Ur artikelserien "Förr och nu - LÄnet runt" i läns-posten 2011-

   


STORTORGET 1865 OCH NU införd (13-01-24)


När Engelbrektsstatyn invigdes 1865 hade man arrangerat en pampig ceremoni med Närkes husarer.


     Stortorget är sig fortfarande ganska likt, så när som på några byggnader.

 
När Engelbrektsstatyn invigdes med pompa och ståt den 14 oktober 1865 togs det faktiskt flera fotografier, och de räknas som några av Sveriges första reportagebilder. Ceremonin bevittnades av ingen mindre än kung Karl XV, plus en skvadron från Närkes husarer och massvis med örebroare. 
 
Trots att bilden är så gammal finns i stort sett alla byggnader kvar. Däremot inte den ljusa fastigheten mitt i bild som gick under benämningen Bromsiska gården. Det var ett av stadens få stenhus när den stora stadsbranden slog till 1854. Detta gjorde att byggnaden överlevde den stora förödelsen, men därmed också kom att avvika för mycket från den nya bebyggelsen
Handelsfamiljen Broms flotta kåk från 1700-talet var förstås byggd efter den tidens gatubredd. När man så efter branden röjde och byggde upp nya fastigheter passade man på att bredda Drottninggatan, vilket gjorde att det Bromsiska huset kom att skjuta ut en bra bit i gatan. Det kan man dock inte se på denna bild, men så skulle det vara i drygt 20 år innan byggnaden ersattes av dagens. 
 
Denna kom till 1878 och påbyggdes 1911 med en våning till dagens utseende, och från det året har även Lindhska bokhandeln haft sina lokaler här, efter att tidigare huserat i rådhuset.
 
Nedanför Bromsiska huset ser vi en byggnad som för bara några år sedan ägdes av Landshypotek. Det måste ha varit ett gigantiskt bygge när tomten började bebyggas bara ett år efter stadsbranden. Man kan bara jämföra med handelsfamiljen Broms högkvarter, som med 1700-talsmått mätt var lika pampigt.
 
Byggnaden på andra sidan Köpmangatan, med adress Stortorget 6, påbörjades till och med samma år som stadsbranden. Katastrofen hade inträffat natten mellan den 22 och 23 mars och innan månaden var slut hade en speciell tjänst som stadsarkitekt inrättats. Det var ett uppdrag som tillföll den endast 28-årige Johan Fridolf Wijnbladh, och det var han som ritade bildens bägge fastigheter på Stortorget, bland mycket annat förstås.

Ett bra sätt att åldersbestämma gamla Örebrofotografier är att titta på Nikolaikyrkans tornhuv, eftersom denna år 1877 byttes till en spira.