Ur artikelserien "Förr och nu - LÄnet runt" i läns-posten 2011-

   


UTSIKT MOT SÖDER FRÅN OP-KYRKAN införd (13-07-25)


Innan kyrkan invigdes i december 1912 hade redan fotografen förevigat utsikten.


     Andra byggnader reser sig nu i kvarteren söder om Olaus Petrikyrkan.

Ända sedan i maj har vi kunnat se flygbilder här i Förr och Nu. Vi har haft en mängd av Lennart Karlssons bilder att välja bland, men nu verkar det vara svårt att hitta rätt jämförelsekort.

Däremot fortsätter vi på temat fågelperspektiv och visar en vy tagen från Olaus Petri kyrktorn. Kyrkan stod helt färdig för invigning i december 1912 och firade alltså 100-årsjubileum för drygt ett halvår sedan.

I den vevan var också Länsposten uppe i tornet och plåtade en vy tagen mot norr. Vaktmästare Erik Backman har återigen varit Länsposten behjälplig med att ta sig de 235 trappstegen upp i tornet. Denna gång har kameran riktats söderut, eller sydost för att vara mer exakt.

Det är fascinerande att se hur mycket som är rivet. Praktiskt taget allt fick lämna plats för nya byggnader på 1960- och 70-talen. Slottet längst upp till höger är i stort sett det enda som finns idag.

Gathörnet närmast i bild består av Slottsgatan och Strömersgatan. Johan Strömer var kyrkoherde i Nikolaikyrkan Örebro och levde mellan 1666 och 1739.

Till höger ses en fabriksbyggnad med en hög skorsten och detta var Örebros gamla gasverk som hade uppförts här på Slottsgatan år 1860. Den 24 januari året efter kunde premiären ske med gaslyktor på stadens gator. I slutet av 1906 inträffade en svår gasexplosion, men brandkåren var snabbt på plats och kunde rädda större delen av byggnaden. År 1914 flyttade gasverket till Österängen för att helt läggas ner på 70-talet.

Mittemot gamla gasverket låg Örebro Snickerifabrik som grundats 1876. Industrier förr krävde mycket uppeldning och bränsle till sina maskiner, en hantering som ofta var eldfängd. Därför råkade var och varannan fabrik ut för eldsvådor. Så också Örebro Snickerifabrik som blev drabbat två gånger i början av 1900-talet. Rörelsen fanns kvar till 1950-talet och här byggdes senare Hotell Grev Rosen och Filadelfiakyrkan.

Längre ner på Slottsgatan i korsningen av Järnvägsgatan låg Örebro Förlossningshem och vi ser på kortet den tornbeprydda hörnfastigheten från 1884, som var ett vackert inslag i stadsbilden. Lasarettet saknade förr BB-avdelningar och de som inte ville föda hemma var hänvisade till privata anstalter som denna.

På andra sidan Järnvägsgatan kan man se den randiga gaveln till Örebro Kvarn. Efter att Engelbrechtsson & Hallgren avslutat verksamheten vid slottskvarnen överflyttades rörelsen till fastigheten på bilden som då var helt ny.