Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

   


 

DE VÄLMÅENDE BRÖDERNA SÖDERLINDH (införd 05-09-04)

Fem av sex bröder Söderlindh är prydsamt mustaschprydda.
Den sjätte, sittande till vänster med käpp, nöjde sig tydligen med yviga polisonger.

När man bläddrar i olika vykortslådor på mässor och marknader bort-i-kring kan man finna de mest märkliga vykortsproduktioner. Eftersom mitt specialintresse är Örebro så höll ovanstående kort på att helt bli förbibläddrat. Men lyckligtvis så fångades blicken av ordet Orebro längst ner, vilket gjorde att kortet fick en närmare granskning. Minns att jag var helt konfunderad; 6 stycken gamla gubbar på ett vykort med fransk text, där både Kungsgatan och Orebro nämndes.  

Texten kan översättas så här: ”Det gamla brödrasällskapet (Ernst, Axel, Herman, Georg, Rudolf, och Carl S-dh) som inte ger upp…  År 1911 367 år gamla. Minne från den 8 augusti 1908, firat i fädernefastigheten på Kungsgatan 19-21 i Örebro (Sverige).

Kunde det möjligtvis röra sig om någon slags sekt eller hemligt brödraskap, som ju staden har och har haft en del genom årens lopp. Men ett annat påträffat vykort skulle ge ytterligare fingervisning, också det med fransk text och från Kungsgatan 19-21, men med brödernas föräldrar avbildade.

Den minnesgode kommer säkert ihåg att det kortet avbildades här i Örebrobilder för några år sedan och handlade då mest om männens fader, Eric Söderlindh, en av 1800-talets mest betydelsefulla örebroare. Han föddes dock i Kumla socken år 1800, men skulle göra en snabb och framgångsrik köpmannakarriär inom frö- och spannmålshandeln i Örebro och övertog 1833 von Akenska huset vid Stortorget. 

Denna byggnad ödelades tyvärr vid stadsbranden 1854 och Söderlindh fick därefter anvisad tomtmark vid hörnet Nygatan-Kungsgatan och byggde den stora gården som fortfarande finns kvar. Längs porten på Kungsgatan kan man se texten ”Söderlindska gården” och några av gårdens nuvarande hyresgäster är Röda Korsets butiksförsäljning, Nettoköp och Häggströms glasmästeri. 

Som en av ortens honoratiores fick Eric 1835 äran att delta vid Carl XIV Johan (den förste Bernadotten) och drottning Desiderias besök i Örebro. Eftersom drottningen endast var fransktalande sprang hon direkt fram till Eric Söderlindh och utropade ”Etes-vous francais, monsieur?”, medan Eric stod där som ett frågetecken. Han hade inga som helst kopplingar till Frankrike, men senare skulle den äldste sonen Carl komma att delta i det fransk-tyska kriget 1870 och blev då bekant med flera franska officerare som var krigsfångar i Tyskland.

Efter krigets slut bosatte han sig i Frankrike och träffade där sin blivande fru. Även brodern Axel bodde i landet en längre period, också han med en fransyska, men bosatte sig senare i Örebro. Ovanstående fakta kan motivera valet av fransk text då de 1911 bestämde sig för att framställa ett vykort över sig själva. Men det verkar som om fotot togs tre år tidigare och då utan syskonskarans tre systrar som ju också ingick i familjen.

De äldsta bröderna fick som sig bör sitta främst på fotot och ”juniorerna” stod längst bak. Äldst år 1908 var 67-årige Carl längst ner till höger och yngst var 50-årige Ernst längst upp till vänster. Med stor sannolikhet var det hans 50-årsfirande som föranledde släktträffen den där augustidagen 1908.

Det är intressant att skåda herrmodet vid denna tid och är det bara jag som tycker att folk såg äldre ut förr i tiden? Ända sedan senare delen av 1800-talet var det mustasch som gällde och tidningarna var fulla med annonser om mustaschvax och hur man kunde få en vackert tvinnad ansiktsprydnad. Följaktligen ser vi mustascher på mansfolket från de flesta tidigare fotografierna från slutet av 1800- och början av 1900-talet.

På bilden är det som synes fem av sex bröder som är mustaschprydda. Den sjätte, han med käppen, nöjde sig tydligen med yviga polisonger, något som var mer populärt vid mitten av 1800-talet. För att inte tala om 1970-talet, men det är ett senare kapitel…