Skärmflygställen - Mix av infoFlyg aldrig ensam som nybörjare från ett ställe du besöker för första gången utan se till att en erfaren pilot finns med som kan ge dig goda råd om platsen.
Hjälp till att sköta om våra ställen! Vad innebär det?
Jo, det betyder att du vid varje besök på ett flygställe hjälper till med att hålla efter sly, föremål, etc. som förstör start- eller landningsförhållanden. Alla bör inse att det är vi själva som måste göra detta och inte "någon annan"! Skaffa en liten campingsåg/sekatör och ha den med dig i skärmsäcken, ge platsen tio minuters skoningslös omvårdnad medan du känner in väderläget. Sen flyger du nöjdare.

Som ni märker så är det Stockholm med omnejd som gäller i första hand. Sidorna innehåller div info från olika flygställen och jag kommer att uppdatera om något nytt påträffas. Även några långväga platser som Fenix brukar besöka finns här.

OBS! Här finns platser som sällan besöks av olika orsaker, t.ex. kräver havsis, andra är tveksamma för flyg. Men de får vara kvar t.v. då det ibland kommer en ny pilot som liksom några av oss ser ett ställe och vill prov. Då kanske stället redan finns här.
Du kan ju också vara en erfaren pilot som bor nära och kan passa på vid bra förhållanden.
Med dagens utbud av informaton från webben vill jag påstå att man med stor träffsäkerhet kan reka efter lämpliga ställen framför datorn hemma och därefter gör ett platsbesök.På sidornas övre vänstra kant finns en "kompassros". Den är flytt och skalbar. Håll ned SHIFT och dra med musen så kan du förstora/förminska den. Med vänster musknapp kan du dra den till önskad punkt på en karta. Placera "centrum" på tänkt startplats och du kan se lämpliga vindriktningar för en egen bedömning.kompassros Här kan du testa. OBS, funkar bara på dator då det är en script funktion.Det finns nu en mängd karttjänster som erbjuder allt man kan behöva. Det går att få markhöjder, koordinater, olika kartmodeller etc. Efter ett tag så får man sina egna favoriter.

Hitta.se har fler olika karttyper att välja på. Jag länkar till den vanliga kartan (Barkarby).
Lantmäteriet ny favorit för mig är "Min karta". Bra topografisk karta. Här kan du få fram profilen på en backe, höjder och mycket annat.
Google Maps är snabb och är även 3D funktionen (via Chrom eller inloggad på Google konto). Bra när man ska reka för platsen och även för resväg.
Google Earth Denna länk går till webb-versionen men jag föredrar att använde den installerade versionen för datorn. Den är ett måste att ha för oss PG-piloter! Här kan du öppna dina trackloggar från GPS och kolla på ditt flyg. Lätt att lägga in egna platser över hela världen. Bra för att reka platser, mäta avstånd och riktningar.

OBS! För klassning och beskrivning av platserna hänvisas till skärmflygarklubbar/skolors hemsidor. Eller tala med en erfaren pilot.
Fenix Skärmflygklubb i Stockholm har bra sidorna med information om de vanligaste platserna.

För kännedom om de olika flygsektorerna så finns det ett antal sidor till din hjälp.
T.ex. på LFV-kartan kan du välja på att visa de olika typerna av sektorer m.m. (OBS att flygsportsektorerna ej finns med där.)

För "flygsportsektorerna" kan man hitta info t.ex. här: Paralogg, Staffan R sida med mycket stöd för våra flyg. Här har du även platssökning, vindriktning och mycket annant.

För kontroll av att inget flygförbud finns i din ev. färdväg så finns på LFV en "Daglig VerksamhetsplanUppdaterad: 2024-05-10