Ur artikelserien "FÖrr och nu - LÄnet runt" i lÄns-posten 2011-

   


  Julgirlanger redan på 20-talet   (införd 17-12-21)

Hörnet Stortorget-Köpmangatan 1929

  

      Samma hörn 2017


Visst minns man olika versioner av julgirlanger på Örebros gator genom åren. Men visste ni att det fanns sådana redan på 1920-talet? Här på Köpmangatan på en bild tagen av Erik Samuel Lundh.

 

Erik Samuel Lundh var skribent och fotograf på Nerikestidningen och vi har haft med några av hans bilder förut här i Länsposten. Många av dem finns förresten i Stadsarkivets bilddatabas, där man kan söka på hans namn.

Han fotograferade ofta extra konstnärligt och valde motiv som ingen annan. För vem hade annars tanken på att avbilda upphängda juldekorationer? Och så tidigt som 1920-talet.

Ovanstående exempel visar också att Köpmangatan var med i bilden även förr, när det gällde julprydnader. Annars minns man mest sådant över Drottninggatan och Storgatan. Men senare år yrkade köpmännen på Köpmangatan även på liknande utsmyckning.

Till vissa år har de varit i fara, eftersom köpmännen då ansett att kostnaden för uppsättning varit för stor. Och just på denna del av Köpmangatan saknas dekorationer i år.

I hörnfastigheten till höger låg då en järnhandel, i lokalen som numera inhyser ett kafé. Huset ligger i kvarteret Kitteln och uppfördes bara två år efter den stora stadsbranden 1854. Skaparen var som till så många andra hus vid denna tid, stadsarkitekten Fridolf Wijnbladh.

I den kulturhistoriska byggnadsinventeringen som gjordes på 1970-talet står att läsa: "Stenhus i fyra våningar med klassicerande fasad i gul slätputs och dekorationer som pilastrar och omfattningar samt lister i grå slätputs. Mot Stortorget hörnrisaliter under gavelfrontoner."

Även grannfastigheten var Wijnbladh pappa till, faktiskt samma år som stadsbranden, alltså 1854. Här kommer fler fina ord:

"Stenhus i tre våningar. Fasaden i gulbrun slätputs har klassicerande dekor såsom pilasterinramade hörnrisaliter, putsrustik och profilerade fönsteromfattningar".