Ur artikelserien "Förr och nu - LÄnet runt" i läns-posten 2011-

   


UTSIKT MOT CV OCH EPIDEMISJUKHUSET   införd (13-08-08)

Utsikten dominerades av Sofiaparken och epidemisjukhuset.

 



Parken finns kvar, men husen på bägge sidorna är av nyare datum.

Denna gång har kameran riktats österut från Olaus Petris kyrktorn. Längst bort kan skönjas många av den tidens stora arbetsplatser som Länslasarettet, Örebro Pappersbruk och Centrala Verkstäderna, varav den sistnämnda syns tydligast med sitt vattentorn bland bolmande skorstenar.

På området där Polishuset och Rättscentrum nu finns låg Köping-Hultbolagets verkstäder. Dessa köptes sedan upp av Statens Järnvägar, men kort därefter 1901 kunde man inviga nya lokaler vid Alnängarna, Centrala Verkstäderna, som då låg långt utanför centrum.

Verkligheten kommer ikapp och numera ligger CV-området egentligen ganska centralt. Här finns både andra företag och föreningar i byggnaderna. Verkstäderna ligger på mark som är attraktiv både för bostadsbyggande och för universitetssjukhuset. Frågan är om CV finns kvar på denna plats om tio år?

Närmast ser vi den originella kyrkparken eller Sofiaparken som den egentligen hette, med sin höga granskog, vilket måste ha gjort området väldigt mörkt, skuggigt och kallt. Men då byggde man inte parkerna för rekreation och lekplats, det var främst för att det skulle se ståtligt ut framför den lika fullt ståtliga kyrkan. Av dessa granar finns dock bara två kvar och de andra är utbytta mot vanligare parkträd. Utbytta är även husen runt omkring parken, på Norra och Södra Sofiagatan som de hette förr. Till höger återfinns idag äldreboendet Sofiagården.

Rakt fram ser vi en byggnad som uppfördes som epidemisjukhus 1903. Numera ägs byggnaderna av Länsgården Fastigheter som har sitt kontor i huvudbyggnaden. I övriga fastigheter återfinns bland annat traumamottagningen, Folktandvården Sofia, kontorshotell och konferenslokaler. På Honululugatan har man också byggt bostäder.

Gatan har fått sitt namn efter ett av de två barnrikehus som växte upp här på 1920-talet. Honululu och Sing Sing kallades de och låg i hörnet av Skolgatan och Södra Grev Rosengatan. Många av de anställda vid CV bereddes lägenheter i dessa hyreskaserner.

De som istället ville satsa på hus kunde göra det i några av de egnahemsområden som växte upp, som Rynninge och Hagaby. Invånarna i det sistnämnda villaområdet hade så väl förspänt att de kunde åka tåg till och från arbetet. Rynninge skymtar till vänster i bild.