Jiri Klokocka  -  Hälsa
 
uppdaterad 2021-04-07
 

Inre frid
Känslor
Kurer
Länkar
känn att du lever ...

 
HÄLSA och PERSONLIG UTVECKLING
av Jiri Klokocka, civ.ing.

Är du mera rädd för sjukvården än för själva sjukdomar? Då har du kommit rätt! Här presenteras bara alternativa metoder.

Inre frid
Tankefält terapi
Resan
Förenande kommunikation
Den heliga dansen
Andlig utveckling med Zen-flöjt
Egoiskyrkan

Tankefält terapi (TFT)
 
Tankefält terapi är en mycket effektiv metod för behandling av smärtor, psykiska problem och en del andra psykosomatiska tillstånd. TFT är en korsbefruktning av meridianläran från fjärran östern med modern psykologi och kinesiologi. Tack vare det kan den lösa upp spänningar och andra blockeringar på mycket kort tid. Verkar det otroligt? Prova själv!

Resan
 
Har du hört talas om boken Resan? Den är skriven av Brandon Bays och handlar om hur du kan lära dig att uppleva riktigt djup frid. Vill du komma i kontakt med reseterapeuter och andra reseintresserade? Det finns ett nätverk, Resesällskapet, som du kan ansluta dig till.

Förenande kommunikation
 
Ett sätt att skapa någon sorts harmoni, är att vara hövlig och ta hänsyn till varandra. Kan vi då säga att motsatsen är att vara absolut sann mot sin omgivning? Vilket ger oss en djupare känsla av inre frid? De som är hövliga, kan ju känna sig tyngda av alla osagda hemligheter. Finns det något sätt att säga sanning utan att såra? Det reder vi ut i avsnittet om förenande kommunikation.

Den heliga dansen
 
Ett annat sätt att hitta din inre frid är att bli ett med Dansens Gud. När du kommer i kontakt med din inre danslärare, behöver du inte längre tänka på var du har dina kroppsdelar. Din kropp dansar av sig själv. Den här tekniken kan du prova ut på kursen i intuitiv dans.

Andlig utveckling med Zen-flöjt
 
Vad gör budhistiska munkar i japanska kloster? De spelar på en bambuflöjt som heter shakuhachi. Kallas även för Zen-flöjt. Den är ett av världens absolut enklaste musikinstrument, samtidigt som den också hör till de absolut svåraste att lära sig spela på. Där ligger utmaningen. Belöningen, även den, ligger i särklass. Shakuhachi är troligen det mest expressiva mellodiinstrumentet i världen.

Känslor
För att hålla oss friska, behöver vi få våra energier att flöda fritt. Barnen gör det genom att bejaka allt det de känner. Men, som det nu är i den överciviliserade världsdelen, så behöver vi ibland hjälp för att komma i kontakt med våra känslor. Genom att exempelvis uppleva konst eller musik, blir vi påminda om vårt inre.

Harmony musikförlag Konstutställning Fotoutställning Dans

Kurer
Här tar jag upp kurer och behandlingar, som jag har provat och vill antingen rekommendera eller varna för.

Aloe Vera (sår, brännskador, insektsbett, m.m.)
Varsågod och skölj (små enkla sätt för att dra ner på tandläkarkostnader)
Grapefruktkärnsextrakt (influensa, immunförsvar, hygien, m.m.)
Kolloidalt Silver (immunförsvar)
En soppa på en spik (drick vatten på rätt sätt)
Svettas ut (influensa)
Andra små enkla medel (pannan, näsan, halsen, m.m.)
Konsten att banta
Utbrändhet och vägen ut

Aloe Vera
 
Tänk om det fanns en mirakelsalva, som fungerar som en Undo-knapp på datorn, när man har bränt sig eller blivit stucken! Att helt enkelt få olyckan ogjord. Låter det som en fantasi? Jag har full förståelse. Själv ville jag inte tro min vän, när han berättade att Aloe Vera kan påskynda celldelningen med en faktor på upp emot flera hundra gånger.

Fakta: När jag smorde Aloe 99,9% Gel på ett stick efter en geting, gick smärtan över inom en minut och märket efter sticket försvann innan dagen var slut. När jag brände mig i solen, tog jag denna "dagen-efter-salva" (Aloe alltså) och fick brännskadan ogjord. Helt ofattbart! Ja, här har vi alltså mirakelsalvan från sagovärlden. Läkning av öppna sår går också fortare, men här är skillnaden lite mindre påtaglig. Min subjektiva upplevelse är att Aloe i mitt fall påskyndade sårläkningen med en faktor på ca tre gånger. Inte dumt det heller.

Viktigt: Behandla det skadade området så fort som möjligt. Ju tidigare, desto bättre blir effekten.
Mer om Aloe vera: http://www.eftsweden.se/Huvudsida%20-%20AloeVera.html

Varsågod och skölj (hemma, inte hos tandläkaren)
 
Har du hört talas om oljespa? I Indien sköljer man hela kroppen med olja för att dra ut gifter ur den. För att stärka din tandhälsa, kan du varje morgon skölja dina tänder med en matsked olja och sedan spotta ut den. Enligt vad jag har fått lära mig, ska man göra denna oljesköljning allra först på morgonen, före första tandborstningen. Då sköljer du i ca 15 minuter, dvs silar olja mellan tänderna. Sedan spottar du ut oljan eftersom den då har tagit upp en del av gifter från kroppen. Först därefter borstar du tänderna. Du kan själv välja vilken typ av olja du vill skölja med. Olika oljor har lite olika effekter.

För min del har det funkat bra med den allra billigaste solrosolja. Den använder jag aldrig till matlagning, men eftersom den ändå ska spottas ut, så blev det ett mycket billigt sätt att dra ner på tandläkarkostnader. Dessutom har jag provat att kasta om tandborstningen och oljeskölningen. Det funkade minst lika bra att först borsta tänder (utan tandkräm), sedan skölja tänderna med olja, spotta ut den efter 10 - 20 minuter och sedan skölja munnen med vatten för att få bort alla rester och, beroende på hur det känns, borsta till sist tänderna lite till.

Med den här metoden blev jag av med ilningar och tandvärk. Det kändes som att tänderna blev starkare. En av mina vänner fick friskare tänder efter att ha börjat med oljesköljning. Inga fler lagningar behövdes efter att vi började med oljeskölningen. Efter kanske ett halvt år kunde vi göra uppehåll med fortsatt bra tandhälsa. Nu för tiden räcker det att vi sköljer tänderna bara någon gång då och då.

Grapefruktkärnsextrakt
 
Nu ska jag berätta om ett dundermedel, som kan ta kål på över 800 olika slags bakterier och virus, 100 olika slags svamp och många encelliga parasiter (källa: Föreningen Naturens Alternativ). Jag tog bara några droppar och behövde varken tandkräm eller deodorant. Min kropp doftade lika behagligt som en nyfödd bebis. Grape­frukt­kärns­extraktet tog bort alla bakterier. Inte nog med det, den tog även bort en del av min tunga. Rättare sagt, den förvrängde smaksinnet så att ett äpple smakade salt, osockrat beskt te smakade söttaktigt och vanligt kranvatten smakade som ett mineralvatten. Detta hände just när jag kände mig som mest inspirerad till att skriva färdigt min kokbok.

I någon broschyr läste jag att man kan fylla kapslar med dessa droppar, om man har problem med den extremt bittra smaken. Så då kutade jag tillbaka till Naturapoteket, biktade mig och bad om hjälp. Men tyvärr. Expediten kanske inte var på bra humör. Hon trodde att jag ville fylla kapslarna med knark istället för det här extraktet. Här måste jag tillägga att personalen på vanliga apotek alltid har varit tillmötesgående. Nåja, så då fick jag gå hem tomhänt. Jag avbröt kuren och influensan slog tillbaka med dubbel styrka.

Jag ringde tillverkaren och pratade med själva VD:n. Han blev väldigt förvånad över mitt öde. Det här var första gången som han har hört om förvrängt smaksinne. Ett blåmärke på tungan fick jag också. Senare ringde jag en vän, som tidigare har arbetat inom sjukvården. Hon skrattade och förklarade: "Men det är ju klart att VD:n inte kände till några andra fall. De andra har ju tuppat av för gott." Nu var det inte längre roligt, eftersom en av mina käraste vänner gick bort efter att ha använt grape­frukt­kärns­extraktet. Hon fick allvarliga problem i matsmältningen. I och för sig hade problemen en annan grundorsak, men det skulle inte förvåna mig, om extraktet drog sitt lilla strå till stacken. En annan av mina vänner togs in på sjukhus och läkare kunde inte hjälpa henne, eftersom de inte viste att det just var grapefruktkärnsextraktet som vållade smärtor för henne. Det fick hon klura ut själv. Dock känner Läkemedelsverket till att grapefruktkärnsextraktet inte är något att leka med. Tråkigt att de som tillverkar och säljer medlet inte vet, eller inte vill veta om det här.

Nåväl, jag hade i alla fall tur att tungan repade sig inom några dagar. Sedan provade jag mig fram till att den högsta koncentration som jag kunde ta, var en (1) droppe 33% exktrakt per en deciliter vatten. Där låg gränsen för vad min tunga tålde. Det finns visserligen tabletter också, men de ska man inte börja med, eftersom det kan leda till andra problem, som beskrivs i broschyren utgiven av Föreningen Naturens Alternativ. En kortare handbok hittar du här: Tabletter ger nämligen en alldeles för hög inledande dosering. Man börjar med en droppe i ett glas vatten första dagen. Sedan ökar man antalet droppar gradvis.

Mina råd: Ta det säkra för osäkra och helst undvik det här medlet. Vill du ändå prova det, så ta reda på fakta, läs alla varningar och multiplicera dem med en säkerhetsfaktor på tio eller mer. Beroende på hur känslig du är. Utspätt i vatten smakar extraktet ungefär som te av Islands mossa. En av mina vänner fick en sån avsmak, så hon fick avbryta kuren med det samma. Kom ihåg att förnya din tarmflora under behandlingen. T.ex. med receptfria Trevis (finns på vanligt apotek) eller jogurt (förslagsvis a-jogurt). Observera att Läkemedelsverket inte har godkänt grapefruktkärnsextraktet som läkemedel. Vissa tillverkare tycks försöka dölja detta genom att skriva på förpackningen att det kan användas som ett kosttillskott. Tro inte att det är hela sanningen!

Rådfråga en läkare. Grapefruktkärnsextraktet bör inte kombineras med andra mediciner. En sjuksköterska sade till mig, att man brukar avråda kombinationen av mediciner med grapefrukt överhuvudtaget. Då menade hon alltså hela frukten. Inte bara kärnor. Hon förklarade att grapefrukten kan påverka kroppen så pass mycket att det kan störa medicinens funktion.

Jag rekommenderar att ta extraktet i samband med måltid. Då späds det ut redan i magsäcken, vilket skonar slemhinnor i matsmältningskanalen. Själv gör jag så att jag äter ungefär tre fjärdedelar av maten. Sedan tar jag grapefruktkärnsextraktet och dricker ett glas vatten. Och sen äter jag resten av måltiden för att försäkra mig att hela doseringen sjunkit ner i magen.

Skriv egen journal. Anteckna tidpunkt och antal droppar för varje doseringstillfälle. Notera eventuella biverkningar. Var medveten om att du är din egen försökskannin. Räkna inte med att hälsokostaffärer känner något som helst ansvar för sina produkter.

Andra användningsområden: Jag använder grapefruktkärnsextrakt som desinfektionsmedel. På festivaler brukar det finnas bajamajor. Oftast tyvärr utan rinnande vatten. Då brukar jag efteråt skölja mina händer med min specialblandning: Ca 3 droppar grapefruktkärnsextrakt i en halvlitersflaska med vatten. Då smakar det fortfarande gott, när törsten gör sig påmind. Innan jag fört in denna vana, hände det att toalettbesöket ledde till en maginfluensa. Det slipper jag nu.

Grapefruktkärnsextrakt förlänger vattnets fräschet. När jag var bortrest i ett halvt år, behövde jag bevara rätt fuktnivå i mitt musikinstrumentförråd. Jag ställde där en full hink med vatten (15 liter) och blandade i ca 4 droppar grapefruktkärnsextrakt. När jag ett halvt år senare kom hem, fanns det bara några centimeter vatten kvar i hinken, men vattnet var fortfarande klartransparent och helt luktfritt. Då hoppas jag att jag antytt lite grann, vilket extremt medel det här är. Du hittar det under namnet Citricidal eller Grapefruktkärnextrakt på Bodystore.com.
 
En liten handbok om grape­frukt­kärns­extraktet: http://www.angelfire.com/indie/bengtandersson/parasitkur.htm

Kolloidalt Silver
 
Den som helst vill avstå från ovan beskrivna grapefruktkärnsextrakt kan prova kolloidalt silver istället. Inte lika starkt som grapefruktskärnsextraktet men skonsammare mot tarmbakterier och smakar gott. Du köper det på Bodystore.com. Säljs i flaskor under namnet Ionosil.

Produkten består av vatten blandat med mycket finfördelade silverpartiklar. Det bästa sättet att dosera det är att hålla det i munnen i ca 10 minuter. Då tränger silverpartiklarna genom den tunna huden under tungan direkt in i kroppen och blodet. Därmed kan den goda tarmbakteriefloran skonas helt. En vanlig dos är 15 ml, dvs en matsked. Produkten har dessvärre blivit förbjuden för invärtesbruk. Sådan användning får i så fall ske uteslutande på egen risk. Vill bara tillägga att jag i skrivande stund redan hade konsumerat 20 liter av Ionosil och inte noterat några av de biverkningar, som det varnas för på Wikipedia. Håller dock med att man bör vara försiktig. Olika personer kan reagera olika på samma sorts behandling.

Både grapefruktkärnsextrakt och kolloidalt silver är antibiotika. Ett växande problem idag är att bakterier och virus blir med tiden resistenta mot antibiotika av diverse slag. Vill man göra en effektiv behandling exempelvis med grapefruktkärnsextraktet, så får man antingen ta en extra hög dos precis när man känner av de första tecken på en annalkande influensa. Eller så får man dra ut kuren i 1 till 2 veckor. Den som avbryter kuren, riskerar att influensan slår tillbaka och blir sedan svårare att behandla. Det finns ett ännu starkare antibiotika än grapefruktkärnsextrakt, vars bas utgörs av MMS (28% natriumkloritlösning). Men egentligen tycker jag att vi ska satsa på att stärka vårt immunförsvar. På så sätt sätter vi punkt för bakteriernas och virusens resistensutveckling. Jag håller på att skriva en bok om detta. I avsnittet nedan (En soppa på en spik) lär du dig ett sätt hur du kan aktivera din kropps självläkande förmåga.

En soppa på en spik
 
Det kanske inte låter särskillt näringsrikt, men vanligt vatten med lite salt och vissa mineraler kan göra underverk. Dr. Fereydoon Batmanghelidj anser att sjukdomar är symptom på uttorkad kropp. I sin bok Your Body’s many Cries for Water berättar han vad brist på vatten kan ställa till med och hur du enkelt kan åtgärda den genom att dricka lätt saltat vatten mellan måltider. Detta plus kalcium, magnesium, kalium, zink, selen och mangan. hjälper din kropps celler att behålla sitt vatten.

Jag har under ett år slängt ut tusenlappar på miljöfarliga mediciner, provat trettio olika kurer för att bota inflammerade leder (artros), men utan resultat. När jag börjat med den här kuren, blev fingrarna friska på en vecka.

Doktorns recept: Blanda 1/4 tsk salt per liter vatten. Drick två glas direkt på morgonen när du stiger upp. Ta sedan ett glas en halv timme före varje mat och ett glas två och halv timmar efter maten. Se också till att du får i dig kalcium, magnesium, kalium, zink, selen och mangan. De första tre finns bl.a. i havssalt. De senare två finns bl.a. i ägg. Mangan finns bl.a. i lingon och fullkornsbröd. Slutligen behöver vi också motion för att få kroppens kemi att fungera normalt.

En ny bok med en sammanställning av bl.a. den här kuren är på gång. Är du intresserad av att beställa boken? Anmäl i så fall ditt förhandsintresse här.

Svettas ut
 
När en influensa just har brutit ut, har det hänt mig att jag blev frisk över natten bara genom att svettas. En gång hände det faktiskt av rent misstag, eftersom värmen gick sönder och sovrummet förvandlades till rena bastu. På morgonen vaknade jag alldeles genomsvettig. Febern var borta och jag kunde återgå till mina vardagssysslor.

Enda nackdelen med svettningen är att man blir himla svettig. Helst bör man ha en stor handduk under sig, så att madrassen skyddas. Mina föräldrar brukade också lägga en mindre handduk över min panna. Ja, du vet själv, var din kropp behöver mest värme. Och så brukar jag ha tredubbla filtar över mig, så spar jag energin till rumsuppvärmningen.

Jag har förstått att modern läkarvetenskap ogillar den här metoden. Kanske just därför att den är helt gratis. Att den fungerar, kan förklaras bl.a. genom vad som står i häftet "Syra-bas-balansen", utgiven av Hälsokostrådets förlag, Åke Färnlöf. I häftet står det att svettningen gör kroppen mera basisk, vilket i sin tur gör kroppen mera motståndskraftig. Att kroppen blir mera basisk, beror på att svetten som lämnar kroppen är sur. I Afrika brukar man förresten dansa sig friska. Då svettas man också ordentligt. Ett annat sätt att göra kroppen mera basisk, är att äta gurka. Gurka (och björkaska) hör bland det som är mest basbildande.

Varning: Den här metoden används i mitt hemland, Tjeckien. Svensk vårdpersonal brukar avråda från metoden och hänvisar till att hjärtat kanske inte orkar med. Jag har aldrig fått någon begriplig förklaring till det argumentet. Mitt hjärta mår mycket bättre när jag svettas, än när jag exempelvis råkar se en scen från en nyhetssändning i TV.

Andra små enkla medel
 
Här ska jag berätta om några av mina favoriter. Observera dock att det inte finns någon garanti för att de ska fungera på alla människor. Vi är så individuella. Och så beror mycket på vad vårt högre jag har för planer med oss.

Om en färsk förkylning lägger sig i pannan, brukar jag värma upp pannan. En gång fick jag en helt oavsiktlig arbetsterapi. Jag gjorde tekniska ritningar, vilket innebar att jag satt med pannan alldeles intill varma arbetslampor (för att se ordentligt). Innan kvällen blev jag frisk. I centrala Europa kan man köpa värmelampor (infraröd strålning, IR-lampor) som är avsedda just för det här ändamålet. Men det går även bra att sätta sig framför en brasa eller att ta vara på eftervärmen från en elspisplatta, när tevatnett har blivit klart.

Värmen kan hjälpa även näsan. Något annat som återställer mitt energiflöde i näsan, är chili. Ibland har jag stoppat en annalkande snuva genom att ha lite extra chili i soppan.

För halsen brukar läkarna skriva ut speciellt gurgelvatten. Men när jag frågar, om det går bra med vanligt saltat vatten, så låter de bli att skriva färdigt receptet. Jag brukar ta en rejält stark lösning. 1 ml (1 krm) salt i 30 ml kroppsvarmt vatten. Att gurgla den i tio sekunder står jag ut med. Sen spottar jag ut och sköljer tungan genast med rent vatten. Återigen vill jag varna. Det här funkar bra på mig, men läkarna rekommenderar en svagare lösning. Jag citerar dr. Gossel ur boken "Doktorns bästa huskurer" (ICA Bokförlag): "Blanda en tesked vanligt bordssalt i en halv liter varmt eller rumstempererat vatten. Det är precis lagom mycket salt för att efterlikna kroppens naturliga, normala innehåll. Det lindrar svedan betydligt. Gurgla dig en gång i timmen, men svälj aldrig om du vill hålla kontroll över ditt saltintag." Med min, drygt tre gånger starkare lösning, gurglar jag ganska sällan. Kanske tre gånger om dagen. Mest vinner jag, när jag lägger märke till hur halsen mår på kvällen just när jag ska lägga mig. Då hinner jag gurgla bara en gång. Och med den starkare lösningen är chansen större att min hals blir bra på morgonen. Men som sagt, använd eget omdömme. Det är f.ö. viktigt att lägga märke till halsen på ett så tidigt stadium som möjligt. På ett inledande stadium kan halsen återhämta sig genom sång, skrik (=hårdrock) eller gråt. En halv timmes gråt har vid ett tillfälle fullständigt återställt min hals.

Feber brukar jag dra ner med rå lök. Hackad lök med tomatskivor på smörgåsen. Ännu godare blir det med pastej mellan brödskivan och löklagret. Ju mera lök, desto effektivare blir kuren. Observera att tungan kan bli öm av rå lök. Min tunga brukar återhämta sig efter några timmar.

Se upp med doseringsanvisningar på vissa naturmedelsförpackningar. Det är inte alltid de är entydiga och fullständiga. När jag en gång blandade en matsked flytande björkaska i en kopp grönt jasminte, förlorade tet plötsligt sin färg. Tet blev mycket ljusare, vilket signalerar att det uppstod en kemisk reaktion. Något liknande hände, när jag spädde ut koncentrerat koloidalt mineralvatten med vanligt källvatten. Dessa två klartransparenta vätskor bildade fällning. Vattnet blev ljusgrått. Därför späder jag helst ut naturmedel bara i normalt vatten. Rent kranvatten har jag bra erfarenheter av.

Konsten att banta
 
Låt mig uttrycka det så här enkelt: Ägna dig åt själva konsten och strunta i bantningen. Det är ett känt faktum inom psykologin (ref. Maslows behovspyramid), att en konstnär mitt i sitt skapande kan glömma bort sina basala behov. Till exempel glömma att äta. Behovet att få uttrycka sig konstnärligt blir då självständigt (autonomt) och funktionellt oberoende av lägre behov.

Så varför inte ta en pensel eller knåda lera? Eller trumma, eller dansa, eller ... säg själv! Ha lite extra roligt för de pengar du spar på maten!

En annan, lite mera "vetenskaplig" metod att gå ner i vikten beskriver Dr. Mercola på sin site: http://www.mercola.com/ Den har jag också testat med framgång. Här kan du ladda ner en liten gratis e-handbok om Dr. Mercolas diet: http://mercola.fileburst.com/PDF/Nutritional-Typing.pdf

Utbrändhet och vägen ut
 
När man utsätts för långvarig stress utan möjlighet för återhämtning, kan kroppens olika reglersystem kollapsa. Tillståndet kallas för utmattningssyndrom eller utbrändhet. Kanske det bästa receptet mot utbrändhet är att andas långsamt och djupt och bara vara. Uteslut så många stressfaktorer som möjligt och ta vissa kosttillskott för att hjälpa kroppen i sin återhämtning.

Länkar
Hitta rätt i new-age-djungeln - råd och varningar
Hälsosidorna - uppslagsverk kring kost, näring och alternativ hälsa
Alternativmedicin - hälsoportal med bl.a. råd kring sjukdomar och symptom
Fråga Helhetsdoktorn - ett uppslagsverk med möjlighet att ställa frågor
edoctor.nu - en mycket omfattande hälsoportal
Alternativkontaktförmedling - här hittar du nästan alla alternativa behandlingsformer
Bodystore.com - stor hälsokostaffär på nätet, mycket billigt, fraktfritt vid order över 500 kronor
Hälsokost Grossisten - fraktfritt vid order över 500 kronor
Bättre Hälsa - försäljning av vitaminer och mineraler

Vill du länka till den här sidan, använd gärna koden här:

Copyright: Jiri Klokocka, Sweden
kontakt: e-mail
skapad: 2003-06-28
URL: http://privat.bahnhof.se/wb109311/health/index.htm  lägg till bland favoriter
 
Flag Counter