Ur artikelserien "Förr och nu - LÄnet runt" i läns-posten 2011-

   


  FRÅN ÖREBROS FÖRSTA HÖGHUS  (införd 15-06-11)

Denna utsikt var säkert väldigt betagande år 1952.

          Numera är högutsikter vardagsmat.            

Det brukar räknas som Örebros första höghus, det som byggdes i bostadsområdet Stjärnhusen i slutet av 1940-talet. Så här såg utsikten in mot staden ut 1952, och mycket har förändrats. Men först något om bakgrunden till den gamla bilden.

Den och flera andra har vi fått från Åke Mossberg i Nora. Han berättar att fotografen bakom dem var Hjalmar Olsson, som tjänstgjorde som kyrkvaktmästare i Nora på 1940- och 50-talen. Precis som Åke själv åkte Hjalmar runt och visade diabilder. Hjalmar hade 1952 följt med på en bussutflykt med Norapensionärer. Ett givet besöksmål var det då nydanande och experimentella bostadsområdet Stjärnhusen. Andra besöksmål under bussturen var Örebroexpon och Folkparken. Det är förresten så man kan tidsbestämma bilderna, eftersom det där syns en skylt med texten "Folkparken 50 år".

Stjärnhusen var Örebros första egentliga bostadsområde och blev ordentligt omskrivet. Det uppfördes åren 1947 - 1951 och var alltså helt färdigställt när det aktuella studiebesöket ägde rum en sommardag 1952. Området ritades av Backström & Reinus, ett arkitektkontor i Stockholm som var verksamt mellan 1936 och 1980. Även i förorten Gröndal i infarten till Stockholm kan man faktiskt se prov på något liknande, med de karakteristiska stjärnlika huskropparna. Det tillkom åren innan Örebroområdet.

Även bortom Stjärnhusen, i hörnet av Hagagatan och Älvtomtagatan, ser vi några huskroppar som också var moderna för sin tid. När arkitekten Tore Gardefeldt ritade kvarterat Smörblomman, färdigställt 1945, ville han åstadkomma öppna gårdar.

I motsatta hörnet ser vi på den gamla bilden att gatuköket ännu inte kommit dit. Från början var här endast en enkel korvkiosk, som senare liksom andra kiosker, har byggts in. Däremot kan man skönja en liten kiosk vid korsningen Hagagatan - Östra Vintergatan - Trumpetaregatan. Kanske att någon äldre Rostabo minns den?

I övrigt slås man av att Örebro då ännu inte fått någon skyline. På senare tid skulle både Krämarhusen och Behrn Center göra Nikolaikyrkans torn sällskap uppe i luften.