THAIMAT |
|
||||
![]() |
![]() |
Thailändsk Mat |
![]() |
||
![]() |
![]() |
|||
|
|
Thaimatens historiaDagens thaimat är en blandning av olika influenser under århundradens lopp. I det gamla Siam var matlagning enkelt och okomplicerat. Man grillade, gjorde stuvningar, ungsbakade (jordugn) och tillsatte de ätliga växter som fanns i närheten, ofta vattenväxter eftersom det gamla Siam mestadels var uppbyggt runt floder och kanaler.Stekt och friterad ThaimatMed den kinesiska inflyttningen från norr kom stekning och fritering.Tidiga indiska handelsmän förde med sig curry och nya influenser. De fiffiga thailändska kockarna ersatte dock det indiska matlagningssmöret "ghee" mot något som redan fanns till hands - kokosolja. Från början var thailändsk mat mild men de portugisiska missionärer som började anlända på 1500-talet ändrade på detta när de förde med sig chili från Sydamerika. Idag innehåller de flesta thailändska maträtter mer eller mindre chili.
PRöVA
ATT LAGA DIN EGEN THAIMAT... BESöK VÅR
RECEPTSAMLING FöR ATT HÄMTA INSPIRATION Thaimat-ForumAlla som älskar Thaimat har här chansen att diskutera favoriträtter, recept och matlagning "thaistyle". Såväl amatörer som proffs är välkommna! Bidrag gärna med egna recept! KLICKA HÄRHur beställer man Thaimat?Skillnaden mellan Thailändsk och Europeisk
mat ligger inte bara i de ingredienser
som används utan även i sättet
att komponera en balanserad måltid
med hjälp av olika rätter. När maten slutligen serveras (typiskt
är 3-5 olika rätter för
2-4 pers.), placeras den mitt på bordet.
Måltiden påbörjas när
alla fått sin första portion
ris. Hur äter man Thaimat? Thailändsk "etikett" påbjuder
att man förser sig med endast en sked
mat åt gången som man lägger
upp på sin tallrik tillsammans med
riset. Man äter upp det man tagit
och först därefter tar man en
sked av en annan rätt o.s.v. TempoThaimat bör ätas lungt och särskilt goda rätter kan man beställa mer av eller kanske ytterligare rätter som kan komplettera måltiden. Thailändare beställer som regel riset i större skålar som serveringspersonalen lägger upp åt gästerna ifrån. När en skål tagit slut beställer man en ny. Kryddstark matKryddor är en viktig ingrediens i Thailändsk mat. Men långt ifrån alla rätter är starkt kryddade, många är milda eller bara lite kryddiga."Kryddigheten" kan spädas med ris så att även "starka" rätter kan avnjutas och den modige kan även pröva de "riktigt starka". Det är inte en god idé att välja en rätt som traditionellt tillagas kryddstark och be att få den med mindre kryddor i. Resultatet blir bara en "urvattnad" karaktärslös rätt som inte gör någon glad, varken gästen eller kocken :( Om du av misstag beställt något som är för starkt kan du be att få en skivad banan, som delvis neutraliserar den brännande känslan i munnen ![]() |
|||
|