Hem

Div. info om...

lekstugan.st åter ok som adress.
Hemsidorna får en total omkodning.
Jätteloka en otrevlig bekantskap
Reserv kommande behov


lekstugan.st som webbadress nu OK! * Upp *


Hållit på med mina hemsidor på amatörnivå i många år. När vi år 2010 fick fiber till våra lägenheter så valde jag Bahnhof som internetleverantör. I deras erbjudande ingick 3 GB för egen hemsida (bara de som erbjöd detta) samt en egen domänadress med .st som land.

Valde då "lekstugn.st" då LEK var en signatur för mitt namn på jobbet. Deras teknik för att lösa detta enkelt var att koppla en indexfil på deras server som kopplades till lekstugan.st. Den innehöll i princip bara en s.k. frameset (ett fönster) som visade länkat innehåll på servern. Allt var via http protokollet (som det är fortfarande) och funkade utan problem. Men åren går och tekniken utvecklas. Nu är det mesta via https (krypterat) och nu har även webbläsarna börjat nobba frameset som teknik.

230626: Har idag gjort så att jag visar LEK-stugan direkt från servern för att få det att funka. Kanske Bahnhof har en lösning framöver?
Det är fortfarande http protokoll som många webbläsarare larmar för. Det kan man totalt strunta i så länge man inte ska gör betalningar m.m. Bovarna finns nu https sidorna som ser helt äkta ut :-)

Detta är adessen t.v. http://privat.bahnhof.se/wb148705//lekstugan/index.html

EDIT: 230702 Har testat lite nytt fix och även justerat några inställningar på mitt Bahnhofkonto. Nu funkar "lekstugan.st" igen. Har ändå gjort så man hamnar på länken ovan då det är där allt ligger.


Jobb med LEK-stugans hemsidor pågår * Upp *

PC-panik

2021-mars. Ska försök lära mig att jobba mot en css fil. Ska öva med att använda nyare webbteknik. Har använt Frontpage, ett gammalt MS program i > 20 år där allt skapas automatiskt (på gott o ont).
Nu får hjärnkontoret på nytt lära sig 100 nya sätt att göra fel :-) Sidorna kan säkert strula tills jag får kläm på tekniken.

Kollade på egenskaper för LEK-stugan, har 178 mappar och 2700 filer! D.v.s jag har jobb under lång tid innan allt är i ordning. Youtube har mängder med filmer som jag tittat på och försökt förstå.

Efter två veckors heldagsjobb så har jag nu gått igenom hela mitt Bildarkiv. Blivit en mästare på klipp o klistra. Vilka minnen som kommer fram, skärmflygnig är fantastiskt!
Men webbjobbet fortsätter, måste lära mig mer teknik för css kodning.

Ytterligare tre veckor och jag har gått igenom alla mina PG-platser. Vissa idéer som jag har får jag inte att fungera, gör säkert något skitfel i kodningen? Bara labba vidare.

En vecka till och alla mina väderlänkar har fått nya sidor och länkar.
Fortfarande dyker det upp problem med att det inte blir som jag vill. Får ännu ej till det med telefonvisning m.m. Bara att test på.

Nu sista maj och efter en vecka med Youtube om hur man gör en dynamisk iframe i en sida som jag kan länka mina flygställen till. Gick åt massor av test innan det blev som det är nu. Får duga tills vidare.
Nu spar jag nästa nivå med css tills i höst. Vill ut i det fria nu.
Gör min första test med "Media Queries" på min startsida. Gäller att skriva rätt i koden :-)

Får inte till det med ändring för telefon. Sett att jag inte följt "regler" som finns för kodskrivning. Har också insett att informationen på LEK-stugan är bäst för stor skärm med dator. Men jag kämpar vidare då jag tycker detta är kul att lära sig.


Mitt möte med Jättelokan på Granholmstoppen * Upp *Vad är detta? Elva dagar efter kontakten.

I slutet av juni 2003 var vi några som rensade lite ogräs på Granholmstoppen stora startyta. Vad jag (vi) inte förstod var att de "gröna" 30-100 cm höga växterna var blivande Jättelokor. Jag ryckte upp dom med roten, sparkade av stjälken m.m. Vi fick rent på en yta av ca 5x10 m och sen bar vi undan ogräset och kastade det i en hög.

Två dagar senare såg jag att mina armar var alldeles fläckiga och röda. Tog ett tag innan jag kunde koppla det till växterna på Granis. Trodde först att det var från Brännässla men efter någon dag till så förstod jag att det måste vara Jätteloka (eller Björnloka som jag trodde den hette).

Jag hade en T-shirt på mig den dagen. Båda armarna blev drabbade men mest den högra. Även mina två kamrater fick utslag som fanns kvar över en månad.


SPRID DETTA FÖR ALLMÄN KÄNNEDOM!Undvik all hudkontakt med Jätteloka.
Vid ev, röjning på Granholmstoppen (och andra backar) så var medveten om dessa växter.
Barn leker ofta i backen, försök att få dem att förstå faran med Jättelokan.
Den sprider sig snabbt om den fått fäste och är inte så lätt att utrota. Bör utrotas enligt Naturvårdsverket.


Säkerhet p.g.a. växtens farlighet


Växtsaften innehåller furokumariner, som har fototoxisk verkan.
Har man fått växtsaft på huden, bör man undvika solljus, eftersom kombinationen kan ge soleksem med vätskefyllda blåsor som kliar och gör ont. Hudcellerna där, och vävnader under huden kan också då. Läkningen kan ta ett halvår och man kan få livslånga men. ämnena kan också framkalla allergi.

Vid arbete med Jättelokorna bör man skydda hud och ögon, eftersom det kan stänka eller flyta från snittytor. Använd kläder av vattentätt tyg och gummihandskar. Tvätta genast bort eventuella stänk med vatten och eventuellt tvål. Insektsbettsmedel sägs kunna lindra blåsor och eksem.
Det finns mycket att läsa om Jättelokan på nätet. Använd Google då länkarna ofta ändras.
Den virtuella floran och Giftinformationscentralen


Reserv * Upp *

För kommande Div. info.

Hem

2023-06-26

Upp