Ur artikelserien "Förr och nu - LÄnet runt" i läns-posten 2011-

   


STORSLAGEN UTSIKT FRÅN OP-KYRKAN (införd 12-12-13)


Detta var bara ett av flera vykort med utsikt från Olaus Petris kyrktorn.


     Till julen 1912 skedde invigningen av kyrkan som alltså fyller 100 år. Här är utsikten mot norr.

 

 

En bonusbild tagen sommaren 2013, ej införd i Länsposten.

 
I år fyller Olaus Petrikyrkan i Örebro hundra år. Den invigdes till julen 1912 och hade börjat att byggas redan fyra år tidigare. Under 1900-talets första år var emellertid något annat på tapeten i Örebro, spårvagnen.

 Man hade långt framskridna planer på ett spårvagnsnät i staden och hade avsatt en viss summa pengar. Till slut ändrade sig de styrande i staden och i folkmun kom det att heta att "Örebro fick en kyrka istället för spårvagn".
 

Förmodligen hade Adolf Kjellström haft ett visst inflytande i det beslutet. Han var lektor i byggnadskonst på Tekniska elementarskolan i Örebro. Han bedrev också arkitektverksamhet och hade egen stenhuggeriverkstad. Han var också bevandrad i ämnet stadsplanering och tidigare hade Adolf bland annat legat bakom stadsplanen för Väster. När restaureringen av Nikolaikyrkan stod färdig under 1870-talet blev hans gärningar mycket uppskattade. Som en stor förespråkare till konstformen engelsk nygotik fick han så uppdraget att uppföra Olaus Petrikyrkan. Redan innan ett formellt beslut hade fattats i frågan, hade Kjellström införskaffat mark, gjort ritningar och börja hugga upp kalksten hemma på vid sin egen fastighet på Nygatan.
 
Kyrkans 53 meter höga klocktorn dominerar stadsbilden på Norr. Redan året innan invigningen hade fotograferna bråttom med att föreviga utsikten härifrån. Det gjordes en vykortsserie av Carl Nilssons Ljustrycksanstalt i Stockholm där man tryckte upp flera motiv från varje väderstreck. När detta motiv togs var kameran riktat åt norr, mot den gamla Olaus Petriskolan. Det är egentligen fantastiskt att precis allting kan försvinna på 100 år, men så gällde det ju också ett ytterområde där inte några prominenta byggnader fanns.
Dock tyckte väl många att skolan var en byggnad i relativt gott skick, väl att bevara och den fick bara 57 år på nacken innan man började riva den 1965. Sju år tidigare hade ett annat blickfång, Svampen, skjutit i höjden. Kanske att skolan skymde detta vattentorn allt för mycket?
 
 I förgrunden ser man också en annan skola, Sofielunds småskola, från 1870-talet. Den är förstås riven sedan länge och här reser sig nu nya bostäder längs med vattendraget Lillån.
 
Att bege sig upp i Olaus Petris kyrktorn gör man inte i en handvändning. Det är många trappsteg till toppen, närmare bestämt 235 stycken, uppdelade i olika sektioner. På en nivå har man de bägge kyrkklockorna alldeles vid örat, men som tur var lyckades jag och vaktmästaren Erik Backman undvika tiden för klockringningen. Det hade inte varit särskilt skonsamt för öronen...