Ur artikelserien "Örebrobilder" i nerikes allehanda 2001-

 


ÖREBROUTSTÄLLNINGEN 1911   (införd 01-09-21)

 

Sommaren 1911 hölls det en stor industri- och hantverksutställning på Karolinska skolgården, i Örebro. Samtidigt hölls en lantbruksutställningen vid nuvarande Södermalmsplan. Det slogs svenskt rekord för landsorten i utställningssammanhang, när man efter sista dagen kunde redovisa c:a 70 000 besökare.

Att ha ett evenemang mitt inne i staden är ofta ett vinnande koncept, se bara på Slottsfestivalen för några år sedan. Det innebär ju också ett uppsving för kommersen i centrum, vilket naturligtvis också 1911 års näringsidkare kunde dra nytta av, såväl inom hotell-, drosk- och restaurangbranschen.  

På vykortet ser man stora entrén till utställningområdet och inklämd mellan skolans byggnader upptäcker iakttagaren en stor villa som ju inte finns där idag. Villan var utställd av föreningen Egna Hem med huvudkontor i Motala och man ämnade på så sätt göra reklam för sin landsomfattande rörelse.  F.V. Johansson hade 1887 så smått startat denna sammanslutning i Godegård alldeles utanför länsgränsen och efter några tunga år i början  kom den under 1900-talet att blomstra och hade 1911 hela 162 filialer runt om i riket. Många villaområden växte upp under 1900-talets första decennier, vi har i Örebro exempel som Hjärsta, Hagaby, Rynninge och Sörby, så det var verkligen något som verkligen låg i tiden.

Under utställningens gång var det så finurligt att besökarna kunde teckna sig för en lott á 2 kronor, där priset utgjordes av den fina villan plus tomt i Rynninge. Byggnaden var värderad till 6 000 kr. och i priset ingick även det befintliga möblemanget för 2 000 kr. och så då tomten värd 3 000. Villan kan faktiskt, dock i något omgjort skick, beskådas än idag, där den står på Kronovägen 15 i Rynninge.

Färgen på modet sedan mitten av 1800-talet var ju den svenskaste av alla, faluröd med vita knutar, och naturligtvis ståtade utställningsvillan 1911 i samma färger och på taket lyste brungula tegelpannor. I ett av rummen kunde besökaren vara med om en sensationell nyhet vilket beskrevs; ”flyttbara rullgardiner som kan användas som jalusier”. Det som var föregångare till dagens persienner hade uppfunnits av en herre från Mullhyttan och i en annons i Nerikestidningen den 26 juni kunde man läsa: ”Patentet å Rullgardinsregleraren som finnes uppsatt å egnahems-villan å Slöjd- och Industriutställningen i Örebro är till salu. Bearbetningsmaskiner för tillverkning av ovannämnda Reglerare säljes även till enastående billigt pris. Passa detta enastående tillfälle att för ringa kapital erövra ett patent, som kan skaffa ägaren tillfälle till stor inkomst. Uppgörelse med A. Walder, Mullhyttemo.”

Det skulle vara intressant att veta vem som gjorde ”klippet”, för regleraren hade kommit för att stanna på bekostnad av fönstermarkisen.

Det förevisades industrimaskiner och hemslöjd i en mängd montrar och detta var i en brytningstid då det förstnämnda helt skulle slå ut hantverket. Detta kan slutligen accentueras av den 63-årige smeden Viktor Eklind som förevisade nubbtillverkning: ”De´ går tebaks me´ all hemslöjd, och värst ä de´ me´ fruntimra nu, särskilt de yngre, för di vill inte bry sig om varken vävstol eller spinnrock”.

Så kunde det vara redan 1911.