Ur artikelserien "Förr och nu - LÄnet runt" i läns-posten 2011-

   


  FÖRSLAG TILL STATY SOM ALDRIG BLEV VERKLIGHET  (införd 16-01-21)

Intresset var stort bland örebroarna när statyförslagen skulle provas ut.

          Så här blev det slutgiltiga resultatet och om tre år firar statyn 100-årsjubileum.            

Karl XIV Johanstatyn i Örebro invigdes den 12 juni 1919, alldeles öster om Järntorget. Men innan dess hade man provat ut flera olika varianter.

Här visas ett av flera förslag som aldrig blev av, bland dem två andra varianter med kungen till häst. En ryttarstaty av kungen hade annars uppförts i Stockholm redan 1854 och kanske att man ville skilja sig från huvudstaden.

Ett annat förslag var en modell som påminde om Engelbrektsstatyn, och som kanske röstades bort just därför. Sedan utprovades även två förslag som påminde om det slutgiltliga valet, men med lite kortare statylängd. Därför var alltså många varianter med i tävlingen, och man valde till slut en 15 meter hög Karl XIV Johan.

Förmodligen utprovades dessa någon gång under vintern mellan 1917 och 1918, för under det sistnämnda året var det tänkt att avtäckningen skulle bli av. Då ville man fira hundraårsminnet av Jean Baptiste Bernadottes trontillträde.

Första världskriget härjade dock fortfarande och skulle inte vara slut förrän i november 1918. Så någon avtäckning blev det alltså inte under det året.

Jean Baptiste Bernadotte hade ju stor anknytning till Örebro, eftersom det var här som han valdes till svensk tronföljare 1810 och alltså skulle bli kung åtta år senare.

Skuulptören till den utvalda statyn i granit var Alfred Ohlson (1868-1940). Det var ett förslag som egentligen kom på fjärde plats i själva tävlingen som utlystes.

Faktiskt dök Karl XIV Johan upp som staty redan 1846 och det i Norrköping av alla ställen, bara två år efter monarkens död. Detta hade varit en tacksamhetsgest från norrköpingsborna som verkligen uppskattade kungens gynnsamma tull- och näringspolitik gentemot fabriksstaden, och som gjorde Norrköping till en av Sveriges största städer.

Då var Örebro bara en mindre småstad i jämförelse, men som så småningom skulle gå förbi östgötastaden.