Jiri Klokocka  -  Hälsa  -  Egoistkyrkan
 
finn ro genom klockans klang
uppdaterad 2014-10-05
 

Förlåtelsen
Lyckan
Musik
Tio budord
Humor
Länkar

 
Herren är min herde,
mig ska inget fattas

Långsiktig egoism ger kärlek och lycka!
Utveckla därför ett sunt och ödmjukt ego!

Förlåtelsen
Visserligen kommer jag från ett land där det var förbjudet att tro på Gud, men kanske tack vare det har jag sedan kunnat närma mig ämnet på ett annat sätt. När jag på 80-talet spelade gitarr på gudstjänster, började jag grubbla över vad det hela handlade om. Prästen pushade församlingen att be Gud om förlåtelse. - Men varför ska man gå den omvägen? Varför inte förlåta själv? Hjälper det, när Gud förlåter, men människan fortfarande är bitter? - Det var då som tanken på Egoistkyrkan föddes.

Istället för till Gud kan vi lika gärna vända oss till egot och be det om förlåtelse. Närmare bestämt handlar det om att låta egot, som sitter i vänstra hjärnhalvan, visa respekt och ta vara på den ordlösa, genialiska, högra hjärnhalvans förmågor. Titta gärna på en video där neurologen Dr. Jill Bolte Taylor förklarar vad dessa två hjärnhalvor är bra på.

Lyckan
 
Är det något fel på att vara egoist? - Ha ha, nu ska vi rentvätta begreppet. En sann egoist tänker på sitt bästa. Det är väl inget direkt fel med det, eller hur? Problemet är att det förekommer två huvudgrupper av egoister. Den ena tänker alldeles för kortsiktigt. Sådana egoister målar lätt in sig i situationer som de sedan får ångra. Med Mr. Bean i spetsen kan vi kalla dem för kortsiktiga egoister.

Den andra egoistgruppen är lite mera filosofisk. Egoisten där börjar med att ställa sig frågan: "Vad är det bästa för mig?" Ofta blir svaret något i stilen med: "Att omges av lyckliga människor!" - Varför? Jo, därför att lyckliga människor har en enastående förmåga att sprida lyckan över till andra. Den långsiktiga Egoisten inser då att hon/han får tillbaka mångdubbelt av lycka genom att själv sprida lyckan till andra. Det sätter igång en positiv cirkel.

Kom bara ihåg att vara minst lika snäll mot dig själv som mot andra. Det gäller att skapa balans. Sprid lyckan på det sätt som du känner dig inspirerad till!

Musik
Själv har jag valt att sprida lyckan bl.a. genom att skapa uppmuntrande musik.
Tant Militant - musikvideo som utvecklar Egoistkyrkans femte budord
Musiken och vännen - en liten dikt
Allena Gud i himmelrik. 1539 - 1697 - ett första lilla bidrag till Egoistkyrkans koralsamling
Gamla orgelmästare - upplyftande musik från tiden då klockor ännu inte hade en sekundvisare
Dansande droppar - provlyssna positiva, klockrena affirmationer i musikalisk form
webshop - köp andliga mp3-filer (Dansande droppar, Kärlekens paradis, koraler, m.m.)
Harmony - förlaget med tonvikt på det andliga


Jiri%20KlokockaQuantcast

Tio budord
Eftersom de tio budorden kan för vissa människor vara för mycket att hålla reda på, slår vi ihop dem till fem budord.

1. Tänk på långsiktiga konsekvenser av ditt handlande.
Handla på ett sätt som du resten av ditt liv kan stå för. Därmed slipper vi rabbla upp att man inte ska döda, stjäla, vänsterprassla, etc. Allt detta ingår i det första budordet. Men ännu viktigare är att begrunda all den kärlek som vi på lång sikt får mångdubbelt tillbaka, när vi själva idag strålar kärleken till andra.
2. Älska dig själv lika mycket som du älskar andra.
För att kunna stråla kärleken till andra, behöver vi älska oss själva. Det är först då som våra insatser blir äkta och mest uppskattade. Annars finns ju risk att man uppoffrar sig för andra på sin egen bekostnad. Sånt kan leda till obalans och på längre sikt till bitterhet. Därför är det viktigt att, som en äkta långsiktig Egoist, börja med dig själv.
3. Lova aldrig någonting.
Gör hellre goda gärningar! Människor, som lovar en massa saker, gör sällan mänskligheten lyckligare. Ett löfte är ett sätt att låna kärlek på kredit. Tänk på ditt himmelska konto! Är inte det bättre att samla glitterstjärnor där? De får du från ditt ansvarfulla handlande. Sällan, om ens någonsin, från ett löfte.
4. Ta ansvar för den miljö som dina barnbarn får ta över efter dig.
Det här behöver vi knappt utveckla i dagsläget. Alla vet redan hur det står till med naturen och att vi endast lånar vår moder Jord från våra kommande generationer. Då ska vi vårda den på ett respektfullt sätt.
5. Döm inte någon annan, innan du lånat dess skor och vandrat i dem en mil.
Döm inte någon annan kultur, religion, land, etc. heller. Visa hellre intresse och din bästa förståelse. Då ökar chansen att du hittar något värdefullt hos andra människor och folkgrupper. Kolla musikvideon Tant Militant som belyser det här.
Lev i Ljus och Lycka!
presentation av Jiri Klokocka
kyrkans grundare Jiri Klokocka
Årets psykokomedi 2012: Coacherna
Ännu ett fenomenalt manus! Finns på SVTplay till 29:e maj 2012: http://svtplay.se/t/177318/coacherna
 
Årets psykokomedi 2011: Gynekologen i Askim
Ett bättre alternativ till Bibeln!
Har du bredband, så passa på och se alla avsnitt i denna högklassiga TV-serie på http://svtplay.se/t/149601/gynekologen_i_askim (ligger kvar till 4:e maj 2011). Här lär du dig det mesta som Bibeln tar upp, men på ett mycket verklighetsnära sätt. Excellent regi, superbra skådisar och ovanligt intelligent manus. Egoistkyrkan delar ut 11 poäng av 10 möjliga. Mera Henning åt folket! :-)

Humor
 
Det här är en seriös (med humor endast broderad) inspirationssida för personlig utveckling för alla de som är trötta på flummiga sekter.

När någon kastar sten på en, kasta bröd tillbaka.
Eller: När någon kastar vatten på en, kasta upp maten tillbaka.
Samtal med Gud:
"Käre Gud, vad betyder ett tusen år för dig?"
"Bara ett ögonblick."
"Och vad betyder ett tusen kronor för dig?"
"Äsch, det är bara en liten slant."
"Snälle Gud, ge mig en liten slant!"
"Visst, ett ögonblick bara!"

Länkar
Förenande kommunikation - odla kärlek i dina ord
TFT - en tidseffektiv metod för att rena ditt samvete, ditt hjärta, släppa sorger, m.m.
 


Copyright: Jiri Klokocka, Sweden
kontakt: e-mail
skapad: 2009-01-12
URL: http://privat.bahnhof.se/wb109311/health/vakna/ego.htm