Ur artikelserien "FÖrr och nu - LÄnet runt" i lÄns-posten 2011-

   


Kakelfabrik lämnade över till saftfabrik (19-02-21)

 Bildkälla: Hörnet Fredsgatan - Alnängsgatan år 1903. Bildkälla: Örebro Stadsarkiv

  

    
Sedan början av 1980-talet finns detta hus på platsen.


För en månad sedan skrev vi här i Länsposten om Örebro Vin- och Saftprässeri, som fanns i hörnet av Fredsgatan och Alnängsgatan. Här fanns tidigare en kakelfabrik, med olika innehavare.

Byggnaden uppfördes som kakelfabrik 1874 och namnet skulle då bli Örebro Kakelfabrik.
Att tillverka och reparera kakelugnar var en lukrativ bransch än så länge, eftersom det var en huvudsaklig värmekälla i husen. Senare tiders vatten-, el- och gasvärme skulle så småningom konkurrera ut kakelugnen.
Grundaren till Örebro Kakelfabrik, Johan Richard Dahlberg, skulle dock insjukna år 1879 och var tvungen att sälja fabriken.
Ny köpare blev en Johan Emanuel Östberg, tillsammans med hustrun Karolina Vilhelmina och brodern Robert Leonard Östberg. Med i bolaget var även kollegan O.G. Olsson.
Därför blev det nya namnet J. E. Östbergs Nya Kakelfabrik. Senare namnändrat till det som syns på fasaden på fotot från 1903.
År 1888 lämnade Olsson firman för flytt och inköp av en kakelfabrik i Västergötland. Kvar i rörelsen blev då änkan och brodern Östberg. År 1902 hade man 41 anställda och tillverkade över tusen kakelugnar.
Av kända orsaker skulle det dock gå sämre och sämre för rörelsen och år 1913 fanns inte längre någon efterfrågan kvar på kakelugnar.
Då hade fabriken sedan några år ägts av Albert Bernhard.
Byggnaden stod tom några år under första världskriget, men år 1918 hade Gustaf Falck registrerat Örebro- Vin och Saftprässeri, som flyttade in här.
Bara några år senare ändrades namnet till Örebro Saftprässeri. Så småningom skulle fler namnändringar ske, till Nordiska Fruktindustri AB och Pomo Fruktindustri.
Här bedrevs safteri fram till 1974 och byggnaden revs några år senare. I början av 1980-talet uppfördes nuvarande bostadsbyggnad på platsen.