Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

 


UTSIKT FRÅN OLAUS PETRI KYRKTORN (införd 03-02-10)

tavling1.jpg (28563 bytes)

En vy tagen från Olaus Petri kyrktorn år 1911. Kyrkan invigdes inte förrän året efter, men tornet var tydligen redan byggt, så att fotografen ändå kunde fånga denna storslagna utsikt.

 

I  slutet av förra året firade Olaus Petrikyrkan 90 år och dess torn blev ett speciellt blickfång i den norra stadsdelen. Men dåtidens fotografer var tydligen ivriga att få fina utsiktsbilder, för redan året innan, 1911, hade någon förfärdigat denna vy. Utsikten visar närmast Slottsgatan och följer man denna längst upp i bild så ser man den enda byggnaden som fortfarande finns kvar, (fattas bara annat) nämligen slottet. I övrigt har allt försvunnit nästan skrämmande fort och det mesta ersattes med nya byggnader under 1960- och 70-talen.

GATHÖRNET närmast i bild består av nämnda Slottsgatan och Strömersgatan. Hur den förstnämnda gatan fått sitt namn talar bilden sitt tydliga språk, men varifrån kommer namnet på den senare gatan, kanske ni undrar? Johan Strömer var kyrkoherde i Örebro och levde mellan 1666 och 1739. Denna befattning hade han som belöning erhållit vid ett kyrkomöte i Västerås då ordföranden för mötet plötsligt insjuknade och ingen av de äldre prästerna oförberedda tordes överta sysslorna. Johan hade endast varit präst i ett år, men detta till trots tog han på sig det tunga ansvaret att leda kyrkomötet och dessutom med stor framgång.

Detta kom till Karl XII:s kännedom och lät honom alltså bli kyrkoherde för Nikolaikyrkan, som var Örebros enda kyrka på den tiden. Johan Strömers son Mårten blev en framstående vetenskapsman och var också ledamot i denna akademi och dennes barndomshem låg vid nuvarande Strömersgatan.

TILL HÖGER hitom slottet ser vi en fabriksbyggnad med en hög skorsten; detta var Örebros gamla gasverk som hade uppförts här 1860 och den 24 januari året efter kunde premiären ske med gaslyktor på stadens gator. I slutet av 1906 inträffade en svår gasexplosion och delen mot Slottsgatan stod i full låga, men brandkåren var snabbt på plats och kunde rädda större delen av byggnaden. År 1914 flyttade gasverket till Österängen för att helt läggas ner på 70-talet.

MITTEMOT gamla gasverket på Slottsgatan 16, låg Örebro Snickerifabrik som grundats 1876. Industrier förr krävde mycket uppeldning och bränsle till sina maskiner, en hantering som ofta var eldfängd. Därför råkade var och varannan fabrik ut för minst en eldsvåda under sin verksamhetsbana. Så också Örebro Snickerifabrik som blev drabbat två gånger i början av 1900-talet. Rörelsen fanns kvar till 1950-talet och här byggdes senare Hotell Grev Rosen och Filadelfiakyrkan.

OMRÅDET MELLAN Södra Grev Rosengatan och Järnvägsgatan låg i mitten av 1800-talet öde efter en stadsbrand 1843 och därför kom denna fria markyta väl till pass vid anläggandet av annat än bostäder, som de ovan nämnda industrierna. Där skattehuset nu ligger, byggdes granne med gasverket, Marsfältets skola 1875 (ej med på bild) och på andra sidan Storgatan bredde järnvägens verkstäder ut sig. Här återfinner vi numera polishuset och busstationen.

LITE LÄNGRE NER på Slottsgatan i korsningen av Järnvägsgatan låg Örebro Förlossningshem och vi ser på kortet den tornbeprydda hörnfastigheten från 1884, som var ett vackert inslag i stadsbilden. Lasarettet saknade förr BB-avdelningar och de som inte ville föda hemma var hänvisade till privata anstalter som denna. På andra sidan Järnvägsgatan kan man se den randiga gaveln till Örebro Kvarn. Efter att Engelbrechtsson & Hallgren avslutat verksamheten vid slottskvarnen överflyttades rörelsen till fastigheten på bilden som då var helt ny.

Alla byggnader närmast på fotot var privata bostäder som numera ersatts med modernare kvarter, och en jämförelsebild tagen från kyrktornet idag skulle visa en häpnadsväckande kontrast.