Bilder och resultat

Långritt runt Liks Dammen den 2 oktober 2010


Stefan Bleckert skickade en inbjudan till långritt att lägga ut på hemsidan. Vera och jag anmälde oss direkt. Jag pratade med Stefan dagarna innan och frågade om vår hund Helge kunde följa med. Stefan sa att det kanske inte var lämpligt att ha löshund med sig och att rida med kopplad hund inte var möjligt. Vera och jag brukar vara ute med hästarna i skog och mark och det brukar inte vara några problem, Helge brukar gå framför eller bakom hästen om det är trångt. Hur som helst fick Helge stanna hos sin syrra och hennes matte. Det skulle visa sig att Stefan visste vad han pratade om.


Foto: Niklas Angelöf


Tidigt på lördagsmorgonen rullade vi fram transporten och Kalibra och Silje hoppade som vanligt glatt in i den. Efter en och en halv timmas körning anlände vi först av alla till mötesplatsen vid Liks dammens norra ände. Strax efter klockan 10 rullade den sista transporten in och 7 hästar sadlades. Vi blev fyra nordisar, två kallblodstravare och en quarter-/fullblodkorsning. Väderleksrapporten hade lovat grått väder och eventuell lite regn. Vi hoppades ändå att den strålande höstsolen skulle följa med oss på färden.


Foto: Niklas Angelöf


Stefan berättade i stora drag om hur dagen skulle se ut. Vi skulle rida totalt ca 4 timmar, passera tre berg, ha två långa raster och några kortare, rida mycket i skog och på mjukt underlag och så gott som ingenting på grusväg. Det lät fantastiskt. Stefan förmanade oss att alltid gå rakt uppför eller nerför branterna. Om hästen halkar när man går på skrå så kan det gå riktigt illa. Vi tycker nog att vi är ganska duktiga på att gå i skogen och att vi skulle vara väl förberedda, men icke. Vi har nog båda tänjt på våra gränser. Vi började med att gå rakt ut i bushen, (en machete hade inte suttit i vägen) och sen vidare rakt upp i himlen. Nej, så farligt var det kanske inte, men hästarna fick jobba ordentligt för att ta sig upp för det första berget. Väl uppe på toppen väntade en fantastisk utsikt över sjön och vi lät hästarna pusta en stund.


Foto: Stefan Bleckert


Sen gick färden vidare genom urskog, hyggen, ängar och åkrar tills vi närmade oss platsen för lunchrasten, Långholmen.


Foto: Stefan Bleckert


Längst ute på udden tände vi en eld och grillade korv eller stekte den medhavda maten.


Foto: Niklas Angelöf


Hästarna fick en efterlängtad paus med både hö och vatten.Foto: Stefan Bleckert


Efter en timma sadlade vi hästarna igen och skrittade vidare längs gräsbevuxna vägar innan vi svängde av ut över ängar och genom urskogar.


Foto: Niklas AngelöfFoto: Niklas Angelöf


Efter en klättring upp till toppen av ett tallbeklätt berg satt vi av och lät hästarna pusta ut.


Foto: Stefan Bleckert


Kalibra flyttade sig inte en centimeter under hela pausen.


Foto: Niklas Angelöf


I utsikten över sjön fick vi en mäktig naturupplevelse. Vi räknade in hela sex havsörnar varav en så när landade i tallen vi pausat vid.


Foto: Niklas AngelöfFoto: Stefan Bleckert


Efter pausen följde en lika tuff klättring nedför genom urskog innan vi kom fram till vår fikaplats, badplatsen ”Kohagen”. Här började också ryttarna känna att det var skönt att sitta av och lägga sig i höstlöven för att vila och njuta av den nedgående höstsolen.


Foto: Niklas Angelöf


Lagom som vi skymtade Öster Malma i fjärran längs grusvägen vek vi av över ängar och genom skogar igen.


Foto: Niklas Angelöf


Vi passerade Torpesta Kvarn som enligt Stefan var med i Alla vi barn i Bullerbyn.


Foto: Niklas Angelöf


Några kilometer senare, i södra ändan av Liks Dammen, kom vi hem till Stefan och Yvonne där fina rasthagar väntade hästarna och en underbar middag väntade ryttarna.


Foto: Stefan Bleckert


Tack Stefan och Yvonne för en underbar dag med fantastisk ridning och enastående naturupplevelser!