Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

   


 

HÄR HÖLLS FISKHANDEL (införd 06-10-29)

Många gissade rätt när vi undrade var den bilden var tagen.

 

Fisktorget hette förr denna öppna plats nedanför Stora Hotellet. En plats som för några år sedan berikades med ett alldeles nytt konstverk.

Fisktorget blev Trädgårdstorget

Det gamla vykortet från 1907 visade Fisktorget, vilket många hade gissat. Eller chansade du på Trädgårdstorget? Det var du i så fall inte ensam om, för på ett annat samtida vykort kan man se att tillverkaren felaktigt angett platsen som Trädgårdstorget.

Namnet Fisktorget förekommer redan på 1844 års stadskarta, men där fanns ännu inte Trädgårdstorget, som efter stadsbranden 1854 skulle bli den öppna ytan på bägge sidor om Drottninggatan intill Fenixhuset och Stora Hotellet. Det är ett torgnamn som fortfarande existerar och på 1940-talet fick Trädgårdstorget också ge namn åt Fisktorget.

Naturlig plats

Namnet Fisktorget kom av att man här försålde fångsten från fiskebåtarna som gick på Hjälmaren. Det var den mest naturliga platsen från Örebro hamn räknat, som före 1888 låg nere i Skebäck. Kanske var det en och annan Hjälmargös som fraktades via Skebäcksvägen och Engelbrektsgatan upp till Fisktorget.

   När sedan Saluhallen på Hamnplan byggdes i slutet av 1800-talet minskade Fisktorgets betydelse, en saluhall som senare försvann i början av 1950-talet och en nyare skulle inflyttas i kvarteret mitt emot. Efter saluhallens tillkomst verkade det som om namnet Fisktorget i folkmun mer och mer blev ändrat till Trädgårdstorget.

Kvarngården 

Till höger på bilden ser vi en byggnad som revs i slutet av 1950-talet för att ge plats åt Hantverksföreningens nybygge i hörnet av Köpmangatan – Engelbrektsgatan. Det var den s.k. Kvarngården, där ägaren till Örebro kvarn bodde. En äldre kvarngård hade funnits på samma ställe, men den liksom mycket annat blev lågornas rov i stadsbranden 1854. Den gamla kvarnen låg till vänster utanför bild och revs 1926.

Mjölförsäljning

I Kvarngårdens bottenvåning fanns kvarnens mjölbod, där stadens invånare fick göra sina inköp av denna vara. Från stora bingar öste bodbiträdena i mjölet åt kunderna i särskilda kiloangivna säckar. Så småningom kom mjöl att försäljas i vanliga speceributiker och lokalerna kom senare att användas av Hjalmar Petterssons; en affär i konfektionsbranschen.

   I mitten av kvarteret syns Engelbrektsgatan 8, en byggnad som kom att totalförstöras i en brand 1966. Därefter kunde varuhuset Domus utöka sina år 1964 invigda butikslokaler även åt detta håll. Man kan se att hörnhuset vid Kungsgatan ännu inte var byggt, det som 1910 skulle ritas av arkitekten Vilhelm Renhult.

Rivning stoppades 

I fonden syns Stallbacken, eller Gamla sta´n, som det också kallas. I början av 1980-talet hade fastighetsbolaget som ägde de kulturellt värdefulla husen i kvarteret, planer på att jämna allt med marken och bygga modernare bostäder och affärslokaler.

   Vi var många som debatterade mot detta i lokalpressen och det gav resultat; bolaget backade och beslutade om en bevarandeplan istället.

   Här sitter numera bokmässans arrangör och projektledare, Madeleine Andersson, och planerar årets mässa för fullt.