Ur artikelserien "Förr och nu - LÄnet runt" i läns-posten 2011-

   


  INNAN WADKÖPING FANNS ALSNÄS  (införd 15-10-22)

Mjölnaregården kallades bland annat byggnaden på bilden.

        Idag finns fortfarande gamla kåkar på samma plats.



De bägge bilderna är tagna från Stora Holmen rakt över Svartån. Förutom ån finns även en stentrappa ungefär mitt i, som man kan navigera efter när man jämför de bägge vyerna. Trappan kan mycket väl vara från kanaliseringen av Svartån 1888, då flera båtar trafikerade leden och då man här alltså kunde gå på eller stiga av i Alsnäs.


Byggnaden som syns på det gamla fotot var en avlång träfastighet i ett och ett halvt plan. Den byggdes år 1856 av stadens förste järnkramhandlare Adolf Mikael Alfort, en gammal titel på en person som handlade med mindre järnvaror. Här intill hade Alfort året innan tillsammans med kakelugnsmakarmästaren Eric Larsson startat en kakelugnsfabrik. I huset på bilden kunde de anställda vid fabriken få bostad.


År 1890 försåldes fastigheten på auktion och beskrivningen lät så här: "Alsnäs f.d. kakelfabrik. Egendomen, hvars byggnader utgöras av boningshus, innehållande 11 rum med eldstäder jämte bodar, samt af en större fabriksbyggnad i två våningar, har vacker trädgård och den är i och för försäljningen indelad i åtta stycken byggnadstomter. Genom sitt läge invid Örebro kanal och sin stora tomtareal 1 tunnland, 11 kappland lämpar den sig ostyckad särledes väl för anläggning af slagteri, snickerifabrik, bomullsspinneri och väfveri eller annan industriel inrättning."

Kanalvägen 30, som var adressen, skulle inköpas av fabrikör Anders Eklund och den nya rörelsen fick namnet Alsnäs Stol- och Möbelfabrik. Eklund var också medlem i baptistförsamlingen Filadelfia och i väntan på att kyrkobygget på Järnvägsgatan skulle bli färdigt så upplät han under något år en lokal i byggnaden för frikyrkomöten.

År 1898 köptes huset av firma Engelbrechtsson & Hallgren, som bedrev kvarnrörelse vid slottet och vid Concordia. Deras anställda fick lägenhet i byggnaden, som därför blev kallad Mjölnargården eller Kvarngården.

Skebäcks Ångtvätt skulle även finnas här intill under några decennier på 1900-talet.