Om oss

Styrelsen

    Här hittar du kontaktuppgifter till     Föreningen Nordsvenska Hästen     Sörmlands styrelse.

Arbetsgrupper

    Här finns kontaktuppgifter till
    arbetsgrupperna för plöjning,
    skogskörning, bruksridning
    och brukskörning

Tidningen draget

    Kontaktuppgifter till föreningens     tidning Draget

Hemsidan

    RedaktörnValid XHTML 1.0 Transitional

Niklas Angelöf

Lövlund
635 17 Näshulta

0703-28 19 65

Epost: info@hastkraft.st


Hemsida: www.hastkraft.st


Presentation:

Jag heter Niklas Angelöf, född 1964 och uppvuxen i Näshulta utanför Eskilstuna. Som vuxen tog olika arbeten och utbildningar mig till Malmö, Luleå, Växjö och Stockholm. Som tur var tog kärleken mig tillbaka till Näshulta.

Även om jag aldrig haft en häst så har pappas berättelser om farfar (hästskötare, hovslagare och mekaniker på Hanebergs Säteri) gjort att jag närt en dröm om att någon gång ha en egen arbetshäst.

Drömmen förstärktes när jag flyttade ihop med Veronica. Hon hade sedan många år två svenska varmblod, Ideal Odds (Odden) och Lib som jag fick lära mig rida och köra.


När vi sedan fick möjlighet att gå en kurs där vi fick köra Fjalar, Gander, Salle, Bläsen och Lisette med timmerkälkar och jordbruksredskap blev längtan efter en egen arbetshäst ännu större.

I december 2003 fick vi erbjudande om att köpa ett 6-årigt kallblodstravarsto, Kalibra. Jag träffade senare Erik Andersson (Löpsjötorparn) som undrade om jag hittat någon häst. Jag visade en bild på Kalibra och sa lite ursäktande; -Hon är en kallblodstravare. Erik kisade lite och sa; -Men hon ser ut som en riktig häst. Tänk, det tycker jag också.

Hennes största problem har varit att stå still och det var väl det vi trodde skulle bli svårt när hon fick rollen som häst i bygdespelet "Dyngbröllop" på Haneberg. Först stå en timma medan aktörerna gör sig i ordning. Sedan en halvtimma brevid publiken innan man över huvud taget blir spänd för vagnen. Sen in på scenen med en dyngvagn. Stå där i 10 minuter medan kusken sover och kärringarna lassar dynga. Sen av scenen, in bakom magasinet. Lasta på en full tegelslagare från Pukfält som sitter och fiskar i en tunna. In på scenen, kören skrålar, publiken applåderar i takt och barnen springer runt och lövar vagnen. På med den lindrigt nyktre Knäkt-Johan Kanon, upp med och spika fast den motvilliga Dyngbruden Smed-Greta i vagnen. Av scenen in bakom magasinet. Fem minuters vila. In på scenen, folkdanslaget dansar, patron på Haneberg håller tal.Greta sliter sig loss och hoppar av vagnen. Av scenen och in bakom magasinet. Fem minuter vila.
Byte till smyckad trilla. In på scenen för att tacka publiken och lasta det "riktiga" brudparet Smed-Greta och Arvid. Köra brudparet till bröllopsfesten och äntligen bli avselad. Kalibra skötte sig så bra att vi funderar på om hon varit aktris i ett tidigare liv.

Efter en hel del träning framför vagnar, timmerkälke och släde känns hon som en riktigt trevlig arbetskamrat.