Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

   


 

UTSIKT MOT ÖSTER (införd 04-09-13)

 Fotografen fanns i Tekniska skolan (Rudbecksskolan) och riktade kameran österut, kring år 1903.
(För förstoring; klicka på bilden)

De mest fascinerande Örebrobilderna är enligt min mening de som ger prov på hur staden har utvecklats genom åren. Den här Örebrobilden är ett praktexempel på detta, en vy som har förevigats kring1903 från Tekniska skolan (invigd 1901) och vi skymtar ett av tornen närmast i bild. När det gäller byggnadsbeståndet i övrigt kan man känna igen den pampiga Lundmarkska trävillan till vänster på fotot som fortfarande finns kvar på Manillagatan och en viktig betingelse för att kunna identifiera bilden.

   Det är ingen vanlig liten röd stuga med vita knutar, även om färgerna stämmer. Nej, denna visar upp en rik snickarglädje och är ett exempel på en av alla dessa storslagna s.k. grosshandlarevillor som dök upp i början av det nya seklet när industrialismen på allvar hade slagit rot i Örebro. Byggnadsåret 1902 är inristat på de norra och södra fasaderna, en unik träskapelse som väl tål att beskådas och som numera innehåller fyra lägenheter.

Bostadsbrist
Andra kanske också såg Adolf Källströms fina villa skymta på Nygatan, byggd i engelsk stil 1879, också den en unik fastighet som jag för övrigt visade i artikeln ”Ett flygfoto berättar” för några år sedan.

   Därutöver finns inga byggnader kvar i dagens Örebro, men vi kan väl ändå göra ett svep och förtälja något om dem som fanns. Precis som på Väster dök det här från mitten av 1800-talet upp en mängd mindre stugor där framförallt inflyttad befolkning stod som byggare. Detta var ett utslag av bostadsbristen inne i de centralare delarna, vilket alltså medförde detta gyttriga och oreglerade byggnadsbestånd som vi ser tydliga bevis för på bilden.

   Till vänster där vägen svänger fanns ett par kåkar mitt i nuvarande kvarteret Räven, som omges av Trädgårdsgatan, Nygatan, Manillagatan och Rudbecksgatan. Arbetskarlen Erik Lindqvist kom från Fellingsbro och slog sig här ner som nygift 1855 tillsammans med hustru och 12-årig dotter. Han döpte sin gård för Eriksdahl och här fanns fler lägenheter som beboddes av Lindqvists släktingar. Fastigheterna delades senare upp i Östra och Västra Eriksdahl, vilka stod kvar till mitten av 1920-talet respektive 1930-talet.

"Trefna stuga"
Ungefär mitt i bilden ser vi en mörkare mindre stuga hitom ett ljusfärgat lite större hus. Gustaf Ramberg beviljades 1874 tillstånd att här uppföra detta trähus på jordäga nummer 776 eller Rudbecksgatan 43 som adressen senare skulle bli. Denne Ramberg var bodkarl till handlaren Sahlqvist på Kungsgatan och var vittne till den stora stadsbranden 1854.

   Bernard Forsell skrev bl.a. i sitt bokverk 1912: ”Sedan Ramberg varit med och hjälpt till med bärgningen af sin husbondes varulager, som kördes ut på Bygärdet, måste han ligga ute och hålla vakt däröfver oafbrutet i fyra dygn, och på samma ställe, där han tjugu år därefter fick tillfälle att uppföra sin nuvarande lilla, trefna stuga.” 

Den lilla ”trefna” stugan fick dock bara uppleva c:a 60 år då dagens funkishus i fyra våningar såg dagens ljus, som senare skulle komma att ingå i bostadsrättsföreningen Räven. Tomten intill ägdes också den av Ramberg och här uppförde han 1899 en reveterad träbyggnad med uthus och tvättstuga (tänk att detta ord lever kvar än idag). När staden lade ner fjärrvärmerör i Rudbecksgatan var denna fastighet för liten för att anslutas och fick som första byggnad istället erbjudandet om uppvärmning av gas. Det revs 1979 för nybebyggelsen i kvarteret.

Vattenpump
Till höger i bild syns en reslig ljus byggnad som gick under benämningen Nystad och som försvann 1948 då man planerade för Tekniska skolans nya aula och elevhem. Även övriga byggnader som låg i området mellan nuvarande Trädgårdsgatan, Borgmästaregatan och Rudbecksgatan revs. Längre bort syns fler lantliga ”stugbyar” som de kring Mobacken och i kvarteret Grävlingen vid Engelbrektsgatans slut. Tittar man noga går det även att skåda gårdarna i Sörby.

   Bildens bondska atmosfär accentueras ytterligare av damen i förgrunden (snett höger om tornspetsen) som står vid en pump och fyller på vatten i sitt spann, mitt på den plats vid hörnet av Rudbecksgatan och Trädgårdsgatan där det numera färdas X antal bilar dagligen. I nästa artikel ska jag redogöra lite mer för det annorlunda och försvunna vägnätet som syns på bilden.