Ur artikelserien "vykortet" i söndag i närke 1999-2000

 


VACKRASTE VYN 1905   (införd 99-11-21)

 

Att skicka vykort var ett populärt nöje när detta sekel var ungt. Bara åren 1903-04 förmedlade postverket omkring 50 miljoner vykort årligen. Tänk om man haft dylika inkomster idag, då kanske fler postanställda hade fått behålla sina jobb.

De första åren var avsändaren tvingad att skriva sitt meddelande på bildsidan eftersom baksidan helt och hållet var avsedd för adressen. Därför ser många gamla kort ut som detta vykort, beprydda med en charmig skrivstil. Som vykortssamlare tycker jag att det är ett plus om ett objekt är frankerat och skrivet, men det finns dock andra som hellre väljer obegagnade exemplar.

Kortmeddelandena var förstås oftast lite ytliga och allmäna, men då och då visar de prov på tidstypiska levnadsförhållanden. Och att läsa gammalsvenska och gammalstavning har ofta sin tjusning. På detta kort kan man uttyda:

"Nu tror väl Fröken att jag afsomnat som aldrig sänder en rad af meddelande härifrån. fick just se en nyhet i vyer som jag tror Fr. tycka om och sänder samtidigt. Hoppas Fr. är kry? Här är allt godt och väl, kan hälsa från J-n, han mår väl. Kommer Fr. ihåg f.å. denna tiden då gästa Fr. ju Örebro? Hälsn! Tillgifna Frideborg."

Många av korten vittnar om att vykortssamlandet var utbrett och av ovanstående text kan vi utröna att Frideborg hittat en kortnyhet till sin väninna. Denna nyhet bestod i att kortet visade fler motiv, ett så kallat panoramakort.

Fotot är taget på en plats som man kanske skulle kunna kalla det verkliga Örebro. En attraktiv punkt än idag som dessutom utökats med Centralpalatset istället för det rivna gamla Kronobränneriet (till vänster om slottet). Kronobränneriet byggdes 1777 och blev sedemera kronomagasin. Under riksdagen 1810, då Jean Baptiste Bernadotte valdes till Sveriges kung, behövdes större lokaler för den i stora mängder tillresande adeln och riddarskapet. Även 1812 hölls en större riksdag och efter en förmodligen omfattande upprustning kom det gamla magasinet alldeles bredvid slottet väl till pass vid båda tillfällena.

År 1835 flyttade Livregementets husarer in i övervåningen och bottenplanet beboddes av deras fyrbenta vänner (stall). Fastigheten revs 1912 och fick lämna plats åt Centralparken som anlades framför det tjusiga och pampiga Centralpalatset. Faktum är att även Örebro teater var nära att rivas på 1930-talet då det på fullt allvar planerades att uppföra en hög hotellbyggnad på denna tomt. Det var en känslig miljö i Örebros centrum och därför gick också diskussionerna varma om vad som skulle komma efter det gamla EPA-huest strax intill på 80-talet.

Fotografiet visar förutom slottet, kronobränneriet, teatern också det 1892 uppförda Sparbankshuset. Dessutom Storbron, bron som är en efterföljare till gångna tiders olika broar längs åsen av ör (grovt grus) över ån.