Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

   


 

ONGMAN OCH FILADELFIAKYRKAN (införd 08-04-11)

 

John Ongman startade Örebros andra baptistförsamling, Filadelfia 1897.

Väckelserörelsen hade gjort sitt intåg i Europa under första hälften av 1800-talet, men det skulle dröja till 1850-talet innan man skymtade det första embryot till denna nya samhällsutveckling i Örebro. Stadens, och även Mellansveriges, första frikyrkoförsamling fick namnet Örebro Baptistförsamling, en sammanslutning som satte dopet i främsta rummet.

År 1858 invigdes i en oansenlig träbyggnad det s.k. Betelkapellet på Köpmangatan 31 och läsarrörelsen kom att växa, vilket gjorde att allt fler gick ur Statskyrkan. Baptistförsamlingen blev större och större vilket föranledde ett riktigt kyrkobygge, Betelkyrkan från 1874, en byggnad som står kvar än idag vid Våghustorget.

Mannen till vänster på bilden, John Ongman, föddes 1845 i Jämtland. Barndomshemmet var fattigt och bestod endast av ett rum sammanbyggt med en ladugård. Där växte han upp med föräldrar och tre syskon, och där fick han sina första andliga intryck från tidningen Budbäraren, vilken fanns att tillgå i föräldrahemmet.

   Under sin ungdomstid glömde han dock denna tidskrift och hänförde sig åt sprit, kortspel och andra upptåg som fördömdes av en religiös samtid.

Ongman växte sedan upp och blev påverkad av en kamrat som blivit frälst, vilket ledde till ett dop i mars 1864. Isen på Storsjön låg visserligen tjock, men man högg upp en vak så att förrättningen kunde utföras.

   Detta blev starten på en lång karriär som förkunnare av Guds ord, vilken så småningom förde honom till Örebro. Dessförinnan hade han dock predikat över 20 år i de amerikanska städerna S:t Paul och Chicago.

   Men hur kom han då till småstaden Örebro? Ja, enligt honom själv var det enbart en slump. Våren 1889 hade han kommit till Sverige för att träffa sin gamla mor för, som han trodde, sista gången. Under vistelsen i Göteborg besökte han en församlingsbroder som övertalade honom att följa med till ett möte i Betelkyrkan i Örebro. Hans sejour i denna församling gjorde ömsesidigt gott intryck och efter återresan till USA bestämde han sig för att bli svensk på nytt.

John Ongman var en ny frisk fläkt inom det religiösa livet i Örebro, och som den karismatiske pastor han var lyckades han mer än väl fördubbla medlemsantalet i Betelförsamlingen. Han startade bibelskolor och han sände ut kvinnliga evangelister, vilket dock inte sågs med blida ögon i samfundet som menade att bibeln förbjöd kvinnopredikande.

   Han kände motstånd från församlingens styrelse och meningsskiljaktigheterna kulminerade 1895 när den färgade vokalistgruppen Fisk Jubilee Singers var inbokad i Betelkyrkan för en konsert. Ongman var inte emot själva konserten, utan det faktum att styrelsen beslutat om en inträdesavgift. Han menade att kyrkans intäkter istället skulle bygga på frivilliga gåvor.

Detta var en av anledningarna till att han kom att starta Örebros andra baptistförsamling 1897, Filadelfia. Man kan tro att namnet kom av John Ongmans amerikanska förflutna, men det har tidigare anor än så. Namnet förekommer i Uppenbarelseboken i Nya Testamentet, där en av de sju församlingarna hette Filadelfia. Under tiden som Filadelfiaförsamlingen byggde sin nya kyrka hyrde man en lägenhet i den gamla Mjölnargården i Alsnäs, där Wadköping nu återfinns.

I september 1898 var det så dags för Filadelfiakyrkan att invigas på Järnvägsgatans norra sida, mellan Skol- och Slottsgatorna. Just på Slottsgatan, i samma kvarter, kom den moderna Filadelfiakyrkan att uppföras i början av 1960-talet.

   Men då var John Ongman för länge sedan borta, en predikant som kom att räknas som en av svensk frikyrklighets mest framträdande personligheter.