Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

   


 

MEDELHAVSKÄNNING PÅ SÖDER I ÖREBRO (införd 06-09-18)

En trädgårdsmästare från Sicilien? Nej, men det kan vara
 poliskonstapel Berggren från Söder i Örebro.   

Efter en otrolig sommar med stark medelhavskänsla är nu återigen ”Örebrobilder” tillbaks här på Familjesidan. Om vi ska fortsätta ”medelhavskänslan” så passar väl denna bild in i sammanhanget, eller hur? För vem kan tro att detta är ett Örebromotiv, om man inte såg texten på vykortet?

Fotot skulle mycket väl ha kunnat vara taget på spanska solkusten eller varför inte på Sicilien. Ja, mannens huvudbonad för till och med tankarna mot Turkiet. Men så här exotiskt kunde faktiskt Örebro se ut i början av 1900-talet. 

   Jordgatan är en av få ännu existerande smågator av grändkaraktär i Örebro och går mellan Rudbecksgatan och Bondegatan. Huset på nummer 14 syns en bit in på gården, mellan   nummer 12 och Bondegatan. Detta läge förstärkte den lummiga miljön och håll med om att fönsterluckorna också förstärker den sydeuropeiska atmosfären.

Exotisk prägel
Framför byggnaden, inbäddad bland blomster, sitter en äldre kvinna, och bredvid står en mustasch- och skäggprydd man. Som sagt, så bidrar dennes hatt till bildens exotiska prägel, men kan det verkligen vara en fez han bär på huvudet?
   För att försöka ta reda på vilka personerna på kortet är får vi återigen ta till de gamla beprövade adresskalendrarna. Där ser vi att ägaren till detta flerfamiljshus var en poliskonstapel vid namn Johan Fredrik Berggren och det troliga är väl att han då också har haft något att göra med vykortet.

Viktigt årtal

J. F. Berggren trädde in i poliskåren 1886, ett viktigt årtal i Örebrohistorien och även för polisens historia. Det var året för det stora kanalupproret och förmodligen förstärktes polisstyrkan rejält efter detta våldsamma upplopp. Berggren utnämndes vidare 1903 till Örebros förste detektivkonstapel och avancerade kort därefter till en av stadens fyra polisöverkonstaplar. Konstellationen med en överkonstapel för varje distrikt hade funnits ända sedan poliskårens instiftande 1857.

   Ett annat foto kring sekelskiftet av denne Berggren visar honom i ett stort yvigt skägg, vilket blev som ett speciellt kännetecken för polismannen på Jordgatan. Mannen på vykortet bär förvisso också skägg, men inte på långt när som skägget på personfotot. I början av 1900-talet bör han ha varit runt 35-40 år och även om mannen på bilden ser äldre ut kan det mycket väl vara just denne Berggren. I adresskalendern för 1901 finns också en Frida med detta efternamn på detta adressnummer och av kvinnans ålder att döma ligger det nära till hands att gissa på polisens mor.

En av hyresgästerna 

Vykortets adressat var en dam vid namn Tora Karlsson, med just denna adress, och hon kan ha varit en av hyresgästerna i fastigheten. Men så mycket längre kommer vi inte för närvarande i gåtan Jordgatan 14, trots att den verklige ”Jordgatekännaren” (och förstås Örebrokännaren) Ville Zetterlind tillfrågats. I Sällskapet Gamla Örebros jubileumsbok från 2003 skrev han om sina barndomsminnen från Jordgatan 4, bland stadens likvagnar, stenhuggeri och Frälsningsarméns musikkår.

   I denna artikel har vi ju haft fokus söderöver och Ville är stadens söderkis nummer ett. Under snart 90 år har han inte bott längre norrut i Örebro än Rudbecksgatan och då har ändå flyttlasset gått ett antal gånger. Slå det den som kan.