Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

 


OKÄNT VYKORT FÅR NY ÄGARE (Införd 01-12-17)

 

Att inneha vissa kunskaper i stadens historiska bebyggelse kan medföra fördelar ibland. Som när jag på en mässa nyligen hittade detta anonyma och privattagna vykort hos en handlare. Det finns varken någon tryckt eller skriven text som förtäljer att det är en Örebrobild, inte heller någon frimärksstämpel från staden.

Säljaren som var från Värmland kände tydligen inte igen vyn och hade därför prismärkt kortet väldigt humant, för vilket man naturligtvis tackar, i normala fall får man räkna med åtskilligt mer för ett liknande objekt. Det var förresten förståeligt att han inte var bekant med denna del av staden, inga tydliga kändare byggnader förekommer i stil med slottet, Nikolaikyrkan, Centralpalatset eller teatern.

Men bakom buskaget skymtar Teknisborgen, en omisskännlig byggnad som gjorde att jag omgående löste gåtan. Svagt i blyerts står också handskrivet: ”d. 19/2 1917  Middag hos Nils Aschan” vilket gav mig ytterligare en indikation på att det rörde sig om Örebro. Nils Aschan är nämligen författare till boken ”Örebro-minnen från seklets första lustrer” som gavs ut 1945 och tydligen är det utsikten från hans bostad som motivet föreställer.

Vem eller vilka (och varför) som åt mat hos herr Aschan ger kortet ingen upplysning om, men klart är att man befann sig i hörnhuset Drottninggatan-Rudbecksgatan, med utsikt mot Våghustorget.

I huset till vänster i bild, där Åhlénsvaruhuset numera breder ut sig, öppnades 1862 ett lånebibliotek kallat Örebro stads boksamling, vilket innefattade 300 band och var en föregångare till Örebro stadsbibliotek.

Byggare av fastigheten och tillika dess ägare var A F Hedin, vilken också blev bibliotekets förste föreståndare. Denne man var förutom intresserad av det tryckta ordet även fascinerad av bildkonsten och i trädgården uppförde han en fotografiateljé, där förresten Kafé National senare kom att inhysas i början av 1900-talet.

Till höger om Hedins hus hade det stått ännu en byggnad, som i samband med rätning och breddning av Rudbecksgatan österut revs kring sekelskiftet. Följer man Rudbecksgatan kan man med ett förstoringsglas se den s.k. Trappska jorden breda ut sig, där senare Eyravallen och Vinterstadion skulle uppföras. I fonden skymtar villorna längs med Restalundsvägen.

Närmast till höger en av de många fastigheter som fick grävskopan i sig under den stora södersaneringen och här reser sig numera varuhuset Krämaren, invigt 1963.

Visst är det en udda och lite ovanlig vinkel av Örebro och vykortsfyndens tid är tydligen inte förbi.