Hem

Väder-LEK:s prognoser

Ned

Väderlekstjänsterna har genomgått en enorm utveckling sedan min start 1999. Prognoser och hur de presenteras förändras löpande till det bättre. T.ex. på mina första resor till Kåseberga var det viktigt att ha en transistorradio med sig så man kunde lyssna på sjörapporten.
Jag har här några av mina vädertjänster för en snabb kolla av dagsläget. De flesta piloter som håller på länge skapar med tiden egna favoriter.
Jag använder alltid min dator med stor skärm för min väderplanering. Telefonen används under dagen när jag är ute för aktuell uppföljning för t.ex. vindökning, regn, m.m.

Här en egen sida om vindriktning och om riktningarnas "namn" samt en infotabell om hur du kan tolka "hastigheten" plus lite annan info.

Vindmätare finns på många ställen i Sverige. Titta ofta på dessa så du lär dig deras egenskaper för vinden för dina vanligaste platser.

Vackertväder.se har bra sammanställningar från många mätstationer. Här kan man justera tidsperioder m.m. för att bättre upplösning på graferna.

SLB (Stockholms Luft- och Bulleranalys) har några mätstationer i stockholmsområdet. Finns även bra statistik att hämta här. Jag har valt att från deras gamla sidorna för Söder och Högdalen som är bäst för oss flygare göra en egen sida SLB egen mix. Jag har arrangerat om lite väderinfo så man kan snabbt se info från Söder o Högdalen samtidigt. En bra mix av väderdata som uppdateras 4 ggr i timmen finns här. Gårdagens data i samma graf.

SMHI är väldigt bra men man får lära sig att hitta på sidorna då det finns så många olika prognoser och mycket annat bra allmänbildande grundinformation om väder och vind mm. Deras regnradar är nu bra.

YR har gjort om sina sidor (till det sämre tycker jag) "Meteorologisk institutet" och "NRK" står bakom yr.no.

FORECA Ger snabbt en bra överblick för veckans prognos. Ett finskt bolag som vet vad de gör! Här finns även bra info om hur prognoser skapas.

WINDY PG-favorit! Har flera smarta val som kan visas om du kollar runt på inställningarna. Deras sida ska du lära dig hantera/förstå.

Windguru Jag har ett konto där för den fria versionen (med fördröjd visningstid). Valt ut några PG-platser i Sverige. Har bästa versionen för höjdvindsprognoser tycker jag. Klicka på platsnamnet så visas flera prognostyper. Windguru har även en animerad karta med flera val.

Termikprognosen är en RAPS version av Stefan Löfgren. Ger info om termik och vind m.m. till segelflygare och skärmflygare. Köp hans app till din telefon så får du fler prognosdagar.

Sjöväderprognoser är också till en bra hjälp för att få info om marknära vindstyrkor (t.ex. hang).

Webbkameror Bra hjälpmedel för realtidskoll av aktuellt väder. Gäller att hitta någon i närheten av området som visa himlen bra.

LHP (Låg-Höjds-Prognosen) Sverige är indelat i fyra områden. Vi tillhör område nr 3, som i sin tur är uppdelat i flera delområden. Barkarby = 32f. För Härkeberga får man titta på flera delområden. Den officiella Sverigekartan finns här.

AROWeb (LFV) Erbjuder nu väder mm på MET sidan. NOTAM för FIR Sverige.
Under menyval Information kan du hitta lite länkar till div ämnen.
Under AIS finns en länk till "Daglig verksamhetsplan" som visar dagliga avvikelser i luftrummet.
Det mesta på dessa sidor är för P2 piloter som planerar XC-flyg men ändå bra att känna till.
LFV (Luftfartsverket) hittar du regelverk och flygplatsinfo mm.

Satelliter av olika typer kan du hitta här på Allmetsat. Även prognoser från massor av flygplatser finns här.

(Gammal test som fortfarende funkar för telefonen. Ska vara lättare att se utomhus. Område: STOCKHOLM-HÄRKEBERGA-SKÅNE-ÅRE. Dessa är ALLA samlade på denna sida.)

Hem

Uppdaterad: 2021-11-03

Upp