Ur artikelserien "Förr och nu - LÄnet runt" i läns-posten 2011-

   


  EN AV ÖREBROS MINDRE KÄNDA BYGGNADER  (införd 16-09-29)

Avsändaren av vykortet har för hand skrivit Örebro Chokladfabrik

       Nu är här en innergård på Nygatan 18


I kvarteret Brandstationen fanns ett av alla de gårdshus, som många örebroare förmodligen har missat. I huset låg förr också Örebro Chokladfabrik.

Namnet på kvarteret Brandstationen tillkom i slutet av 1800-talet då just stadens första brandstation byggdes i hörnet av Rudbecksgatan och Fabriksgatan. Kvarteret omsluts även av Kyrkogatan och Nygatan.

Huset på den övre bilden hade adress Nygatan 18, trots att det låg inne på gården. Det revs i början av 2000-talet, men gatuhuset på nämnda adress finns fortfarande kvar. Det var där som fotograf Hakelier byggde sin villa 1891.

Gårdshuset var en ovanligt smal fastighet och som kanske kan skönjas på bilden så kan inte bredden ha varit mycket mer än fem meter.

De flesta gårdshusen var till för bostäder, men detta byggdes för industrilokaler. Vykortet var stämplat 1908 och avsändaren har över porten skrivit Örebro Chokladfabrik. Företaget grundades i början av 1900-talet av Axel Lundell. År 1904 är första året som namnet förekommer i Örebro adresskalender, där man också hade en annons införd.

"Cacao, Choklad, Konfektyrer, Marmelad, Karameller, Lakrits köpes förmånligast i Örebro Choklad- & Konfektfabriks försäljningslokal Drottninggatan 39."

Där sålde man alltså varorna, men tillverkningen skedde på Köpmangatan 38. I adresskalendern från 1907 finns dock Nygatan 18 angivet. Men redan 1910 skulle rörelsen flytta till Stockholm.

Flera andra företag och industrier har sedan dess haft sin verksamhet i lokalerna. På 1940-talet fanns här AB Rudolf Nyström och kompani, som hade tillverkning av och hyrde ut skomaskiner. År 1948 flyttade man sina lokaler till industribyggnaden Concordia vid Skebäcksvägen. Där höll man till i fyra år då man bytte arbetsplats med United Shoe Machinery, som fanns på Östra Bangatan.

I byggnaden på Nygatan 18 fanns också Evangeliipress, som hade startats av familjen Hällzon. Här gjordes tidningen Hemmets Vän.