Hem

2006-01-27--02-11 - Mexiko Valle De Bravo. 1:a besöket

Yo soy sueco!
VDB ligger ungefär under "x" i Mexico City. När man har skärmflygit några år så har man med största säkerhet hört talas om några olika flygställen utomlands. Ett som har fått rykte om sig om att ha tillförlitligt "flygväder" ligger i Mexiko. Valle De Bravo, uttalas, "Vaje de Bravå".
Nu är det inte bara vädret som är tillförlitligt utan även att det är bra tryck i blåsorna också. Det gäller att vara rätt informerad om "när och var" man ska vara i luften och det gäller speciellt i området kring starten vid "El Penón". Vi hade superb guidning av våra norska instruktörer Ronny och Tony från Termik&Rotor som nu var på denna plats för tionde året i rad.

Jag kör med en "japansk" posering på starten. I bakgrunden den beryktade El Penón toppen. Kan nämna att det var flera "skolor" som startade färska elever här, går utmärkt innan termiken drar igång. Men min rekommendation är dock att du är minst erfaren P1 innan du åker hit

Vi var ca 30 piloter från Norge och Sverige, många av dom var fantastiskt duktiga. Väldigt bra förebilder att lära sig av. Synd att dom kom så högt och långt bort från mig! Dessutom så var det andra utländska grupper på plats (USA, Franska, m.fl). När klockan passerade tio - halv elva så blev det full aktivitet på starten.

Som vanlig så har vi nordbor väldigt bra startrutiner. Allt är kollat och klar när man går fram för att göra sin start. Det är också när man står här som allt slit med balansering och backglidning betalar sig. Landningen (El Penón) ligger i det ljusa fältet precis ovanför spetsen av hans sele, ca 15 min flygtid vid nedflyg.

De lokala reglerna sa att vid udda datum så var det vänstervarv som gällde och då givetvis högervarv på jämna datum. Det gäller dock tydligen inte för franska skolor som körde fritt val trots påpekande. Här en vy över området framför starten, här släppte de första blåsorna som alla försökte fånga in.

Här har vi Håkan L i sin orange-blå Zoom på glid över nejden. Vi var indelade i grupper efter "nivå" och Ronny hade hand om "Hot Shot" gänget där bl.a. Håkan och Bertil ingick.

Man han inte landa innan barnen kom springande över fältet. Dem kunde de olika skärmarnas glidtal bättre än en annan. Innan fötterna tog mark så var det tio st. som drog i en och skrek "take me, take me". 
Jag visade dom den svenska "urvalsmetoden" ole-dole-doff kinke-lane-koff osv.
Den funkade och Rose-Marie blev vinnare, hon fick dock ta hjälp av sin bror då hon inte visste hur man skulle göra. 10 pesos var priset, ca 7 kr ville de ha.

Vi bodde alldeles utmärkt i dessa "stugor". Normalt fyra rum med två personer i varje rum. Eget kök med gasspis. Två toaletter med dusch. En "tant" kom och bäddade, städade och diskade varje dag (bättre än hemma!). Första natten sov jag inget, lika varmt som det var på eftermiddagen var det kallt på natten, hundar skällde, tuppar gal. Nästa natt var det pyjamasskjorta och öronproppar som gällde och då gick det bättre.

Mexikansk mat? Helt OK men jag hittade inget som fick mina smaklökar att jubla. Här är vi några tappra som vågar sig på en kvällsmåltid av "Tacos". Tre st. och två öl ca 50 kr. Några i gänget blev dessutom magsjuka och fick vara hemma en dag.
På en bättre restaurang gick notan på mellan 70 till 150 kr med öl eller vin.

En dag gjorde vi en utflykt till ett ställe som ligger nära VDB. Där fick jag se ett av de märkligaste naturfenomen jag någonsin sett i verkligheten. Högt uppe i bergen på en dalsida blir vissa träd (såg ut som granar) fullständigt "inklädda" av "något". I början går det inte att se vad det är, ser ut som mängder av löv som fastnat på grenar och stammar. Men det är miljoner och åter miljoner av övervintrande .....

När sedan solen började värma upp visa "kolonier" så vaknade dom till liv och tusentals "Sommarfåglar"  (fjäril på norska) började flaxa omkring mellan träden. Dessa fjärilar har också en levnadscykel som är värt ett eget kapitel. (Se Internet för info).

Även om inte vi flaxar omkring som fjärilar så kan vi dock flyga. Här är starten "Torres" som ligger på höjden precis ovanför VDB där vi bor och landningen ligger. Varje dag på eftermiddagen kom en lätt "sjöbris" in mot starten. Den är liten och ganska brant, kräver bra startteknik. Väl ute i luften så var det ofta termiska inslag i den normala s.k. hangvinden. Vägen till starten var väldigt dålig, skulle klassas som ej körbar i Sverige.

Måste dock säga att efter 20 min var det rätt enformigt att åka fram och åter. Hammarsbackar i Skåne är faktiskt roligare att flyga i p.g.a. sin närhet till hanget. Det var väldigt låg vattennivå i sjön i år p.g.a. ett bygge som pågår. Landningen i VDB ligger snett ned bakom piloten, en "udde" som pekar åt vänster.

Här ser vi landningen, den är platt och fin, vattennivån kommer upp efter den sneda kanten när bygget är klart. Då blir det roligare att sitta och titta på landningarna! Man kan köpa smörgås, dryck m.m. här. Rakt upp vid den högra röda skärmen går en "grön spång" över ett djupt dike upp till våra hus. Kan man bo närmare!

Här har vi två av Fenix:s "flygaress", Håkan och Bertil. Dem har landat så tidigt så barnen är fortfarande i skolan. Bertil tog farväl av sin trotjänare "Gamla Blissen", gav bort skärm o sele till "The Mexicanos"

En avslutningsfest blev det också tid för. Rösterna blev högre och högre allt efter som kvällen gick. Hon som räknade kvällens kassa såg väldigt glad ut. En stor öl som man släpper ned ett glas tequila i och genast dricker upp kallas för "La Bomba", de såg också glada ut som drack denna kulinariska kombination.

Den mexikanska kvinnan hade en "dödlig" utstrålning.

Ett varierande landskap med trädklädda berg och platåer med små odlingar. Hög medelhöjd, 1700-3000 m.ö.h. i området. Några piloter kom upp till över 4000 m flyghöjd och var uppe över 4 timmar! Se Flightlog om du är nyfiken på flyg gjorda i området.
I Google Earth kan du se hela flygområdet i bra upplösning.
Mexiko har jag inte sett! Endast ett litet område ca 15 mil från en av världens största städer, Mexico City, ca 23 miljoner invånare! Med en biltäthet som får Stockholm att likna en byhåla.

VDB är turistbefriad, verkar vara skärmflygare som är turisterna. Ett tillhåll för många rika som kommer hit på helgerna och lämnar "smogen" i MC. Då blir det fullt med aktiviteter.

Vill du ha mer info så kolla gärna någon i Fenix som nydligen varit där. Har jag möjlighet så återkommer jag gärna till detta fantastiska flygställe. (Edit: vilket blev två gånger till.)

Hasta la vista! Yo me llama //LEK

Foto: Lennart Karlsson har tagit de flesta, Björn Berglund 1 st. Bent 2 st. och några okända fotografer, tror jag.

Hem

2006 MEXIKOBESÖK NR 1 SLUT

Upp