Ur artikelserien "Förr och nu - LÄnet runt" i läns-posten 2011-

   


ÄLVTOMTA KOLONIOMRÅDE 100 ÅR   (införd 17-08-17)

Familjen Lundhs stuga 1923

        Numera är det en annan ägare


Den öde kolonistugan är fotograferad 1923 av Erik Samuel Lundh. Vi har haft med hans bilder förr här i tidningen i olika sammanhang. Hans fotokonst finns till beskådan i Stadsarkivets bilddatabas och visar ofta upp lite udda och påhittiga motiv.

Här är det dock en traditionell uppställningsbild där han har placerat tre av sina barn framför familjens kolonistuga i Älvtomta. Området hade bara funnits i sex år vid fotografitillfället, vilket förklarar den glesa bebyggelsen. Annat är det nu, med drygt 160 stugor av varierande modell.

En anledning till att så få stugor syns på bilden är också att de första fem åren drevs koloniområdet med enbart lotter. Den första stugan byggdes således 1922 och familjen Lundhs lilla sommarhus var därmed ett av de första.

Stugan finns i det södra koloniområdet, eftersom man 1968 avdelade Älvtomta med Rostagatan. Strax bakom huset går Hagagatan. På den gamla bilden ser man också en ladubyggnad till höger, vilket är signifikativt för tiden.

I början var det här rena landet och inte förrän Rostaområdet byggdes på 40-talet skulle man kunna säga att koloniområdet ingick i stadsbebyggelsen. På dagens bild ses till höger också en byggnad från Stjärnhusen.

Familjen Lundh bodde på Hagagatan längre in mot staden och hade alltså inte så jättelångt till sin stuga. Innan den byggdes hade de haft en täppa på annan plats i koloniområdet.

Inför 100-årsjubileet efterlyste Alf Fössle bilder från Älvtomta och en av dem som svarade på appellen var Nils Erik Lundh. Han var en av syskonskaran, men skulle inte födas förrän 1930. Av Nils Erik fick Alf tillgång till värdefullt bildmaterial, som även kan ses på lördag.

Nils Erik Lundh gick tyvärr bort i början av året och fick således inte uppleva jubileet. Men arvet av hans fars bildskatt lever kvar för framtida örebroare.