Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

   


 

FRÖKEN EBBAS HANDEL MED VYKORT BLOMSTRADE (införd 07-02-10)

Vykortsförsäljerskan Ebba Tornberg på sin veranda bland blommor och blad.

Kvarteret Steglitsen strax ovanför Oskarstorget, med villan till höger.

I österkvarteret Steglitsen, som omgärdas av Sturegatan, Engelbrektsgatan och Oskarstorget fanns det i början av 1900-talet ingenting bebyggt. Här utbredde sig stora åkrar som tillhörde grosshandlare Adolf Edstam, ägaren av Norensberg gårds domäner nere i Skebäck. Ett av de första husen som började byggas vid det nyanlagda Oskarstorget 1907-1908 var en pittoresk trävilla, som dock redan i slutet av 1930-talet skulle ersättas av den funkisbebyggelse vi kan se idag.

Till den pittoreska villan fanns en stor tomt, som sträckte sig ända till Sturegatan och här flyttade så Ebba Tornberg in. Det är henne vi kan se på vykortet här intill, sittandes på sin balkong inbäddad bland blommor och blad.

    Fröken Ebba Tornberg var en välkänd affärskvinna i början av 1900-talet och hennes pappershandel Tornberg & kompani blev ett begrepp. Rörelsen bestod då av två butiker; en på Engelbrektsgatan 8 och en med adress Drottninggatan 21.

    En starkt bidragande orsak till hennes blomstrande handel var den stora vykortsexplosion som skulle inträffa i början av seklet. Att samla och skicka vykort blev en av historiens största modehysterier, där Ebba var med från början, säkert med gnuggande händer. På flera av vykorten från denna tid kan man också se tilltrycket ”Förlag Tornberg & Komp. foto Ella L.” vilket visar att man också fotade sina egna vykort.

    Denna Ella L. var alltså Ebbas  kompanjon, Ella Lövegren, och fr.o.m. 1906 flyttar de bägge fröknarna sin framgångsrika affärsrörelse till Stortorget 5.

Men man sålde inte enbart tusentalstals med vykort. Nej, de ständiga förstasidesannonserna i adresskalendern vittnar om en mångsidig saluförsel;

”Ensamförsäljare af dammsugaren Aspirator”, ”Fotografiskt magasin”, ”Ombud för Malmsjö Pianofabrikat” m.m. Det var säkert en väldigt spännande affär att besöka vid denna tid.

    Antagligen var de strålande affärerna en förutsättning för inköpet av den nya villan vid Oskarstorget och förmodligen arbetade de bägge fröknarna upp en ansenlig förmögenhet som inte kunde föras vidare till någon nästa generation.

   I brist på egna barn så ”adopterade” Ebba Sven Jerring. Många höjer säkert på ögonbrynen över nyss lästa mening, för någon riktig adoption var det ju förstås inte.

För den yngre läsekretsen som kanske inte känner till Farbror Sven så kommer här en närmare beskrivning. Han var nämligen landets förste mediakändis och eftersom det förr bara fanns radio så blev genomslagskraften enorm. Han var en oerhört populär hallåman och sportreporter i radions barndom på 1920-talet och hans program ”Barnens brevlåda” slog radiorekord när det lades ner 1972. Han var en föregångare till Lennart Hyland och Ingvar Oldsberg, ja, hans kändisstatus kanske till och med var ännu högre.

Men var fanns då sammanlänkningen med Ebba Tornberg? Det förhöll sig så att Ebba gjorde egna karameller som hon sålde i butiken och sådana karameller skickades också till Sven i radiohuset. Det blev sedan en liten gimmick från hans sida att avsluta varje ”Barnens brevlåda” med orden: ”Till sist så ska vi tacka tant Ebba i Örebro för alla goda karameller”. Ungefär som Pekka Langer på sin tid som önskade ”Suss gott på Hinsan” i slutet av sina program.

    Sven Jerring hälsade ofta på tant Ebba i Örebro och passade samtidigt på att gå några tennismatcher i Sportpalatset på Nygatan.

    Intresserade sparringpartners var inte svåra att finna, varav guldsmeden Erik Mobacken var en. När så Sven Jerring skulle gifta sig med sin fröken Milde fick det blivande brudparet en väldigt fin matservis i lysningspresent av Ebba Tornberg.

Vid sin bortgång donerade hon bland mycket annat fastigheten vid Oskarstorget till sin stora radioidol, men han hade inte mage att ta emot allt.

   Hur som helst så kom villan i någon annan persons ägo, den revs strax efter och den attraktiva tomtmarken manade fram ett mer lönsamt och modernt bostadsbygge istället. Således blev tant Ebbas villa blott cirka 30 år.