Jiri  -  Hälsa  -  Dans
 
uppdaterad 2018-03-13    
Dans - källan till livet!
 
Jiri mitt i dansen intuitiv dans intuitiv dans

presentation av Jiri Klokocka

Behöver du en mångsidig artist med fokus på rörelsens andliga kvalité?
Skicka ett e-mail!


Jiri Klokocka
Quantcast
I begynnelsen var dansen
Intuitiv dans
Orientalisk dans
Manlig orientalisk dans
American tribal

I begynnelsen var dansen (omarbetning av bibeln)
 
Ordet kom senare. Det är i alla fall min uppfattning, att dansen är ett äldre berättarverktyg än ordet. Speciellt i indisk dans berättas det än idag flitigt med hjälp av ett utvecklat koreografiskt "teckenspråk". Men även i vår västerländska kultur förekommer det konkreta mimiska berättelser. Den som har sett Talia Paz dansa "Dreaming over breakfast" håller säkert med. Här går Talia in i rollen av en stel byråsekreterare som alldeles strax ska iväg till jobbet och så får man se allt vad som pågår i hennes inre. Hennes längtan efter friheten och lyckan. Hon lyssnar till sitt inre barn och kommer närmare naturen. En gripande dansföreställning!

Själv är jag inte så konkret i mina berättelser. I min dans vill jag snarare uttrycka sådant, som det är svårt att sätta ord på. Jag backar alltså i historien till den tidpunkt, då ordet ännu inte fanns. För detta ändamål har jag utvecklat en egen dansform, som jag kallar Intuitiv dans.

Intuitiv dans
 
Jag vet att vi är flera, som har upptäckt att vår kropp i ett meditativt tillstånd kan börja röra sig av sig själv och bjuda oss på en oväntad dansföreställning. Känner du att du vill ha hjälp på vägen till denna dansmeditation, så erbjuder jag kurser. I denna fria dansform kan du upptäcka de mest helande rörelser.

Orientalisk dans
 
Den äldsta dansen, med 5000 år gamla anor, kommer från orienten. Inte att undra att den är så högt utvecklad, när den är så gammal. Den kallas även för magdans. Dansades från början av kvinnor och för kvinnor i deras harem. Orientalisk dans hör bland de mest anatomiska och hälsobringande dansstilar. Dansen är huvudsakligen uppbyggd av ett antal bestämda rörelsemönster, som kombineras på olika sätt. Efter en termin lär du dig kanske de första tjugo mest grundläggande. Det räcker gott och väl för att kunna börja improvisera. En av mina danskompisar gjorde egen koreografi redan i slutet av första terminen. Fullt så lätt är det inte i jazzdans.

Medan den orientaliska dansen omfattar kanske bara femtio rörelsemönster, gissar jag att jazzdansen omfattar flera hundra. Å andra sidan, många rörelser i jazzdans är lättare att lära sig. Där kanske det mera handlar om att få perfekt timing, behålla balansen i snabba rörelser och att koordinera olika kroppsdelar samtidigt. Till orientalisk dans behövs inte något utpräglat balanssinne. Däremot får man ha mycket tålamod vid inlärningen av de högst ovanliga rörelser.

Gemensamt för orientalisk och jazzdans är s.k. isolations, dvs att en viss rörelse isoleras från den övriga kroppen. I båda dansstilar förekommer exempelvis höftcirklar. När de utförs strikt korrekt, så står överkroppen (ungefär från brösten och uppåt) still. Har du en gång lärt dig dessa ovanliga rörelser, så har du gjort en värdefull investering som kommer att förgylla ditt liv många gånger om.

manlig egyptisk käppdans

Manlig orientalisk dans
 
Självklart dansar även män i orienten. Men de vickar inte på höfter. De manliga danskläder skulle ändå inte ge höftrörelserna någon rättvisa. På bilden t.h. visar jag manlig egyptisk käppdans (Stockholm Bellydance Festival år 2001).

Nu finns det även de män, som dansar den kvinnliga versionen av den orientaliska dansen. En av dem heter David. Själv söker jag efter någon sorts balans mellan den kvinnliga och manliga energin i dansen.

Samtidigt finns det tjejer som vill lära sig lite manligare orientaliska rörelser. Titta då in på:
Masculine Belly Dance by Stefan
Belly Dancing For Men by Ankh
Male Belly Dance Links by David

American tribal
 
bälte till american tribal En annan kvinnodans, som även utövas av män, är american tribal. Den har sina rötter i sextiotalets hippierörelse i San Francisco. Den bygger på den egyptiska dansen, men är starkt influerad från spansk och indisk dans. Även klädseln är annorlunda. Man har ett speciellt bälte (se bilden t.v.) med härliga långa toffsar, som dinglar runt, när man gör ett snurr eller vickar på höfterna. Och så har man en turban. Gärna i olika färger, se Tribal Empires (f.d. http://www.tribalempire.net/). Plus en massa märkliga smycken och smink över hela kroppen (när man är tjej, alltså).

Något, som publiken kan fascineras av, är att american tribal är en improviserad gruppdans. Man delas in i en eller flera mindre grupper. Dansare inom samma grupp gör exakt samma rörelser samtidigt. Hur är detta möjligt, när det inte finns någon koreografi? Det är en liten hemlighet. Vill du veta? - Ssssch! Jo, man har ett i förväg överenskommet signalsystem. Den som står på en viss plats i gruppen får ledarrollen. De andra härmar efter. När en rörelse ska övergå till en annan, så föregås den av en speciell signal i form av en variation eller avvikelse i rörelsen. Då vet hela gruppen att nästa takt gör de en helt annan figur. Så då hinner alla förbereda bytet. Tack vare den, för publiken osynliga, signalen blir övergången mellan rörelserna elegant och perfekt timad.


Copyright: Jiri Klokocka, Sweden
skapad: 2003-08-31
URL till denna sida är http://privat.bahnhof.se/wb109311/health/dans/dans.htm
 
Flag Counter