Ur artikelserien "FÖrr och nu - LÄnet runt" i lÄns-posten 2011-

   


   Mellan stad och land vid Akensgatan (19-11-14)

Akensgatan gammal

I hörnet Rådmansgatan - Akensgatan kunde det se ut så här i början av 1900-talet.

  Akensgatan ny

    
Numera tillhör växtligheten gårdsinteriören.


Det är alltid intressant att se hur städer har vuxit genom åren. Här ser vi att Örebros stadsgräns i början av 1900-talet gick vid Oskarsparken.

Sedan Örebro bildades på 1200-talet har staden varit koncentrerad till grusåsen. Så skulle det se ut under många århundraden. En händelse som förändrade förutsättningarna för stadens utbredning var Hjälmarsänkningen mellan 1877 och 1888. Den möjliggjorde bebyggelse både öster och väster om grusåsen.
Visst fanns det små fläckar med enkel stugbebyggelse på dessa ställen även innan sjösänkningen, men det var inte mark för någon mer långsiktig bebyggelse.
Den gamla bilden ovan togs vid Akensgatan västerut mot Oskarsplatsen någon gång efter 1904. Det året byggdes nämligen Risbergska flickskolan vid Oskarsparken, som man kan se gaveln på. Akensgatan hade redan 1901 utlagts från Oskarsplatsen.
Så här var alltså rena landsbygden vid denna tid, och vi får tacka fotografen för att han besvärade sig
med att ta denna vardagsbild för oss i framtiden. Annars fotograferades mest storslagna byggnader som Slottet, Nikolaikyrkan, Rådhuset med mera.
Enligt Sällskapet Gamla Örebros bok ”Örebro som det var förr” fanns här vid Akensgatan en ladugård
som ägdes av en som hette Johansson. Denne hade också tre kor som brukade beta på dessa marker.
Om det är Johansson som sitter i slåttermaskinen ska vara osagt, men en sådan här syn kunde möta örebroaren långt in på 1910-talet.
I början av 1930-talet skulle marken bebyggas med husen som syns till höger på den nya bilden, Akensgatan 4 A-C. På 1930-talet skulle även den svängda byggnaden vid Oskarsplatsen komma till, med nummer 1-5.
Men redan åren 1923 – 1925 hade Engelbrektsskolan uppförts, som sedan flera år är ombyggd till bostäder.