harmonisk rogivande musik
Jiri  -  Hälsa  -  Danskurs
 
uppdaterad 2018-03-13    
intuitiv dans
 
kurspresentation av en meditativ dansform framtagen av Jiri Klokocka

Våra inre energiflöden
Förberedande övningar
Uppläggning
Ett litet titthål
Kursledare
Anmälan

Dansa med höger hjärnhalva!
 
Vem säger att de steg som en danslärare lär ut är de rätta just för dig? - Hmmm, just det. Det kanske inte alls behöver vara så. På den här kursen vänder vi på det. Här lär du dig att hitta din inre danslärare. Den bor i din högra hjärnhalva. Det är den som bäst vet, vilka dansrörelser just för dig som har störst värde. Det är inte hur dansen ser ut, utan snarare hur du upplever den, som är poängen.

Våra inre energiflöden
 
Med hjälp av olika knep lär du dig att få kontakt med dina inre energiflöden. Dessa flöden visar dig vad ditt undermedvetna vill göra med din kropp. När du slutar tänka och överlämnar dig till dina energiflöden, dansar din kropp av sig själv.

Har du någon gång upplevt dansen som en total extas? Bra! Har du vid något annat tillfälle märkt att dansen i och för sig var snygg och kul att dansa, men att det ändå var något som fattades? I det första fallet har du troligen följt dina inre energiflöden. Men i det andra fallet kanske det var mera danslärarens instruktioner. Skickliga danslärare kan i och för sig forma våra inre energier så att de samverkar med dansen. Men detta är inte den här kursens målsättning. I intuitiv dans får du istället behålla dina personliga, privata energier och lära dig dansa efter dem. Du upptäcker din egen inre dans.

Förberedande övningar
 
För att göra vägen fri för dina inre energier, kommer du att prova på en del uppmjukande övningar. Dessa är hämtade bl.a. från den orientaliska dansen (magdans), som anses vara världens äldsta dans. Den är känd för att vara hälsobringande och skonsam för kroppen. Samtidigt lämnar den utrymme för ett bredare känslospektrum. Rörelserna passar bra även för att uttrycka sorg, smärta, passion, m.m. Och så kommer vi göra en del andra övningar för att stärka balanssinnet och koordinationsförmågan. Det avlastar oss, när vi direkt hittar våra kroppsdelar och när balansen sköter sig själv. Då får den inre dansen ett större spelrum.

Uppläggning
 
Kursen börjar med enkla experiment, vars syfte är att övertyga dig själv om att det faktiskt är möjligt att komma i kontakt med den inre energin och låta den röra med din kropp. Det är lite grann som att lära sig simma eller cykla. Allteftersom du öppnar den här kanalen, flyttar vi tonvikten på att få gradvis flera kroppsdelar med i dansrörelsen. Vi provar att dansa till olika sorters musik, till naturljud och även till tystnad. I det sistnämnda fallet kan intuitiv dans liknas vid Tai Chi, Chi Gong eller någon annan övningsform från fjärran östern. Skillnaden är bara att du gör personligt anpassade rörelser. Då får du lättast att göra dem med total inlevelse. Själva tekniken kan du då överlämna åt din inre danslärare.

Den som vill lära sig en stilren dans, exempelvis afrikansk dans, folkdans eller tango, ska inte räkna med att lära sig detta på den här kursen. Din inre danslärare kan ha helt andra planer för dig. Däremot kan den här kursen fungera som ett komplement till andra danskurser, där den fria improvisationen ges för litet utrymme.

En av målsättningarna med kursen är att lära oss finna frid och lycka i ett brett spektrum av känslostämningar. Du får dansa till många olika musikstilar: Ambient, new-age, orientalisk, afrikansk, indisk, jazz, pop, rock, barock, symfoni, m.m. Tonvikten ligger dock på den mjuka, följsamma ambientstilen (som även används i filmer för att skapa fina stämningar).

På vilket sätt skiljer sig intuitiv dans från frigörande dans? Intuitiv dans är redan frigjord. Totalt frigjord. Från alla sorters värderingar. Med undantag av förberedande övningar slipper du höra instruktioner kring hur du ska dansa. Däremot får du handledning i att hitta din inre dans. Observera att intuitiv dans är något helt annat än medveten dansimprovisation.

Det finns en annan närbesläktad dansform, som heter NIA. Det är en förkortning för Neuromuscular Integration Activity (eller något sånt). NIA sammanlänkar helande rörelser med estetiska (=dans) och musikaliska upplevelser. NIA kan rekommenderas till dem, som vill ha mera "trygghet", eftersom under största delen av lektioner gör alla deltagare samma rörelser som ledaren. Intuitiv dans utmärker sig genom att var och en gör sina egna, individuellt anpassade rörelser.

Ett litet titthål
 
Efter önskemål från dansgruppen i Upplands Väsby, publiceras här anteckningar till kursens sammankomster. Huvudsyftet är att deltagarna ska hemma bekvämt kunna friska upp kursens innehåll. Samtidigt kan även blivande danselever nosa lite på hur kursen kan utvecklas i praktiken. Observera att det är du, som deltagare, som påverkar kursens inriktning. Olika grupper kan därför ta ganska olika former. Anteckningar för gruppen i Upplands Väsby skiljer sig en hel del från det genomsnittliga.

Brev från Linda, en av kursdeltagarna.

Stockholm Bellydance Festival 2001-05-27 med Jiri Klokocka (konstfoto) Kursledare
 
Kursen leds av meditatören och kompositören Jiri Klokocka. Jiri har dansat orientalisk dans sedan 1999 och uppträtt bl.a. på Stockholm Bellydance Festival år 2001, se konstfoto till höger. Jiri gör koreografier, syr danskläder och spelar ett flertal olika musikinstrument, bl.a. afrikanska trummor.

Jiri vill inspirera oss att våga möta våra känslor. Därför startade han i januari 2002 ett nätverk för behandlingar enligt boken Resan, skriven av Brandon Bays. Intuitiv dans fick Jiri till sig i december 2002 i samband med en halvårig eremitperiod (social fasta).

Anmälan
 
Du behöver inte ha några förkunskaper. Däremot ska du vara beredd på att intuitiv dans är fullständigt improviserad. En förutsättning är alltså att du har förmågan att strunta i vad andra eventuellt tänker och tycker, i fall att de skulle hinna bry sig om något mer än själva Dansens Gud. Vid några tillfällen provar vi i och för sig att dansa i mörker, men största delen av kursen sker med belysning av något slag.

Varning: Personer som är i uttalat behov av terapi gör bäst att vänta med kursen och istället först uppnå ett friskare tillstånd. Visserligen har kursen ett terapeutiskt värde. Men för att kunna tillgodogöra sig, behöver deltagarna vara avspända och öppna för sina känslor. Den som går i terapi ska rådfråga om kursanmälan med sin terapeut eller läkare.

Reservation: Att gå på den här kursen är lite grann som att gå på en kurs i healing. Vissa elever hittar snabbt det där ogripbara. Andra behöver mycket längre tid på sig. Kursledaren kan inte garantera alla att bli healers, när kursen är slut. Vi har så olika förutsättningar. Ibland kan förväntningar i sig stå i vägen. Goda chanser, för att lyckas kanalisera den inre dansen, har du när du är beredd att släppa allt. När du kan tillåta dig att göra en rörelse, som vänstra hjärnhalvan annars hade censurerat bort. Du bara bevittnar dansen. Var beredd på att det kan se mycket annorlunda ut. Som dans från en annan planet.

Trygghetsgaranti: För att endast de, som verkligen vill vara med ska komma, ges du full ångerrätt. Du får alltså hoppa av när som helst under kursens gång. Och du får återbetalt för outnyttjade sammankomster.

Maila ditt intresse direkt till kursledaren. Ange vilka veckodagar och under vilken period som passar dig. Du får en bekräftelse, när det har kommit in tillräckligt många anmälningar för att starta en ny grupp.

Lokalen är gamla f.d. affär i Bie. Ligger en mil norr om Katrineholm. Busshålplats Bie affär. Ett 90 minuters pass får du för endast 90 kronor. Hjärtligt välkommen!


Copyright: Jiri Klokocka, Sweden
skapad: 2003-06-28
URL: http://www.bahnhof.se/wb109311/health/dans/flow.htm
 
Flag Counter