Ur artikelserien "vykortet" i söndag i närke 1999-2000

 


FÖRSVUNNEN GATA PÅ SÖDER  (införd 99-12-12)

 

För en tid sedan utkom Sällskapet Gamla Örebro med en ny bok, "Gatorna i Örebro". I slutet av boken finns en förteckning över numera utdöda gatunamn, varav Westra Enggatan är en av dessa. I boken kan vi läsa att den fick sitt namn 1884, men omdöptes redan 1901 till enbart Änggatan. Just Änggatan hade funnits öster om Drottninggatan ända från 1823. Westra Enggatan gick alltså från Drottninggatan ner mot Södra station och all bebyggelse som syns på vykortet är nu ett minne blott.

Vägen framför de båda hörnhusen hette förr Västra Gatan fram till 1975 då också den bytte namn, till Östra Bangatan. Parkområdet kring Södra Station (skymtar i bildens förgrund) kallades för Södra Järnvägsparken på många vykort, men det officiella namnet var egentligen Eugenparken, vilket den heter än i dag.

Gångna tiders arkitekter hade ett synnerligen sympatiskt drag i och med att de försåg många hörnhus med ståtliga tornbyggnader i en rad olika utförande, som bildens bägge frontbyggnader ger ett talande exempel på. Visst saknar vi denna typ av arkitektur, men med funktionalismens intåg på 30-talet skulle all onödig prakt och prål uteslutas. Detta har sedan dess präglat stadsbebyggelsen, det ska vara rationellt och funktionsdugligt, inga dyrbarheter.

I den högra byggnaden fanns Henrikssons Tekniska Fabrik sedan slutet av 1800-talet, där man bland annat producerade tvål, tandkräm och parfym. År 1902 uppgick tillverkningsvärdet till 340 000 kronor och fabriken sysselsatte 12 män och 46 kvinnor. Det var en ansenlig rörelse i den kemisk-tekniska branschen och 1901 deltog man med en monter på industriutställningen i Gävle.

Läget mitt emot Södra Station gjorde dessa fastigheter särskilt lämpade för att ta emot resande och i det vänstra hörnhuset etablerades Lilla Hotellet. Sedan Henrikssons Tekniska Fabrik flyttat till Åbylundsgatan i Örnsro på 10-talet kom även huset mitt emot att inrymma en hotellrörelse, Södra Hotellet. På andra sidan Västra Gatan ser man på bilden en kioskbyggnad vilken stod kvar några årtionden innan kioskverksamheten flyttade in i stationshuset.

I bildens nederkant kan man se på stämpeln att det var fotograf Bernhard Hakelier som förevigade vyn från gissningsvis 1900 eller 1901 och förlag Örebro Konstindustri AB hade således köpt rättigheterna för att massproducera vykortet. Detta förlag gav ut vykort från i stort sett hela Mellansverige, alltså inte bara Örebro. Detta korts aktualitet blev således inte särskilt långvarig, eftersom Westra Enggatan försvann från stadskartan redan 1901.