Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

 


FÖRETAGSINFORMATION FÖRMEDLAT PÅ VYKORT (INFÖRD 02-04-15)

Att med hjälp av vykort sprida information om sin verksamhet var förr ett ypperligt sätt och är förresten något som förekommer fortfarande. Örebro Expressbyrå visade inte bara upp fastigheten där man höll till, utan redogjorde noggrannt för sin rörelse som ni kan se på vykortet här intill.

Man annonserade bland annat regelbundet i Örebro stads adresskalender i början av 1900-talet och där kunde man läsa att firman etablerades redan 1879, men skulle bara finnas kvar till 1920-talet och det är väl därför företaget inte blivit så känt i våra dagar.

Direktör A. Åström stod som ägare till rörelsen som hade lokaler på Olaigatan 19, ungefär där Centralpalatset nu ligger, och man hade tidigt ett samarbete med järnvägen här i staden som också framgår av deras annonsering: ”Har kontrakt med styrelsen för Statens Järnvägstrafik att utköra allt till Örebro järnvägsstation ankommande.”

År 1903 fick rörelsen ny adress på Olaigatan då direktör Åström lät bygga den avbildade byggnaden på nummer sju. Även där fortsatte den blandade verksamheten med försäljning av byggnadsmaterial, eldningsprodukter och spedition samt flyttuppdrag. Man annonserade bl.a. ” levererar is till hushåll och andra isförbrukare.”  För nutidsmänniskan kan detta verka förvånande, men faktum är att is var en viktig handelsvara förr i tiden och det förekom särskilda isskåp, som var en slags föregångare till dagens elektriska kylskåp och frysar.

Företagets namn och form förändrades 1911 och det kallades därefter Örebro Expressbyrå & Handelsbolag, men under 20-talet försvann det alltså från marknaden. Det fina huset har dock klarat sig från förändringar och med sitt vackra burspråk står det kvar mitt emot restaurang Freden och kan således fortfarande beskådas.

Ovanför nämnda restaurang brukar Sällskapet Gamla Örebro ha sina möten och för några år sedan var jag där och visade gamla vykort på vita duken, bland andra detta kort. Då hade jag inte hunnit att lokalisera bilden riktigt, men hade en svag aning om att byggnaden kunde ha legat på Klostergatan där bostadskvarteret Gillet numera finns. Eftersom många i lokalen var gamla örebroare med bra koll på stadens byggnadsbestånd i gången tid så lät jag frågan istället gå ut bland åhörarna: Vilken adress kan detta hus ha haft?  Att försöka identifiera gamla Örebrobilder är något som tilltalar många i föreningen och diskussionen var livlig, men inget riktig lösning verkade komma fram, tills en herre reser sig och pekar: ” Ja men, det är ju huset här utanför.”  Mycket riktigt, där stod den, byggnaden som envar av oss hade gått förbi, till och från alla dessa möten genom åren i Sällskapet Gamla Örebro. Det är lätt att bli hemmablind.

Man behöver inte vara gammal för att vara med på föreningens möten, om eventuellt någon skulle missledas att tro det. Nej, det väsentliga är att man har ett intresse för sin hembygds historia, vare sig det gäller 1000, 100 år eller ett decennium tillbaks.

Sällskapet tar även upp frågor om det kommande Örebro och blir ofta informerat och rådfrågat i ärenden som rör stadens förändringar. Ett intresse för sin stadsomgivning brukar visa sig längre fram i livet och därför är medelåldern i sällskapet ganska hög, men man ser positivt på en föryngring och välkomnar alla åldrar.

Om ni i framtiden gör ett besök på något möte, glöm inte att slänga en blick på Olaigatan 7, det är huset värt.