Ur artikelserien "Örebrobilder" i nerikes allehanda 2001-

 


STORA MOBACKEN REVS PÅ 20-TALET   (införd 01-07-24)

 

ANTON HAHN föddes 1846 i Kumla och blev i unga år anställd vid Köping-Hults järnvägsverkstad i Örebro. I mitten av 1860-talet reste han till Amerika och då han återkom 1867 hade han sin bror Alfred med sig tillbaks. Alfred hade arbetat tre år i amerikanska maskinverkstäder och Anton tog under sin Amerikavistelse anställning i Singers symaskinsfabrik. Vem vet, det hela kanske var noga uträknat, för väl hemma i Örebro ingick bröderna kompanjonskap och startade symaskinstillverkning i Stora Mobacken.

Fotot ovan visar just Stora Mobacken som kallades så innan stadsplanen med gatunamn blev färdig, senare med adress Nygatan 66, nästan i hörnet av Mogatan. Lilla Mobacken, eller Kallingska gården som den ofta hette, låg utefter Mogatan, en gård som utgjorde ett par kåkar och fanns kvar så pass länge som till mitten av 1980-talet. Stora Mobacken bestod av inte mindre än åtta rum plus en lägre förrådslänga, det behövdes stora ytor för symaskinsfabrikationen och driften av maskinerna sköttes enbart av en oxe.  

År 1877 separerade bröderna sin verksamhet då Anton flyttade till Anneberg, Engelbrektsgatan 64. Många av läsarna kommer säkert ihåg det gamla kråkslottet som låg bakom Shellmacken, och som stod kvar till slutet av 1960-talet. Där tillverkade Anton Hahn förutom symaskiner, även jordbruksredskap och utförde cykelreparationer. Till sin hjälp hade han tre arbetare, två borrmaskiner och en svarvmaskin och driften bestod av en liten elmotor på tre hästkrafter. Anton hade många förtroendeuppdrag, medlem av stadsfullmäktige 1882-1920, riksdagsman i andra kammaren 1891-96 och första kammaren 1912-14. Han avled 1929.

Brodern Alfred hade fortsatt sin verkstad vid Stora Mobacken tills han i början av 1880-talet flyttade till Drottninggatan 21, där han sålde symaskiner och cyklar, samt utförde reparationer på dessa. En tredje adress för honom blev Engelbrektsgatan 24, i hörnet av Trädgårdsgatan, en firma som också sysselsatte tre personer. 

Redan på 1920-talet revs Stora Mobacken, närmast på bilden, till förmån för dagens bostadslängor. Villan längst till höger i bild står kvar än idag och var en längre tid i familjen Hagenfeldts ägo. På senare tid ägdes den av familjen Jorman och undertecknad höll på att åka dit för inbrott i villans garage för några år sedan. Bakgrunden var den att jag och ytterligare en person skulle åka och hämta något åt Petter vars far alltså bodde i fastigheten. Av någon anledning kunde han inte följa med själv utan förmanade oss:  ”Garaget är öppet så det är bara att låna det vi behöver och farsan är inte hemma”.

Men det visade sig att han ändå var hemma, för ut for en herre i 60-årsåldern och undrade vad i h-e vi höll på med. Det visade sig senare att det bara var en hårsmån från att han ringt polisen och hade det hela utspelat sig i det skjutgalna USA vet man ju inte vad som hade kunnat hänt. Då kanske man inte hade suttit här vid datorn.