Choklad đ«ïž Choklad, denna sĂ€rling bland godsaker. Mörk choklad, mums. Chokladkaka, chokladglass, chokladpudding, chokladbiskvier, chokladtĂ„rta, chokladbollar, chokladmousse, chokladdryck, chokladkarameller. đ«ïž đïž Chokladdryck har njutits i Mellanamerika i fyratusen Ă„r. âïž Nu framstĂ€lls dock den mesta kakaon i VĂ€stafrika. Skörd av kakaofrukt sker under november till januari och maj till juli. Det görs för hand. Sedan jĂ€ses (fermenteras) fruktens frön. DĂ€rvid förstörs grodden, och fröets kĂ€rna blir brun och hĂ„lig. Efter jĂ€sning torkas fröna, varvid vattenhalten sĂ€nks till omkring sexti procent. NĂ€sta steg Ă€r rostningen, i tio till tretti minuter, vid omkring hundra grader. Rostningen pĂ„verkar kakaons smak.
Riktig, brun och smakrik choklad görs av bĂ„de kakaomassa och kakaosmör, till skillnad mot vit âchokladâ, som inte innehĂ„ller kakaomassa, och dĂ€rför saknar bĂ„de smak och fĂ€rg. Kakaomassa och kakaosmör utvinns ur kakaofruktens frö, som vanligen och helt orĂ€tt kallas âkakaobönaâ. Kakaofrukten vĂ€xer pĂ„ kakaotrĂ€det, Theobroma cacao i Sydamerika och Afrika. DĂ„ kakaomassan pressas, avskiljs det feta kakaosmöret. Mörk choklad innehĂ„ller mer kakaomassa Ă€n kakaosmör, vilket innebĂ€r att det blir kakaosmör över. Detta smör kan blandas med socker, mjölk och smakĂ€mnen, som vanilj, och sĂ€ljas som âvit chokladâ. Som choklad ser jag den som en smaklös bluffprodukt, tillverkad av en industriell restprodukt. Det var NestlĂ© som var först att tillverka vit choklad, under namnet Milkybar, âmjölkkakaâ, 1936. NestlĂ© sökte ett nytt sĂ€tt att sĂ€lja mjölk pĂ„, och som chokladtillverkare hade de tillgĂ„ng till kakaosmör.
Mörk choklad har en kakaohalt om lĂ€gst 43 till drygt nittio procent. Marabous âmörk chokladâ ligger pĂ„ 44 %, medan Fazers hĂ„ller 47 %. Högre kakaohalt ger kraftigare chokladsmak och den lĂ€gre sockerhalten ger lĂ€gre sötma. Choklad behöver dock inte innehĂ„lla nĂ„got tillsatt socker alls. Sötman behövs som motvikt till kakaons beska. Utan sötman smakar det inte choklad (och inte gott), utan endast besk kakao. Det vanligaste sötningsmedlet i choklad utan tillsatt socker tycks vara maltitol, som Ă€r en sockeralkohol. Enligt Wikipedia har maltitol ett energiinnehĂ„ll pĂ„ 2,1 till 3,1 kilokalorier (kcal) per gram, med ett genomsnitt pĂ„ 2,4 kcal per gram i Europa. Energin Ă€r i form av kolhydratet polyol. Socker innehĂ„ller 4 kcal per gram. Chokladtillverkaren Lindt beskriver maltitol sĂ„lunda: Maltitol Ă€r en sockeralkohol. Sockeralkoholer förekommer naturligt i vissa frukter och grönsaker. Sockeralkoholer Ă€r söta men inte lika söta som socker och innehĂ„ller knappt hĂ€lften sĂ„ mycket kalorier. De anvĂ€nds vanligtvis i bakverk, konfektyrer och andra sötsaker. Maltitol tillför en sötma som liknar sötman hos socker men innehĂ„ller inte lika mĂ„nga kalorier.Medan Lindt anvĂ€nder endast maltitol, innehĂ„ller Cloettas mörka choklad ocksĂ„ stevioglykosider. Tidigare anvĂ€ndes sukralos, som innehĂ„ller klor, vilket kritiserades. DĂ„ fick chokladen ocksĂ„ kritik för hög sötma. Stevioglykosider tillför ingen energi, och maltitol tillför mindre energi Ă€n socker, sĂ„ Cloettas mörka choklad innehĂ„ller nĂ„got mindre energi Ă€n sockerhaltiga chokladsorter med samma kakaohalt. SĂ„ stor Ă€r skillnaden dock ej: 510 kcal i Cloettas mörka choklad, och 570 kcal i ICA:s sjuttiotvĂ„procentiga choklad som innehĂ„ller socker. Stevioglykosider utvinns ur vĂ€xten sötflockel (Stevia rebaudiana), som vĂ€xer i Sydamerika. RĂ„d&Rön skrev om olika sötningsmedel 2012-09-25: Farligt sött utan socker. Cloettas mörka choklad Ă€r inte endast fri frĂ„n tillsatt socker, den Ă€r ocksĂ„ god. Utöver kakaomassa och sötningsmedel, innehĂ„ller chokladen vanillin, som tillför vaniljsmak. FullstĂ€ndig innehĂ„llsförteckning: kakaomassa, sötningsmedel (maltitoler, steviolglykosider), kakaosmör, fettreducerat kakaopulver, emulgeringsmedel (solroslecitin, e476), arom (vanillin). Kan innehĂ„lla spĂ„r av mjölk.NĂ€ringsvĂ€rde: Cloetta beskriver sin mörka choklad sĂ„lunda: Mörk choklad 72 % utan tillsatt sockerVid ett blindtest pĂ„ YouTube-kanalen RĂ€tt RĂ€tt, fick Cloettas mörka choklad följande omdöme av de tvĂ„ testarna Amir och My: M: Den hĂ€r luktar gott.Cloetta vann dĂ€r segern, med 36 poĂ€ng. I botten hamnade Marabou Premium Fin 70 % med Ă„tta poĂ€ng. Mitt kök (Expressen) provsmakade tio mörka chokladsorter. Cloetta fick dĂ€r betyg fyra av fem och följande omdöme: PrisvĂ€rd!DĂ€r tog den dyrare Lindt excellence dark 70 % förstaplatsen med betyg fem av fem. Det finns ocksĂ„ en Cloetta Mjölkchoklad utan tillsatt socker. DĂ€r Ă€r kakaohalten minst tjugofem procent, och sockerhalten Ă€r tretton gram. Det Ă€r mjölken som bidrar med socker. Fetthalten Ă€r lĂ€gre Ă€n i den mörka chokladen. FullstĂ€ndig innehĂ„llsförteckning: Sötningsmedel (maltitol), kakaosmör, skummjölkspulver, helmjölkspulver, kakaomassa, vegetabiliska fetter (palm, shea), emulgeringsmedel (sojalecitin), arom (bl.a. vanillin). Mjölkchokladen innehĂ„ller förutom kakaosmör Ă€ven annat vegetabiliskt fett och minst 25 % kakao.NĂ€ringsvĂ€rde:
Cloettas choklad tillverkas i Ljungsbro i Ăstergötland, i en fabrik som byggdes av bröderna CloĂ«tta 1901. De tre böderna CloĂ«tta hette Bernhard, Christoph och Nutin. De föddes alla i Schweiz. Ă r 1862 grundar de BrĂždrene CloĂ«tta i Köpenhamn.
Cloettas choklad innehĂ„ller Rainforest Alliance-certifierad kakao, eller UTZ-certifierad, som det tidigare hette. UTZ Ă€r â versalerna till trots â inte en förkortning utan ett ord, utz [u:tz], pĂ„ ett mayasprĂ„k som talas i Guatemala, och betyder âgodâ.
|