisning. En sådan koreografi kan (och helst bör) lämna en del utrymme för improvisation. Ungefär som det är i jazzmusiken.

Åter till kursinnehållet. Eftersom 75% av deltagarna har tidigare gått på orientalisk dans, framkom det naturliga önskemålet att lägga mera tyngdpunkt på orientaliska rörelser. Ja, då vet du att anteckningar nedan inte representerar en genomsnittlig kurs.

Eftersom tjejerna ville lära sig lite manligare orientaliska rörelser, lägger jag här länk till en hemsida om Masculine Belly Dance.

1. Hej och välkomna! På den här kursen kopplar vi ihop kroppen med anden. Samtidigt kopplar vi bort det som så lätt kan sätta sig i vägen, hjärnan.

2. (Den här punkten hoppade vi över, eftersom vi redan kände varandra väl. Vi väntar tills hela gruppen är med.) En kort runda, där var och en säger sitt namn plus lite om bakgrund, intressen, visioner och speciella önskemål. 1 - 2 minuter/deltagare.

3. Uppläggning

Lektioner: 1 sammankomst = 3 studietimmar. Dessa fyller vi med uppmjukande övningar, koordinationsövningar (utströdda lite här och där), balansövningar, intuitiv dans och stretching.

Hela kursen: På lektion 1 lär vi oss vissa övningar, som vi sedan kan göra hemma varje dag. Sen provar vi på en afrikansk dansrörelse, som inte hör till de lättaste. Sen glömmer vi den. Och på sista lektionen provar vi den på nytt för att se hur mycket lättare den då kommer att kännas. Den första lektionen fortsätter med genomgång av de olika förberedande övningar och i mån av entusiasm och mod provar vi på själva intuitiva dansen.

De efterföljande lektioner kommer vi prova på olika sätt att bli ett med Dansens Gud.

Rent allmänt gäller att vi alla är fria att göra vad som känns rätt inifrån. Skulle du få en spontan intiutiv dansimpuls redan under uppvärmningen, så låt den ta över. Strunta i att andra håller på med uppvärmningen.

4. Teströrelsen

Om alla är med på det, så börjar vi med ett (av många) måttstock på koordinationsförmågan, nämligen speciella afrikanska danssteg:

Stampa
      höger på plats
      höger till höger
      vänster på plats
      höger tillbaka bredvid vänstra foten
      vänster på plats
      vänster till vänster
      höger på plats
      vänster tillbaka bredvid högra foten
      osv

(höger ner - höger ut - vänster ner - höger tillbaka -
vänster ner - vänster ut - höger ner - vänster tillbaka)

Dessa steg provar vi lite nu. Sen glömmer vi dem. Och när kursen närmar sig sitt slut, så provar vi dem på nytt och kollar hur mycket fortare vi klarar av dem.

5. Krypövningen

Se till att ha ett mjukt underlag, så att dina knä mår bra. Övningen funkar även i en hårdare säng. Sängen tycker jag är lämpligare än en tunn matta. En Aikido-matta är nog idealisk. Eller en gräsmatta (under sommartiden). Sätt dig på knäna, ungefär som en lydig hund, med baken nere mot hälarna. Lyft höger arm och vänster knä samtidigt. För fram dem ca 10 cm och lägg ner dem. Lyft sedan det motsatta paret, dvs vänster arm och höger knä. För dem ca 10 cm fram och lägg ner dem. Upprepa och kryp vidare.

Viktigt att tänka på är att göra relativt små steg med armar, så att knäna alltid hinner fram till handlederna. Tack vare det kan du behålla den något upprätta ställningen med baken på hälarna och huvudet framåtvänt. Övningen är en hemläxa. Kryp hemma ca 2 minuter varje dag.

6. Orientalisk uppmjukning - känn dig fri att även improvisera

Vid varje sammankomst kommer vi arbeta lite mera på djup med ett urval från följande förteckning. Den här gången nosade vi lite snabbt på det mesta. Gråmarkerad text hoppade vi över.

armar:
a) "plocka äpplen" - ta in solens energi, locka ner den
b) "måla taket"
c) "pressa luft" åt olika håll
d) lååångsamma handledsrullningar
e) underarmsrullningar
f) stora cirklar med hela armar
g) byt riktningen och övergå från hela armar till handledsrullningar

axlar:
a) sköldpaddsövningen
b) rulla axlarna, byt riktningen
c) snake arms: vågrätt, vertikalt
d) vertikala åttor uppifrån ner
e) vertikala åttor nerifrån upp + prova även med sidledssteg
f) horisontella åttor, byt riktningen
g) shimmy

huvud:
a) vrid huvudet hö-vä
b) vicka hö-vä
c) rulla huvudet
d) sidledsförskjutning + prova även med sidledssteg
e) cirkel, byt riktningen
f) åtta, byt riktningen

bröstkorg:
a) sträck ut-in
b) accenter ner (in)
c) shimmy
d) sträck åt sidor (hö-vä)
e) cirklar, byt riktningen

magen:
a) in-ut
b) överkroppskameler:
    1. fram med bröstet
    2. fram med magen
    3. in med bröstet
    4. in med magen

höfter:
a) vicka hö-vä (+ steg i sidled)
b) vicka fram-bak (+ steg fram-bak)
c) mininollor
d) stora nollor
e) horisontella åttor
f) vertikala åttor
g) höftrullning
h) shimmy, ev. kombinerad med en annan rörelse
i) kameler: fram, bak, sidleds, enkla och sen med ritsteg i fotbyte

ben:
a) aboriginrörelser
b) små spark
c) "flyta" med fötter i golvet
d) björnövningen - jordade steg
e) rulla fötter
f) ritsteg
g) häststeg - stolthet
h) lätta balettsteg + diagonalstretching
i) örnövningen - andlighet
j) 1:a tibetanska övningen

7. Balansövningar
balansövning (h) a) slow-motion-piruetter på hel fot
b) drakövningen - den skapande jang-kraften (eld)
c) Taoismens sydöstra övning: tåhävningar 7 ggr.
d) långsamt snurr på en enda fot
e) snabba piruetter
f) långsamma höftnollor med steg i sidled eller bak-fram
g) speciell stretchingrörelse (frambenet böjt, bakbenet
    sträckt och överkroppen med armar lutar bakåt)
h) improviserad, långsam gång genom rummet med
    omväxlande gester i strävan till vågräta ställningar
    på en fot (bilden t.h.), gärna på tå

8. Intuitiv dans

Eftersom det såg ut, att alla i gruppen redan behärskade den intuitiva dansen, hoppade vi över de planerade förberedande övningar. Istället drog vi bara för spegelväggen och gav oss direkt in på denna dansmeditation.

9. Meridianstretching

lunga - tjocktarm (tummar)
mage - mjälte (på ett ben)
hjärta - tunntarm (lillfinger)
urinblåsa - njure
hjärtsäck - trippelvärmare
galla (långfingret) - lever (sträck insidan av låret)

Hemuppgifter
1. krypövningen
2. någon annan av de övningar, som du upplevde som kraftfullast

Att ta med nästa gång
En filt eller något annat mjukt underlägg att använda till krypövningen.


Lektion 2
 
Sammankomsten den 2003-08-21 inledde Riitta och jag med att hälsa vår heliga Birgitta med de mest utstuderade krusseduller, bugningar, smöriga välkomstord, piruetter och andra spontana dansrörelser. Håll i hatten nu. Alldeles därpå framkom det att vårt 750-års födelsedagsbarn hade med sig en helig förkylning. Ja, då var det på sin plats att gå till den andra ytterligheten och ta avstånd från vår dyrkade vän. Vi delade alltså upp danssalen i en fil för de förkylda och en annan för de friska. Det kanske är bäst att vi nu äter lite extra frukt, råa grönsaker och annat som håller oss i toppform.

Utvärderingen ledde till att jag får passa mig och vara ännu grundligare i själva uppmjukningspasset. Tack för feedbacken. Samtidigt vet jag att några redan kan dessa rörelser sedan flera år tillbaka. För att skapa utrymme för alla nivåer, som vi representerar, föreslår jag att vi gör så här: När vi exempelvis övar höftcirklar och du redan kan det, så kan du öka svårighetsgraden efter dina behov. Välj t.ex. något av alternativen nedan:
     a) samtidigt göra höftshimmy
     b) samtidigt göra steg (i sidled eller fram/bak)
     c) samtidigt rulla handlederna eller låta armar leva sitt eget liv
     d) göra grundrörelsen långsammare eller snabbare
     e) prova överdriva (förstora eller förminska) grundrörelsen (med balans i behåll)
     f) göra rörelsen på tå
     g) göra ett (långsamt) varv med grundrörelsen
     h) eller då och då flika in en annan rörelse, t.ex. ett ritsteg för att byta mellan hö & vä halvprofil.
Känn efter, vad musiken lockar fram ur dig. Improvisera gärna.

Till dem, som är nya på orientalisk dans, rekommenderar jag att titta i boken "Den äldsta dansen" av Bahi Barakat. Den finns bl.a. att låna på Stadsbiblioteket.

1. En kort presentation av varandra gjorde vi. Nästa gång räknar vi med några nya deltagare. Då kan vi berätta lite mera om oss.

2. Krypövningen - repetition med individuell handledning. Skönt, nu kan alla det här. Kom bara ihåg att göra kortare steg med armar, så att knäna hinner ifatt dem.

3. Orientalisk uppmjukning. Den här gången tog vi ett urval av lättare, mera grundläggande rörelser.

4. Koordinationsövningar: Diagonalstretching som vi förra gången bara nuddade kring, tog vi lite som hastigast även den här gången. Nästa gång hoppas jag ta mig i kragen och visa dess tre grundformer noggrannt.

5. Balansövningar: Ungefär samma som förra gången.

6. Energigivande övningar: Taoistiska åtta väderstrecksövningar. Vi gör rätt sak i rätt riktning för att ladda upp oss. Rätt riktning får här tolkas som någon sorts magnetisk medvind. På så vis får vi mera luft i våra energisegel. Ställ dig med kroppen mot det väderstreck, som övningen avser. I tabellen nedan kan du friska upp, vad övningarna var bra för.

nordväst lyfta skivstång bra för lungor, tjocktarm, styrka
norr skjuta pilar bra för lungor, tjocktarm, njurar, urinblåsa, hud, ben
nordöst luta ner (berg) bra för mjälte, bukspottskörtel, matsmältning, muskler
öst vrida överkroppen bra för nerver, lever, ögon, gallblåsa, viktminskning
sydöst tåhävningar bra för nerver, lever, gallblåsa, hjärta; stärker vadmusklerna
söder höftnollor bra för könskörtlar
sydväst stå redo att slåss bra för matsmältning, lungor, nerver
väster lyfta armar växelvis hjälper mot smärta i axelpartiet, ryggens nederdel, ryggraden, njurproblem
Nästan alla uppgifter är hämtade ur boken "Inre övningar", skriven av Stephen T. Chang.

7. Intuitiv dans. Vi gick genom den omedvetna rörelsens natur:
     a) den sker utan ansträngning
     b) den kan vara mycket mjukare än den medvetna
     c) vi behöver inte göra så mycket mer, än att bevittna, vad kroppen gör av sig självt
     d) rörelsen uppstår, när vi tillåter den
Ja, annars så står själva rörelsebehovet och stampar otåligt vid dörren mellan vårt medvetna och omedvetna. Samtidigt, det där att tillåta rörelsen att manifesteras, behöver inte alltid vara så enkelt. Ibland kan det kännas som att stå vid ett stup och hoppa för att flyga. Alltså att våga lita på att våra vingar bär oss.

8. Meridianstretching som förra gången.

9. Sharing.

Hemuppgifter
1. krypövningen
2. några av de övningar, som du upplevde som extra kraftfulla
3. hitta på din egen välkomstritual, se beskrivningen nedan

Välkomstritual: Jag skulle vilja att vi provar ett speciellt sätt att välkomna varandra i danssalen. Ett sätt, som hjälper oss att skapa det heliga rummet. Ett sätt som påminner oss om att vi alla redan är heliga (inte bara Birgitta). Ja, heliga, speciellt när vi överlämnar oss åt den heliga dansen. Låt fantasin flöda fritt och överdriv så mycket det bara går. Tänk, vad härligt det känns att komma in och bli uppvaktad och uppskattad för det andliga väsen du är.

Det går alldeles utmärkt att improvisera. I så fall behöver du inte förbereda så mycket mer än att mentalt ställa in dig på att vi nästa torsdag leker lite extra. Det får bli något av ett experiment. Förutsatt att vi alla gillar det, så kan vi fortsätta även de kommande sammankomster. Kanske även utveckla det till något mer.

Att ta med nästa gång
En filt eller något annat mjukt underlägg att använda till vissa stretchövningar.


Lektion 3
 
Det hände något speciellt den 2003-08-28. Vår heliga Birgitta blev under lektionen av med sin heliga förkylning. Halleluja! Men inte nog med det. Vi fick en ny kursdeltagare. En, som knappt tål att höra ordet improvisation. Jag trodde att hon skulle springa för livet, när det var dags att överlämna oss till den inre, improvisativa dansen. Men jag tappade hakan. Hon hängde med alldeles utmärkt. Vad bra att hon sade till sig själv: "Äsch, jag orkar inte glo på TV:n ikväll. Jag går hellre och dansar." Vi gjorde ett genombrott i kanaliseringen av den omedvetna rörelsen. En del hör nog ihop med våra nya ritualer. Men kanske även planeten mars gjorde sitt, när den just nu var närmast jorden efter 60.000 år. På vägen till danssalen undrade jag (som vanligt) vad det var, som jag gav mig in på. Men på vägen hem kände jag mig riktigt uppladdad. Ja, andligt hög. Det blev vi nog flera.

Eftersom jag fick frågor om vilka skivor det är jag spelar till orientalisk dans, har jag gjort en liten sammanställning på min nyskrivna orientaliska hemsida.

Slutligen några ord om ordningen. Samling kl. 18:00. Då har vi tio minuter på att gå på toa och byta till danskläder. Start kl. 18:10. Den som kommer efter denna tidpunkt bör göra det på ett diskret sätt. Smidigast vore då att klättra in genom fönstret, för då slipper vi springa ut i hallen för att öppna. - Nej, skämt åt sido, om 18:10 inte passar, så är det bättre att hela gruppen i samråd förhandlar fram en bättre tid.

1. Välkomstritualer: En välgörande övning i att ge och ta emot kärlek. Känn dig fri att agera, som det faller in. Lek fram en bländande hälsningsceremoni. Gärna med lite extra humor. Kanske helt improviserad eller delvis koreograferad. Alla medel är tillåtna. Överträffa dina kurskamrater i hur ödmjuk och inkännande du kan vara. Var med och skapa "omslagssidan" till en ny saga, som den här lektionen kommer bli. Överdriv dina gester. Var övertydlig.

Skulle idétorka slå till, så kan du upprepa samma rörelsemönster och framföra det från olika håll eller olika höjd och med olika ansiktsuttryck eller göra rörelsen olika snabbt. Upprepningarna kan du binda samman ex.vis med laddade pauser, som höjer vår nyfikenhet. Känn dig som ett barn. Alla kommer få godkänt på det här momentet.

2. (Nu var vi mer än fulltaliga.) En kort runda, där var och en säger sitt namn plus lite om sitt bakgrund, intressen, visioner och speciella önskemål. 1 - 2 minuter/deltagare.

3. Fri uppvärmning till medryckande musik, 5 min.

4. Stretching, bl.a. olika former av diagonalstretch.

5. Orientalisk uppmjukning: Enklare rörelser med variationer, bl.a. bröstkorgscirklar, höftcirklar, höftnollor, grävskopor, kamelsteg, ett & två steg, ritsteg. axelshimmy och höftshimmy. Avslutad med 5 min. orientalisk improvisation.

6. Balansövningar.

7. Mantrasång: Det här får bli ett kort experiment. För att lättare komma in i dansmeditationen, föreslår jag att vi provar och sjunger unisont mantrat "Aoum" några gånger.

8. Intuitiv dans: Vi inledde med en förberedande flyta-i-vattnet-övning i grupper om tre. I den övningen avlastar vi våra "balansvingar". I mån av intresse kan vi prova med enkla rollspel, som på ett omedvetet sätt lockar fram de inre energiflödens dans. Och sen övar vi fritt och individuellt.

9. Energiövningar: Åtta väderstrecksövningar.

10. Meridianstretching.

11. Sharing.

Hemuppgifter
1. krypövningen
2. andra övningar, som du upplevde som extra kraftfulla
3. Leta fram bland dina skivor någon låt, som får dig att gråta, eller på något annat sätt att reagera starkt emotionellt. Sätt på den och låt kroppen följa med i musikens energi.


Lektion 4
 
2003-09-04 "Säg inte, att jag är här först.", har jag hört Riitta säga var enda gång. Men den här gången kom hon med en extra marginal, så att repliken hade känts förbrukad. Därmed utnämner jag Riitta som årets danselev. Fyrfalldigt hurra för Riitta! Just det, och nu över till allvaret. Från och med nästa gång skippar vi shärringen (punkt 1 och 8 nedan). Det här är ett komplimang till mina kära kursdeltagare, som nu har blivit så spontana och ocensurerade, att rätt inlägg kommer i rätt tidpunkt. Det tycker jag är bättre än att behöva vänta med feedbacken till bestämda tider. Med andra ord, tack för att ni är så öppna. Fortsätt med det!

När jag nyss satt Riitta på en piedestal, inser jag att det är lika bra att höja hela dansgolvet och dela ut ros till Birgitta, som kom trots att det egentligen inte passade. Och till Linda, som "skolkade" från något annat bara för att få vara med här. Och till Madeleine för lånet av bältet. Dessutom ett stort tack till hela gruppen för alla de uppmuntrande ord, som jag dränktes av, efter lektionen.

1. Sharing, ca 3 min. Vi berättar för varandra lite kort hur vi känner oss, hur förra lektionen har påverkat oss under gångna veckan och vad vi önskar göra idag.

2. Välkomstritualer, ca 3 min, i mån av fortsatt intresse. Förslag till variation:
a) Vi hälsar varandra en och en (i turordning).
b) Hela gruppen (utom den som ska bli hälsad) gör sina gester samtidigt.
Den här gången tog vi alternativ a), så provar vi b) nästa gång.

3. Orientalisk uppmjukning: Repetition av grundrörelser.

Den här gången bakade vi in den inledande uppvärmningen (punkt 3 från lektion 3) i det orientaliska passet, genom att börja med små och värmande rörelser, bl.a. shimmy. Sen tog vi sträckande rörelser och därefter de övriga, stora rörelser. En del av uppvärmningen har vi gjort i form av bestämda kombinationer enl. tabellen nedan.

  Kombinationer till sista avsnittet (2½ min.) på CD:n Jalilah's 3:e låt
1.   intro
trummor och bas
1. bara stå
2. korsa armarna framför brösten, sätt fram höger tå
3. förskjut huvudet i sidled: hö-vä-hö-vä
4. fortsätt med huvudet: hö-vä-hö-vä
2.   tema
dragspel
flytta ner armarna
8 ritsteg hö-vä-hö-vä-hö-vä-hö-vä
armarna ihop på höger, isär på vänster
3.   variation
stråkar
8 horisontella höftåttor av den 1:a typen, dvs. skjut fram, vrid bak
börja med höger höft
låt armarna sväva ut och leva sitt eget liv
4.   tema
dragspel
sätt fram vänster tå
16 axelvridningar vä-hö-vä-hö ...
1. luta sakta bakåt på de första 8
2. luta sakta framåt på de resterande 8 skakningar
5.   variation
stråkar
händerna ner mot höfter
8 horisontella axelåttor av den 1:a typen, dvs. skjut fram, vrid bak
börja med höger axel
6.   tema
dragspel
armarna ner
8 vertikala axelåttor: skjut ner, vrid upp
börja med höger axel
gör samtidigt steg i sidled
1. 4 steg åt höger, börja på höger fot
2. 4 steg åt vänster, fortsätt med 1:an på höger fot
7.   tema
dragspel
byt med ett ritsteg med höger ben till vänster halvprofil
vänster arm upp, höger arm fram
4 kameler snett åt vänster (börja med höger ben)
byt med ett (stort) ritsteg med vänster ben till höger halvprofil
höger arm upp, vänster arm fram
4 kameler snett åt höger
8.   tema
stråkar + lite dragspel
vrid till höger profil, börja med höger fot
händerna möter varandra ca halv meter framför pannan
4 jucksteg framlänges (åt höger)
4 jucksteg baklänges (åt vänster, fortfarande med höger fot på 1:an)
9.   tema
stråkar + lite dragspel
vrid kroppen fram och börja samtidigt med en liten höftcirkel åt vänster
(den 1:a sabbah avslutas då med höger stamp)
armarna pekar ut åt sidorna
4 sabbah's fram
4 sabbah's baklänges
10.   tema
dragspel
vrid till vänster halvprofil
4 putsteg åt vänster, börja med vänster ben
byt till höger halvprofil
4 putsteg åt höger, börja med höger ben
11.   variation
stråkar
8 horisontella höftåttor av den 2:a typen, dvs. skjut bak, vrid fram
börja med höger höft
12.   tema
dragspel
armarna pekar åt höger
4 steg med rullande höft åt höger (upp, skjut åt höger, ner, tillbaka)
armarna pekar åt vänster
4 steg med rullande höft åt vänster
13.   variation
stråkar
armarna ut, börja med vänster fot
4 motsols höftnollor (horisontella cirklar) med steg åt vänster
4 medsols höftnollor med steg åt höger, börja med höger fot
14.   finale
stråkar
2 snurr åt höger
2 snurr åt vänster
2 snurr åt höger
häststeg runt i en stor cirkel åt höger
invänta den långa stråktonen mot slutet
1 snurr åt höger
     koreografi: Jiri Klokocka

Genom att koreografera en del av uppvärmningen slår vi flera flugor i en smäll:
     1. vi blir varma (för att sedan stretcha med optimala resultat)
     2. vi övar dansrörelserna
     3. vi övar övergångar mellan olika rörelser och det är lika nyttigt.

Tabellen med kombinationerna är uppdelad i 14 avsnitt. Samtliga, utom det sista (14:e) är lika långa (tar lika lång tid att dansa). Introduktionen, avsnitt 1, är uppdelad i fyra numrerade delar. Varje del är lika lång. Syftet med uppdelningen är att ange en relativ tidsskala, för att se hur länge en viss rorelse ska pågå. På ett liknande sätt är även avsnitten 4 och 6 uppdelade. Här används två delpunkter. Var och en av dessa motsvarar hälften av hela avsnittet. Den feta texten är tänkt som stöd, när vi övar hemma och behöver snabbt hitta något i sammanställningen.

Avsnitt 6 har vi utökat med en extra utsmyckning, som vi har Linda att tacka för. Vänd handflatorna mot golvet, ungefär som om du stödde dem mot en horisontell bordsskiva. Glöm sedan bordet och låt handflatorna följa med axlarnas gungning. Armbågarna är alltså helt raka. Då förstärker händerna (med sina horisontella linjer) axlarnas vertikala rörelser.

Lägg märke till att vi under hela avsnitt 6 börjar takten med höger fot. Även när vi sedan har bytt riktning och förflyttar oss till vänster. Det här är ett experiment. Känn efter. Vi kan modifiera det senare.

När vi byter från en rörelse till nästa, så förbereder vi bytet i god tid. Det betyder att den nya rörelsen börjar redan i slutet av föregående avsnitt. Sista takten, innan det är dags att byta till en ny rörelse, skapar vi redan en klar inre bild av den nya rörelsen.

4. Balansövningar.

5. Mantrasång.

6. Intuitiv dans

7. Åtta väderstrecksövningar.

8. Sharing.

Hemuppgifter
1. krypövningen
2. andra övningar, som du upplevde som extra kraftfulla
3. kombinationer enl. punkt 3 ovan (orientalisk uppmjukning)
 
OBS! Det här är sista torsdag. Från och med nästa vecka (2003-09-09) fortsätter vi på tisdagar!


Lektion 5
 
2003-09-09 blev inte riktigt som vi hade önskat. Det var inga lätta energier, som vi var vana vid från tidigare sammankomster. Därför avsatte vi tid för reflektion. Det stod klart att vi i fortsättningen ska i första hand inrikta oss på de andliga övningarna och den intuitiva dansen.

Tanken var att vi den här gången skulle börja med meditationsövningar, för att sedan känna oss mera öppna för komplexiteten i de orientaliska rörelserna. Men eftersom den, som mest var intresserad av den orientaliska biten behövde sticka mitt i lektionen, så ändrade jag ordningen och började direkt med orientaliskt. Det kanske var felet. Hur som helst, betoningen på den orientaliska dansen, som vi hittils haft var ett exeperiment efter önskemål från en del av gruppen. Nästa sammankomst ska vi istället prova, hur kursen egentligen var tänkt från allra första början.

1. Orientalisk uppvärmning.

2. Åtta väderstrecksövningar.

3. Utvärdering av kursen så här långt. Sharing. Diskussion.

4. Kort introduktion till Osho's Dynamic Meditation.

5. Intuitiv dans.

Hemuppgifter
1. krypövningen
2. andra övningar, som du upplevde som extra kraftfulla
3. tänk genom några uppmjukningsrörelser, som du skulle vilja ha med nästa gång


Lektion 6
 
2003-09-16 träffades vi i frihetens tecken. Anledningen till att jag föreslog den improviserade uppmjukningen (punkt 2), var att vi då skulle få mera reda på var och ens önskemål kring den här punkten. Med andra ord, ännu mera demokrati i gruppen. Eftersom allting blev lite annorlunda den här gången, röstades mitt förslag bort. Med absolut majoritet. Bra! Jag uppskattar tydligheten.

Av en ren impuls tog jag med mig en afrikansk djembe-trumma. (Tack Madeleine för skjutsen!) Så då upplevde vi friheten genom levande rytmer istället.

Från och med nu tar jag mig även friheten att ta bort rubriken "Hemuppgifter". Jag litar på att var och en avgör bäst själv vad hon/han vill öva på hemma. Däremot (ja, leve byråkrati! :-) inför jag en ny rubrik, "Till nästa gång" och där räknar jag bara upp sådant, som är helt nytt.

1. Välkomstritualer.

2. Improviserad uppmjukning. Alla frivilliga får i tur och ordning, en i taget, ställa sig fram i några minuter och visa för oss andra sina favoritrörelser. Skulle du redan efter 30 sekunder känna att du vill låta någon annan gå fram, så är det helt OK. Skulle du sedan, kanske fem minuter senare, komma på något som du vill dela med oss, så går det alldeles utmärkt att gå fram igen och leda oss en stund. Nu valde vi istället att dansa helt fritt.

3. Mantrasång på bestämda chakratoner enligt tabellen:

rotchakra C jordelementet, livets grunder, överlevnad, trygghet, stabilitet
sexchakra D vattenelement, tålamod, uthålighet, självförtroende, sexualitet
solar plexus E kommunikation med människor, sociala vanor, vilja
hjärtchakra F luftelement, kärlek, glädje, ambitioner, förmågan att ta emot andra
halschakra G styrka, vilja, harmoni, rättvisa, uttrycksförmåga, konstnärlighet, relation till andra
tredje öga A förmåga att uppfatta, tänka, visualisera och organisera
kronchakra H visdom, allomfattande kärlek, fulländande, förmåga att uppfatta andras behov
Uppgifter i högra kollumnen är hämtade ur "Mikrosystémy akupunktury" av MUDr. Radomír Růžička

4. Mera dans till trumman.

5. Meridianstretching.

6. Åtta väderstrecksövningar.

7. Intuitiv dans.

8. Avskedsritualer. Tid för att möta varandra och kommunicera genom vår utstrålning, våra rörelser, kanske kramas, växla ord med varandra, skratta lite till, eller bara vara och njuta av den djupa friden.

Till nästa gång
ta med ett stearinljus (och en tändare)


Lektion 7
 
2003-09-23 gjorde vi något vågat. Jag undrar verkligen, vad folk i angränsande studierum tänkte, när vi släppte loss under dynamic meditation. Och så var det himla mysigt med dekorativa ljus vid spegeln. Tack alla som hjälpte till. Välkomst- och hejdå-ritualer har blivit en del av vår tradition, så då låter jag bli att skriva in dem från och med nu.

1. Uppmjukning med nya rörelsemönster.
vågrörelse uppifrån ner:
  1. fram med huvudet
  2. fram med bröstet
  3. tillbaka med huvudet
  4. fram med magen
  5. dra in bröstet
  6. fram med bäckenet
  7. dra in magen
  8. böj fram knäna
  9. tillbaka med bäckenet
10. fram med huvudet
11. rätta ut benen (knäna)
12. o.s.v. (forts. med punkt 2 ovan)
vågrörelse nerifrån upp:
  1. böj fram knäna
  2. vicka fram bäckenet
  3. fram med magen
  4. rätta ut benen (knäna)
  5. tillbaka med bäckenet
  6. fram med bröstet
  7. dra in magen
  8. fram med huvudet
  9. dra in bröstet
10. böj fram knäna
11. tillbaka med huvudet
12. o.s.v. (forts. med punkt 2 ovan)

2. Balansövningar.

3. Meridianstretching.

4. Dynamic meditation. En specialanpassad version av Osho's Dynamic, där vi fick smaka på ännu ett sätt att kanalisera den heliga dansen.

5. Intuitiv dans.

6. En stilla meditation.

7. Mantrasång.

8. Åtta väderstrecksövningar.


Lektion 8
 
Sammankomsten 2003-09-30 började med en snabbkurs i hur man undviker parkeringsböter. Det kom nämligen en p-nisse och började dela ut böter framför vårt fönster. Alla har vi fått ett parkeringsböte någon gång. Så då blev det ju klart att vi öppnade fönstret och frågade en massa viktiga detaljer. Eftersom parkeringsböter kan sätta sig i levern (nja, inte själva böteslappen, snarare den emotionella laddningen), satte vi igång med att stretcha levermeridianen.

Det kändes som uppgjort med p-nissen. Den här gången hade vi nämligen inplanerat lite mera dramatik i form av kraftdjuren och dans till symfonisk musik.

1. Meridianstretching.

2. Uppvärmning med blandade övningar.

3. Meridianmassage.

Dr. Stephen T. Chang beskriver meridianer som tunna energikanaler. Modern vetenkap har kunnat bevisa meridianernas fysiska existens. Dessa kanaler är uppbyggda av ett slags cellväv. Diametern varierar mellan 20 och 50 millimikroner. Det är dessa kanaler, som bl.a. akupunktur arbetar med. Genom massage stimulerar vi våra energikanaler. Varje moment i tabellen nedan upprepas tolv gånger. Andas normalt under övningarna.

arm
utåt
placera vänster handflata på insidan av höger skuldra
massera jämnt utåt via armbågens insida, ända fram till fingertopparna
(fortsätt med massage på utsidan enl. nedan)
meridianer för hjärtat, lungor, perikardiet
 
arm
inåt
(forts. från utåtgående armmassage)
för vänster hand tillbaka från utsidan av fingertopparna över baksidan av handen, armbågen och ända fram till skuldran
när du är färdig med övningen, byt sida, dvs massera vänstra armen med högra handen på insidan utåt och på utsidan inåt
meridianer för tarmarna, de tre värmarna (det endokrina systemet)
 
ben
nedåt
placera handflatorna uppe på lårens utsida
massera därefter jämnt ner längs låren, knäna och benen, ända till anklarna
gör inte övningen på morgonen, eftersom den jagar energin ut ur kroppen
meridianer för gallblåsa, urinblåsa, magsäck
 
förebygger eller botar högt blodtryck, vattenansamling, fetma och belastning till följd av övervikt; motverkar inflammationer och ledgikt
ben
uppåt
placera handflatorna på insidan av anklarna
låt dem sedan sakta glida upp längs benen, på insidan av knäna, längs låren till ljumsken
pressa samtidigt med händerna så att du känner svag värme under massagen
meridianer för lever, bukspottskörteln, njurarna
 
stimulerar blodcirkulationen i överkroppens nedre del, förebygger kramper och åderbrock i benen
Delvis omformulerat citat ur boken "Inre övningar", skriven av Stephen T. Chang.

4. Chi Gong: En övning som i grova drag kombinerar alla fyra former av ovanstående meridianmassage i en sammanhängande rörelse (arm utåt - arm inåt - ben nedåt - ben uppåt).

5. Övning för att höja vår energimedvetenhet (nu när vi har vibbat upp oss).

6. Taoistiska fem djurövningar.

7. Intuitiv dans, inledd med Symfoni nr. 9 (Nyvärldssymfoni) av Antonín Dvorák. Det blev alltså en fortsättning på kraftdjurens övningar, men nu i form av dans och djurläten. Denna, mera dramatiska musik, hade vi också för att börja släppa fram snabbare rörelser. Nästa gång tar vi ytterligare ett steg mot den snabba inre dansen.

8. Åtta väderstrecksövningar.

Till nästa gång
Förutsatt att du finner inspiration (det här är helt frivilligt), fundera över något, som du skulle vilja berätta för oss med ditt kroppsspråk. Känn efter, vad du vill ha för musik, ljud (eller tystnad) att dansa till. Låt din idé växa i tankarna. Känn efter. Vad är det viktigaste, som du vill uttrycka? Vad är det, som du vill med din kropp berätta för oss och som är så viktigt, att du redan brinner av iver? Fråga ditt inre barn. Eller inre tonåring. Eller den vise gamlingen. - Detta är överkurs och behöver inte nödvändigtvis utnyttja den intuitiva dansen. Tanken är snarare att stimulera dig till att utforska, hur du under kursens gång har påverkats i dina uttrycksförmågor ... och så småningom kanske göra ett helhjärtat uppträdande och få av oss en bekräftelse på vem du är.
Jo, en sak till. Jag hoppas att du övar efter (eget behag) hemma. Nästa gång kommer vi inrikta oss mera på snabbare rörelser (punkt 3 och 4). Vi kommer bl.a. att utgå från små höftcirklar (höftnollor). Vill du få lite mera ut av lektion 9, så öva på höftcirklarna hemma. Det räcker en minut på morgonen och en på kvällen. Trettio sekunder åt ena hållet och trettio åt andra. Det hinner du väl med, eller?


Lektion 9
 
2003-10-07 (den heliga Birgittas namnsdag) Vi har ändrat tider till 18:45 - 20:15. Tack vare det kom alla nästan i tid. Och så slapp vi oroa oss för p-skivan och p-nissen, i och med att lektionen nu bara är två studietimmar.

Den här gången gick vi genom allt från barock till rock. Nja, kanske inte allt, men det blev mycket kontraster.

0. För att belöna dem, som kom fem minuter innan, tjuvstartade vi med lite balans- och koordinationsövningar.

1. Meridianmassage och Chi Gong (samma som förra gången).

2. Övning i att fylla hela rummet. Utforska och följa dess energier. Musik: G. F. Händel

3. Ett kortare uppmjukningspass till orientalisk musik (en hel del cirkelrörelser).

4. Övningar för att släppa taget och tillåta en snabb, omedveten rörelse komma fram och fortplanta sig genom kroppen. Musik: Tito Puente, Rabih Abou-Khalil, Farafina

5. Intuitiv dans till jazz, pop och rasande afro-rock. Ja, ja men!

6. Åtta väderstrecksövningar - våran favoritefterrätt.

Till nästa gång
Frivillig uppgitft, steg 2: (forts. från förra veckan) Nu, när du har satt igång fantasin och funderat ut, vad som vore den ultimata drömmen på dansgolvet, välj en konkret låt (eller ljud/tystnad). Gärna något, som får dig att förlora förståndet så fort du hör det. Förståndet ska vi verkligen undvika på den här kursen.
      Skulle du behöva hjälp att välja låten, så ta med dig några av dina mest omtycka CD eller kassetter, så hjälps vi åt gemensamt. Ibland är det först när du har publiken framför dig, som du vet vilken är den rätta låten. Så då agerar vi publik och du får prova halv minut med varje låt, tills du känner att det här är den rätta. Det märker säkert även din publik. När jag gjorde år 2000 min allra första koreografi, så var själva låten viktigare, än allt som jag då hunnit lära mig om dansen överhuvudtaget.
Ta med ett mjukt, krypvänligt underlag. Jag utgår från att alla fortsätter med krypövningen där hemma. En minut om dagen är fullt tillräckligt. Det tror jag att vi alla hinner med.


Lektion 10
 
2003-10-28 delade jag ut lite kopior ur vårt studiematerial. De som inte var här, kan få kopiorna nästa gång.

1. En liten hemlig, men ändå kanske inte helt oväntad överraskning. Vi provade på nytt på de (inte helt elementära) afrikanska steg från lektion 1. Den här gången för att kolla hur mycket lättare de nu blev att lära sig. Förutom i afrikansk dans, används dessa steg även i salsa. Det kanske är lika bra att lära sig dem ordentligt. Man vet ju aldrig, när tillfället dyker upp.

2. Fyrbenta övningar: Avspänning av inre organen samt en speciell, rogivande form av armhävningar.

3. Uppmjukning och meridianstretching.

4. Balansövningar.

5. Chi gong. Samma som förra gången. Syftet är att höja vår energimedvetenhet inför nästa punkt.

6. Intuitiv dans till tystnad. Den totala friheten! Vi fördjupar oss i att följa rummets energier, deras strömmar och virvlar. Känna, hur energierna byter riktning i olika delar av rummet. Låta sig ta ut på en energetisk rundtur. Målsättningen med denna övning var att uppmuntra våra ben att ta intuitiva danssteg. Överhuvudtaget att få med hela kroppen i rörelsen. En rörelse, som musiken annars kan styra. Den här övningen visade sig vara lite väl avancerad, så vi kortade ner den till tre minuter. Sen tog vi den andra ytterligheten och dansade intuitivt till riktigt livlig, medryckande musik.

7. Åtta väderstrecksövningar.

Till nästa gång
Frivillig uppgitft, steg 3: Börja öva på ditt livs Dans. Ha framme ett papper och penna. Provdansa. Anteckna saker, som du vill ha med. Provdansa mera, osv. Lycka till!
Ta gärna med dig något hembakat, en tekanna eller något annat lämpligt till den här höstens sista sammankomst. Vi ska ha en liten mysstund med tid för reflektion över vad vi under den här kursen har varit med om. Skriv gärna ner din feedback på papper.


Lektion 11
 
2003-11-04, terminens sista sammankomst, gjorde vi till en riktig festlighet. Vi klädde ut oss lite extra. Jag tackar speciellt till Santa Brigitta, som tog med sig tårta, en jättevacker duk och mycket annat, både materiellt och immateriellt som hjälpte oss att göra om danslokalen till ett tempel. Det här blev en lyckad dag för oss alla, så det var inte så konstigt att vi drog över rejält.

Vi omgavs av ljus och lycka. Ljuset brann bland annat på tårtan och i diverse konstnärliga ljusstakar. Lyckan kom från våra själar och den intuitiva dansen.

1. Mantrasång. Sången stod på önskelistan, men sen glömde vi bort den. Däremot hälsade vi varandra med lite extra inlevelsefulla välkomstdanser.

2. Rekapitulation av de viktigaste övningar. Fritt efter gruppens önskemål.

3. Meridianstretching.

4. Chi gong.

5. Intuitiv dans.

6. Åtta väderstrecksövningar.

7. Mysstund för reflektion. Vi åt, sjöng, skojade och småpratade. Både om våra upplevelser under kursen och om våra önskningar inför nästa termin.


Copyright: Jiri Klokocka, Sweden
kontakt: e-mail
skapad: 2003-08-16
URL: http://privat.bahnhof.se/wb109311/health/dans/anteckn.htm