Ur artikelserien "vykortet" i söndag i närke 1999-2000

 


ÖREBRO FRÅN OVAN
   (införd 99-12-19)

När jag skrev min vykortsbok för ett par år sedan valde jag ut tre teman. Den första tredjedelen handlade om udda och kuriösa Örebrovykort från förr. Därefter gjorde jag en stadsvandring och visade kort från huvudstråket Storgatan längst upp på norr ner till Drottninggatans ände. Det tredje området blev miljön utefter Svartån från Karlslund till Skebäck.

Därför passade flygkort inte riktigt in i samanhanget eftersom de visar nästan hela staden samtidigt. Däremot är det just detta som är den stora tjusningen med flygbilder; man kan överblicka väldigt stora arealer i ett svep. Ju äldre de är desto bättre, då finns det större chans att se spännande stadsförändringar.

Det stora flygdecenniet var 1910-talet då det ofta anordnades flyguppvisningar runt om i landet inför stora nyfikna människomassor. Carl Cederström, även kallad "flygbaronen", var i Örebro och uppvisningsflög under den stora Lantbruksutställningen 1911, men hade säkert fult upp med själva flygandet, för mig veterligen finns inget flygfotografi från det tillfället. Faktum är att det först decenniet efter, det vill säga 20-talet, började dyka upp vykort med flygbilder. Fotograf Oskar Bladh har vi att tacka för alla flygmiljöer han fångat runt om i staden under 20-50-talen, varav detta tidiga 20-talskort hör till de mest intressanta.

Det är alltså taget från söder mot norr och i bildens överkant syns slottet. I nederkant ser man bland annat kvarteret där varuhuset Krämaren nu breder ut sig. Till höger ser vi att Rudbecksskolan endast består av teknisborgen från 1901. Skolan skulle ju senare utökas med flera byggnader. Utefter Rudbecksgatan ser man en del gluggar, alltså tomter som ännu inte bebyggts, dessutom flera byggnader som nu är rivna och ersatta av andra. Stortorgets norra sida var sig inte alls lik från det så kallade Stockholmshuset vid Trädgårdsgatan upp till hörnhuset vid Köpmangatan.

Fortsätter man nyss nämnda gata mot slottet råkar man på den gamla kvarnbyggnaden som stod kvar till 1926 innan den revs. Till höger upptill i bildkanten mellan Freds- och Järnvägsgatorna ser man det gamla fältet som kallades Alnängarna i mången tid. Det var en lämplig plats för utställningar, tivoli och cirkusarrangemang. Lantbruksutställningarna 1883 och 1899 var förlagda hit och i många år var Alnängarna samlingsplats och utgångspunkt för förstamajdemonstrationer. Mina egna personliga minnen från Alnängarna härrör från ungdomsfotboll och korpfotboll på stybbplaner under 60- och 70-talen. Numera finns här enbart asfalt eftersom planen tjänstgör som parkering till Regionsjukhuset.

Ja, ett gammalt flygfoto kan uppbringa många personliga minnesglimtar och det är min förhoppning att detta kort kan göra så även för läsaren.