Clara Lindblom m.fl. (V) föreslår att nämnden beslutar att återremittera ärendet, samt därutöver anföra följande:

I en växande stad uppstår ständigt målkonflikter där behovet av grön- och rekreationsytor inte sällan ställs mot behovet av bostäder och viktiga samhällsfunktioner såsom äldreboenden, förskolor och idrottsanläggningar. Så är fallet även i detta ärende – som skulle innebära att Hjorthagen visserligen tillförs välbehövliga samhällsfunktioner, men att intrång görs i ett mycket uppskattat park- och grönområde med bitvis mycket höga naturvärden.

I den här typen av ärenden är det därför av största vikt med tidig och utökad dialog med boende i området, samtidigt som staden måste visa lyhördhet och respekt för befintliga kultur- och naturvärden. Det är därför positivt att kontoret har delvis justerat lägen och byggnadsvolymer i det ursprungliga förslaget i syfte att minimera intrånget i grönytan.

Dessa markanvisningar är dock inte de enda som planeras i det aktuella området – ytterligare projekt kommer att tillkomma eftersom sammanlagt 400 bostäder beräknas kunna uppföras här. Innan exploateringsnämnden tar ställning till enskilda markanvisningar bör således planerna för området i sin helhet presenteras för nämnden, för att på så sätt kunna belysa målkonflikter och avvägningar på en för ärendet mer relevant skala. Detta är även en förutsättning för att en meningsfull medborgardialog ska kunna komma till stånd under planprocessen.