fridfull musik

Så här gick det till...

Jiri Klokocka, kompositör, författare, artist, och producent berättar om alla de "förlossningssmärtor" som låten Tant Militant fick genomgå

   Bakgrund
   Eget arrangemang
   Melodifestivalen
   Ny revision
   Syfte med låten
det handlar om hennes skor tanten sover inte särskillt bekvämt tantens hem dubbelhalsad elbas hembyggd synt klagosång i tantens svårhanterliga hem en liten lektion i psykologi mikrofonen blev till en glasstrut

Bakgrund

Egentligen har jag aldrig varit direkt förtjust i schlager­musiken. Men en vacker dag blev jag omkullsnackad av min käre gode vän Christer Arnell till att göra en schlagerlåt ändå. OK, sade jag, men då ska det vara ett högre syfte med låten. Inte bara ren underhållning. Christer har en egen barnteater där han också brukar baka in viktiga budskap i sina föreställningar. Så han var helt rätt person att samarbeta med.
1997-08-07 faxade jag till Christer min första låtidé:
 
När du igår trampade mig på foten,
jag blåste upp och sprang iväg.
Förlåt mig snälla. Det var inte rätt mot dig.
Jag ångrar mig därför att i natt möttes jag av en ängel,
som delat med mig av livets hemligheter.
Nästa gång kommer jag att ta på mig dina skor
och vandra en mil för att förstå att du ändå älskar mig.
 
Snart faxade Christer över en låttext som rimmade fint och handlade just om detta. Då gjorde jag melodin och han satte ackord på den. Efter några justeringar blev låten klar för inspelning. Det är där det visade sig att vi hade lite väl olika musiksmak. Jag kompromissade och gjorde allt som Christer föreslog. Då blev i alla fall han nöjd. Det var lika bra, för det passar sig inte att bryta för mycket mot något så heligt som den invanda schlagerstilen. Att låten inte blev uttagen till 1998-års Schlagerfestival kan bero på att det brukar vara en oerhörd konkurens. - Snyft, snyft, ... men i alla fall har vi gjort ett försök.

Eget arrangemang

Sedan dess har jag gnagats jag av melodin och undrat när någonsin jag tar mig i kragen för att göra ett helt eget, personligt arrangemang av låten. År 2008 var jag precis nyinflyttad och hade bara tre veckor på mig för att göra låten. Jag tyckte det blir bättre att ha gott om tid på mig och satsa på nästa års intagning.
Då började jag verkligen i god tid. Texten blev klar i slutet av våren 2009. Men precis när jag skulle spela in låten så råkade jag mosa vänstra pekfingret med en yxa. Det tog tre månader att läka. Då behöver jag väl inte förklara att det till sist återigen blev bara tre veckor för att spela in låten. Men den här gången tänkte jag: Antingen nu eller aldrig.
Låttexten gjorde jag helt om. I mina inre öron hörde jag i alla dessa tolv år en kontrastfull, dramatisk komp. Då ville jag att även texten skulle vara lite extra dramatisk. Jag övergav ursprunglig story och valde att istället porträttera en stackars tant som lätt blir förtvivlad. Sen ställde jag mig frågan: Vad behöver alla dessa förtvivlade människor som mest? - Medkänsla, förståelse och bekräftelse. - Så det är vad större delen av låten handlar om. Slutligen tyckte jag att ett gott slut skulle kunna motivera mig för att (trots att det gick emot mina principer) lägga in den där obligatoriska tonartshöjningen. Så då lade jag in lite psykologiska reflektioner i slutet.
Om du vill sjunga låten på ditt eget sätt, så har du själva instrumentalspåret här: Det gäller livet! Eller kanske du bara vill lyssna till kompet sådant som det är.

Melodifestivalen 2010

Efter att jag skickade CD:n till Melodifestivalens gallrings­komité, fick jag reda på webbjokertävlingen. Så då skickade jag bidraget även dit. Men här accepterades endast bidrag i form av musikvideo. Så där kommer förklaringen till varför den här videon blev till. Jag hade inget annat val. På en vecka fick jag filma och redigera ihop både den svenska och engelska versionen. Från dessa har SVT valt ut två avsnitt till sin trailer. Ändå blev låten utgallrad redan i första varvet.
Dramatiken bakom den oväntade utgallringen: Med facit i handen står det nu klart att Tant Militant kom på första reservplats. Av de 100 bidrag som fortsatte vidare blev ett diskat. I princip fanns det alltså plats för min låt att komma med i andra varvet. Men produktionsledare bestämde sig att låta den vara.
Tant Militant fick 88 röster. Medan den sista låten som fortsatte till nästa varv, Shades, fick 89 röster. Även här hängde det alltså på ett hårstrå. Dessutom, mitt i mina mailutskick kraschade servern med länken som jag hänvisade till, vilket har lett till att en och annan läsare inte kom åt låten. Slutligen vill jag erkänna att jag inte hade krafter att maila alla jag kände. Klarade bara av att göra utskick till vissa listor och bland övriga bekanta gå genom de som började på bokstaven A. Detta berodde på att samma vecka, som tävlingen började, lämnade min far den här världen. Jag beklagar. Hoppas jag har mera ork nästa år.
Ytterligare en annan faktor, som gjorde att fördelningen av röster vid första varvet inte riktigt motsvarade bidragens kvalité, var s.k. kompisröster. Som en ytterlighet är det värt att nämna låten "Som en vind" av Elin Josefsson som fick noll röster. Jag lyssnade på den flera gånger och tyckte att den hade musikalisk djup och förtjänade definitivt en högre placering. Om SVT hade redan från början gjort mera reklam på webbjokern, så hade kompisrösterna kunnat skuggas över av den stora allmänhetens röster. Men tävlingar brukar inte vara rättvisa. Det är bara att gå vidare.

Ny revision på YouTube

Man får vara tacksam, när man lär sig något på vägen. En av mina lärdomar är att låten inte var tillräckligt banal. Den behövde ramas in, så att lyssnaren från allra första början vet, i vilken "ruta" den ska placeras. Nu har jag gjort en extra introduktion till låten och lagt ut den på YouTube. Hoppet om världsfred får därmed leva vidare.


Copyright: Jiri Klokocka, Sweden
Kontakt: e-mail
URL: http://privat.bahnhof.se/wb109311/melodifestivalen/2010/bakgrund.htm
Skapad: 2009-11-30
Uppdaterad senast: 2014-02-15